Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Menenjit ciddi hasarlar bırakabilir

Özel Deva Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Gök; çocuklarda hayati tehlikeye neden olabilen menenjit hastalığıyla ilgili bilgiler verdi ve uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2017 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 13:58
Kaynak: İHA
Menenjit ciddi hasarlar bırakabilir

Menenjit, beyin ve omuriliği saran koruyucu zarların (meninksler) bakteri, virüs ve diğer Mikro organizmalar nedeniyle iltihaplanması sonucu görülen bir hastalıktır.

Fark edildiği an tedavi edilmezse duyma kaybı, beyin hasarı ve hayati tehlikeye neden olabilecek ciddi sonuçlar doğuran bir enfeksiyon türüdür. Hastalığa daha çok 5 yaş altı çocuklar yakalanır. Kalabalık ortamlara maruz kalanlarda menenjit gelişme olasılığı daha yüksektir. En sık görülen tipi, meningokok türü bakterilerin neden olduğu menenjittir.

MENENJİTİ ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?

Hijyen kurallarına uymak, sık sık elleri yıkamak tehlikeli mikropların vücudumuza ulaşmasına engel olacaktır. Bu konuda, çocuklarımıza örnek olmalı, küçük yaşta iyi alışkanlıklar kazandırmalıyız.

Özellikle çocuklarda önemli menenjit etkenleri olan H.influenza ve Pnömokok adlı bakterilerden aşıyla korunmak mümkündür.

Anne sütü almanın, pekçok başka faydaları yanında, bebekleri menenjitten de koruduğu gösterilmiştir.

“ERKEN TANI ÖNEM TAŞIYOR”

Hemen her hastalıkta olduğu gibi bebekte menenjit tespit edilmesi durumunda da erken tanı ve tedavi sürecinin faydalı sonuçlar ortaya çıkardığını belirten Dr. Alper Gök, “Menenjit bulaşıcı olabileceği gibi bir grip kadar da bulaşıcı değildir. Eğer bebek menenjit olduysa, bu konuda tedbirli olmak gerekir. Bebekle çok yakın temas, ancak bebeğin ihtiyaçlarını giderirken yapılmalıdır. Onun dışında bebek öpülmemeli, yemek yediği çatal, kaşık gibi eşyalar paylaşılmamalı ve bebeğin bardağından su içilmemelidir. Evdeki tüm aile bireyleri ellerini sık sık yıkamalıdır. Eğer bebekteki bir bakteriyel menenjitse, hekim evdeki diğer aile bireylerinin de bir önlem olarak antibiyotik almalarını tavsiye edebilir” ifadelerini kullandı.

SİNSİ TEHLİKE: MENİNGOKOK

Meningokok menenjiti çok bulaşıcıdır ve hastayla teması olan aile bireylerinin, doktor ve hemşirelerin de antibiyotikle korunmasını gerekir. Menenjitten aşılama ile korunmak mümkün. Pnömokok ve H.influenza bakterilerinin aşıları bebeklere 2, 4 ve 6 aylık olduklarında ve 12.-18. aylarda toplam dört doz halinde uygulanır. Meningokok aşılarının ise Türkiye'de ruhsatı vardır; ancak henüz rutin aşı şemasında yoktur. Dokuzuncu aydan itibaren uygulanabilmekte ve bu ölümcül hastalığa karşı koruyucu olabilmektedir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.