Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Minik Hiranur yutkunursa ölecek

Gaziantep'te yaşayan 1,5 yaşındaki minik Hiranur, yaşadığı talihsizliklerin ardından zor günler geçiriyor. Yemek borusu olmaması nedeniyle ağızdan beslenen minik Hiranur, yutkunması halinde nefessiz kalma tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2018 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2023 03:15
Kaynak: İHA
Minik Hiranur yutkunursa ölecek

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi 8 Şubat Mahallesi'nde oturan Yasin-Zehra Karaduman çifti ikinci çocukları Hiranur'un sağlık sorunları nedeniyle zor günler geçiriyor. Doğum esnasında anneye verilen aşırı narkoz iddia edilen Hiranur Karaduman, oksijensiz kaldığı için beyin ve fonksiyonları gelişmeden dünyaya geldi. Doğumun hemen ardından başına darbe alıp beyin kanaması geçiren Hiranur'a D ve B12 vitamin eksikliği nedeniyle hipotonik bebek sendromu, ve ağır beyin felci olarak da bilinen serebral palsi teşhisleri konulmuş. Yaşadığı acılar bununla da bitmeyen küçük kız, iddiaya göre cerrahi bir hata sonucu yemek borusu delinerek, alınmak zorunda kaldı. Ağızdan beslenemeyecek duruma gelen küçük bebek, karın bölgesine midesine uzatılan hortum yardımıyla beslenebiliyor. Şırınga ile karından beslenebilen küçük kız, nefes borusunun tıkanma ihtimali nedeniyle yutkunmasına bile müsaade edilmiyor. Zaten güçlükle yutkunabilen Hiranur'un, hiç yutkunmaması gerekiyor.

SÜREKLİ AĞZI TEMİZLENİYOR

Sürekli tükürük salgılayan küçük kızın, bu tükürüğünde boğulmaması için sürekli ağzı aspirasyon cihazı ile temizleniyor. Küçük kızın Ağzı temizlenmemesi durumunda yutkunacağı tükürüğü nefes borusunu tıkayarak, ölümüne neden olabilir.

“KIZIMIN 4-5 AYRI RAHATSIZLIĞI VAR”

Küçük kızlarının sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık 2 yıldır zor günler geçirdiklerini açıklayan Anne Zehra Karaduman, “Kızımın 4-5 ayrı rahatsızlığı var. İlk talihsizliği doğumdan hemen önce aşırı narkoz nedeniyle oksijensiz kalması sonucu yaşadık. Doğumdan hemen sonra da başına aldığı darbe sonucu 3. Gün beyin kanaması geçirdi. Sonrasında çeşitli rahatsızlıklar üst üste gelmeye başladı. Spastik özür durumu var, ağır serebral palsi hastası, hipotonik bebek teşhisi de var. Beyin hasarından dolayı göz sinirlerinde kuruma var. Gerekli tedavi yapılmazsa gözlerini kaybetme durumuyla da karşı karşıyayız. Sonrasında ise yutma bozukluğu çıktı. Bunu tedavi etmek için midesine peg takıldı. Hastanede ameliyatla ağızdan midesine hortum atılmak istenirken yemek borusunu yardılar ve ondan sonra yemek borusunu almak zorunda kaldılar. Şuan yemek borusu yok. Mideden hortum yardımıyla besleme yapıyoruz. Yemek borusu olmadığı için yutkunamıyor, o yüzden salgılanan tükürüğü aspirasyon ile sürekli temizlemek zorunda kalıyoruz. Çünkü bunu yapmazsak nefessiz kalma durumu ortaya çıkıyor” dedi.

"EŞİM İŞSİZ, MADDİ SIKINTILARIMIZ VAR, İMKANI OLANLARDAN KIZIM İÇİN YARDIM BEKLİYORUZ"

Çocuklarının tedavisi ve masrafları için maddi durumlarının el vermediğini de belirten Anne Karaduman, “Kızımız için Ankara’da bir tedavi imkanının olduğunu öğrendik. Melahat Topçu diye bir doktor varmış. Bu durumda olan çocukları tedavi edip çok iyi noktalara getirebiliyormuş. Bu tedavi için yaklaşık 16-20 bin lira arası maddi kaynak gerekiyor. Bizim bu tedavi masraflarını karşılayacak gücümüz yok. Eşim işsiz, maddi sıkıntılarımız var. Ben sadece imkanı olanlardan kızım için yardım bekliyorum” ifadelerini kullandı.

"KIZIM İÇİN TEK ÇARENİN ANKARA’DA OLDUĞUNU SÖYLEDİLER"

Baba Yasin Karaduman ise, “Kızım için tek çarenin Ankara’da olduğunu söylediler. Tedavisi için Ankara’ya gitmemiz lazım. Ben işsizim, kızımın sağlık sorunlarını çözüm bulacak maddi gücüm yok. Sadece kızım için hayırseverlerden yardım bekliyorum. Şuana kadar kızım için elimden geleni yaptım ama artık maddi bir imkanım kalmadı. Şuanda sadece yardım bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.