Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kış hastalıkları en çok çocukları etkiliyor

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte artış gösteren hastalıklar en çok çocukları etkiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2018 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 16:00
Kaynak: İHA
Kış hastalıkları en çok çocukları etkiliyor

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zerrin Tekinkuş, kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğine dikkat çekerek, bu konuda aileleri uyardı. 

Kış aylarında pek çok hastalığın baş gösterdiğini söyleyen Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zerrin Tekinkuş, hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocukların geldiğini belirtti. Uzman Dr. Tekinkuş, "Kış hastalıklarının çoğunluğunu enfeksiyon; yani mikrobik hastalıklar oluşturuyor. Çocuklarda görülen kış hastalıkları sıklıkla nezle, grip, farenjit, sinüzit, bademcik enfeksiyonu, orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları olarak karşımıza çıkıyor. Ateş, hapşırık, boğaz yanması, baş ağrısı, burun akıntısı, hırıltılı öksürük, halsizlik, iştahsızlık gibi şikayetlerle kendini gösteren hastalıklar çocukların ve dolayısıyla ailelerin yaşantısını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

"KAPALI VE KALABALIK ORTAMLARA DİKKAT"

Kirli havanın vücut direncini düşürdüğü gibi mikroplarla savaşma yeteneğini de azalttığını, ancak hastalıkların oluşmasında sadece kirli havanın etken olmadığını vurgulayan Dr. Zerrin Tekinkuş," Özellikle okul, kreş gibi kalabalık ve kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması enfeksiyonların hızla yayılması için en uygun ortamı hazırlıyor. Bulaşma genellikle hasta kişilerin hapşırık, aksırık ile attığı bakterilerin havada asılı kalması ve sağlıklı kişilerin solunum yoluna alınması ile oluyor. Hasta kişilerle öpüşme, sarılma direkt temas yolu ile ya da oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile de hastalık bulaşabiliyor" dedi.

"ODANIZI SIK SIK HAVALANDIRIN”

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zerrin Tekinkuş, hastalıklara karşı alınması gereken önlemler hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Çocuğunuzu hastalıklardan korumak için onu üşümekten korumanın yanı sıra hastalarla yakın temasta bulunmasını engellemelisiniz. Çocuklarınıza çok kalın kıyafetler giydirmek yerine ortama uygun olarak giydirmelisiniz. Ayrıca sağlıklı bağışıklık sistemi için çocuklarınızın düzenli uyumasına, hem sağlıklı hem de dengeli beslenmesine ve yeterli sıvı almasına özen göstermelisiniz. Hava soğuk da olsa bulunulan odanın sık sık havalandırılmasına da dikkat etmek gerek. "

Çocuklarda enfeksiyonların erken dönemde tedavi edilmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Uzman Dr.Tekinkuş, "Çocuklarda basit bir soğuk algınlığı ve nezle ile başlayan hastalıklar ileride daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle üst solunum yolu hastalıkları ciddiye alınmalı ve zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır" dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.