Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Kış lastikleri için kar yağmasını beklemeyin”

Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık’tan itibaren başladı. Uzmanlar tüm sürücülere önerilerde bulunarak ‘Kış lastiği taktırmak için kar yağmasını beklemeyin” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2017 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 17:54
Kaynak: İHA
“Kış lastikleri için kar yağmasını beklemeyin”

Kış lastiği uygulaması Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, zorlu hava koşullarında güvenli sürüşü sağlamak amacıyla 1 Aralık 2017 tarihi itibariyle kış lastiği uygulaması hayata geçirilirken uzmanlar mevsimine uygun lastik kullanımını vurgulayarak, yanlış lastik kullanımının kazaya davet çıkarabildiği gibi ekonomik olarak da sürücüyü zor duruma soktuğunu belirtti.

“KIŞ LASTİKLERİ İÇİN KAR YAĞMASINI BEKLEMEYİN”

Doğru lastik seçimi yapma konusunda önerilerde bulunan Hüseyin Aksoy, “ Buralarda pek kar yağmadığı için vatandaşlar kış lastiğini kar yağana kadar taktırmıyorlar. Kış lastikleri bölgesine göre soğukların başladığı Ekim ile Nisan ayları arasında kullanılabilir. Kış lastiği adı gibi kışın kullanılan lastiktir, yani sadece kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir. Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda veya buzda değil, ısının düştüğü tüm hava ve yol şartlarında gereklidir. Kış lastiğinin kışın daha iyi performans göstermesinin en önemli nedeni ise kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur” dedi.

“KIŞ LASTİĞİ İLE KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”

Kış sezonunda 4 lastiğinde kış lastiği olması gerektiğini ifade eden ise Ömer Karagülle, “Müşterilerden kış lastiği hakkında çok sorular alıyoruz. Mesela ‘Aracım yaz lastikleriyle de karda gidebiliyor. Kış lastiğine gerek var mı?’ , ‘Aracımın ön lastiklerine kış lastiği taksam yeterli olmaz mı’ gibi soru soran müşterilerimiz var. Bir aracın yaz lastiği ne kadar iyi ve yeni olursa olsun kış lastiği taktırması gerekir. Çünkü kış lastiği kışın kar yağsın yağmasın düşük sıcaklıklarda aracın yola tutunmasını artırır, aşırı buzlanma olmadığı sürece aracın kar üzerinde gitmesini ve durmasını sağlar. Özellikle kuru yoldan kaygan yollara ani girişlerde aracı yolda tutar ve riskleri azaltır. Yaz Lastiği aynı şartlarda ve özellikle ani zemin değişikliklerinde aracı yolda tutamaz. Kış lastiği ile kazaların önüne geçilebilir. Bunun yanı sıra kışın her zaman 4 lastik kış lastiği olmalıdır. Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda yerle teması çok iyi olmayan bir araç daha fazla dışarıya doğru savrulur, önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle 4 lastiğin de kış lastiği olması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem taşır” şeklinde konuştu.

Karagülle son olarak ise, “Fiyatlarımız ortalama 150 TL den başlayıp 500 TL’ye kadar lastiklerimiz var. Fakat vatandaşlar genel olarak 250-300 TL arasında olan kış lastiklerini tercih ediyor. Günde neredeyse 10 araca kış lastiği takıyoruz. Yoğunluk Şubata ayına kadar devam eder. Son zamana kalmadan can güvenliği kış lastiği takılmalıdır” diye konuştu.

 

HABER: BARNA TORUN

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.