Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Menisküs yırtığı korkulu rüyanız olmasın

Özel Hatem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr.Volkan Şensoy menisküs yırtığının artroskopi yöntemi ve egzersizle tedavi edilebileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2016 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 01:34
Kaynak: İHA
Menisküs yırtığı korkulu rüyanız olmasın

AYNI YERDE UZUN SÜREN AĞRILARA DİKKAT

Menüsküs problemlerinin belirtilerinde ilk bulgunun ağrı olduğuna dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr.Volkan Şensoy, ‘‘ Menisküsler diz eklemini oluşturan kemiklerin arasında yer alan küçük hilal şeklinde ki bağ dokusundan oluşur. Kemiklerin kıkırdak yüzlerinin birbirine sürtünmesini azaltır ve eklemin üzerinde ki yükleri dengeli bir şekilde dağıtır. Menisküs problemlerinin en önemli belirtileri arasında, ağrı, şişlik, dizde kilitlenme, takılma, klik sesi, harekette kısıtlanma gibi işaretler bulunuyor. Özellikle diz çöküp kalkarken ve namaz kılarken bu problemler yaşanır. Dizdeki ağrı hep aynı yerde meydana gelip uzun süre devam ediyor ise doktora başvurmak gerekir’’ dedi.

MENİSKÜS YIRTIKLARI NASIL OLUŞUR?

Şensoy, ‘‘Futbol sırasında sabit ayak üzerinde dönme hareketi sırasında menisküs yırtığı oluşabilir. Gençlerde ve ileri yaştaki bireylerde menisküs yırtıklarının oluş şekli farklıdır. Gençlerde, menisküsün yırtılması için çok ciddi bir travma gerekir. Bu genellikle sabit ayak üzerinde dönme hareketi sırasında oluşur. Futbol, basketbol, kayak gibi sporlarda oluşan yırtıklar buna örnektir. Yıllar geçtikçe menisküsler sağlamlık ve esnekliklerini kaybederek “dejenere” olurlar. Dejenere menisküslerin çok daha kolay yırtılmasına neden olur. İleri yaştaki bireylerde basit bir çömelme veya halıya takılma ile menisküs yırtıkları oluşabilir’’ ifadelerini kullandı.

MENİSKÜS YIRTIKLARINDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Gençlerde menisküs yırtıklarının tedavisinin çoğunlukla cerrahi olduğunu ifade eden Özel Hatem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr.Volkan Şensoy ‘‘Menisküs ameliyatları bölgesel anestezi altında yapılır ve 15 ile 30 dakika arasında sürer. Menisküs tamiri günümüzde artroskopik cerrahi ile yapılır. Artroskopik cerrahi, diz ön yüzden iki adet delikten kamera eşliğinde girilerek yırtık kısmın stabil hale getirilmesi işlemidir. Artroskopi esnasında diz kıkırdakları kontrol edilmekte aynı seansta onlara da müdahale edebiliriz. Hasta uyuşukluk geçtikten 2-3 saat sonra yürüyebilir. Taburculuk aynı gün yapılır. Yapılan müdahaleye göre işe dönüş 10-20 gün arasında olabilir” şeklinde konuştu.

DÜŞÜK DERECELİ YIRTIKLARA EGZERSİZLE TEDAVİ

Çok sayıda ki hastadan bir kısmına ameliyat yapılırken, geri kalan kısmına egzersiz tedavisi uygulandığını belirten Özel Hatem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Volkan Şensoy, ''Menisküs yırtığı tedavisinde egzersizlerin yanı sıra ilaçlar, ağrı kesici ilaçlar ve bandajların kullanılabilir. Tedaviden sonra bir süre yırtığın üstüne fazla yüklenilmemesi ve vücudun kendisini toparlaması için dinlenmek gerekiyor'' diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.