Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"KOBİ'ler için büyüme, tercih değil zorunluluktur"

TİM, GAİB ve TEB Girişim Merkezi işbirliğiyle Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinde "Stratejik Büyüme ve Kurumsal Gelişim" konulu seminer GAİB hizmet binasında gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2017 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 00:34
Kaynak: İHA
"KOBİ'ler için büyüme, tercih değil zorunluluktur"

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinde gerçekleştirilen "Stratejik Büyüme ve Kurumsal Gelişim" konulu seminere konuşmacı olarak katılan TİM-TEB Girişim Evleri'nin proje koordinatörü Mehmet Ş. Sanlı, Uzun Dönemli Planlama ve Yönetim İhtiyacı, Büyümenin Önündeki Engeller, Büyüme Stratejileri İçin İpuçları, Kurumsal Gelişim Yönetimi, Pazarlama Yönetiminde Kurumsal Gelişim, Üretim Yönetiminde Kurumsal Gelişim, Yönetim Yapısında Kurumsal Gelişim ve Finansman Yönetiminde Kurumsal Gelişim konularını anlatarak ihracatçıları bilgilendirdi.

TÜRKİYE'DE ŞİRKETLERİN ORTALAMA ÖMRÜ 13 YIL

Türkiye'de 3,5 milyon şirket bulunduğunu belirten Sanlı, şirketlerin sadece 400 bin tanesinin KOBİ olmadığını ifade etti. Sanlı, "3 milyonu aşkın KOBİ var. KOBİ'lerin büyümesi, bir üst basamağa çıkması gerekiyor. Bunun için de stratejik büyümeyi seçmeleri gerekiyor. Stratejik büyüme şirketleri için bir tercih değil zorunluluktur. Çünkü yapılan hesaplamalara göre Türkiye'deki şirketlerin ortalama ömrü 13 yıldır. Eğer KOBİ'ler büyüyerek bir üst basamağa geçemiyorsa, ömürleri çok kısa oluyor" dedi.

ŞİRKETLER ORTA KADEME YÖNETİCİLERE ÖNEM VERMELİ

Sanlı, ihracatçılara yönelik yaptığı konuşmaya şöyle devam etti: "KOBİ'lerin büyümesi zorunluluktur. Büyüme nedir? Büyüme en basit anlamıyla cironun büyümesidir. Öncelikle şirketin kendi sektöründen hızlı büyümesi gerek. Yani şirketin büyümesi, sektörün büyümesinin gerisinde kalırsa, ömrü kısa olur. Stratejik büyümede en fazla yapılan hataların başında, bizim şirketlerde patron her işle ilgileniyor. Patron stratejiyi de belirliyor, kamyonların sigortasının yapılıp yapılmadığını da takip ediyor. Diğer taraftan bizdeki şirketlerin büyük kısmında orta kademe yönetici ya yok, ya da yok denecek kadar az. Şirketlerin üst yönetiminin belirlediği stratejiye uygun olarak taktikleri geliştirecek olan orta kademe yöneticileri şirketin büyümesinde etkin rol oynayacaktır. Şirketlerin bu eksikliği gidermeleri stratejik büyümenin sağlanması açısından faydalı olur."

Katılımcılarla karşılıklı soru cevap tekniğinin kullanıldığı seminerde TİM-TEB Girişim Evleri'nin proje koordinatörü Mehmet Ş. SANLI katılımcıların merak ettiği soruları da yanıtladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.