Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nabioğlu: “Defter tutma tarihe karışacak”

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2017 18:48
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 03:08
Kaynak: İHA
Nabioğlu: “Defter tutma tarihe karışacak”

Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası ve İsis Bilişim Teknolojileri Şirketi ile işbirliğiyle düzenlenen Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü katılımıyla gerçekleştirilen "İhracat işlemlerinde "e-fatura ve e-irsaliye süreçleri" konulu toplantı yapıldı.

Programa Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nabioğlu, Gaziantep Gelir İdaresi Başkanı Halil Tekin, SGK İl Müdür yardımcısı Ahmet Par, şirket yetkilileri ve çok sayıda muhasebeci Mali Müşavir katıldı.

Başkan Nabioğlu yaptığı konuşmada değişik tarihlerde, geçmiş dönemleri içeren yapılandırmalarla af çıkarıldığını ifade ederek son olarak yeni gelen yapılandırma tasarısı da meclis komisyonunda kabul edildiğini söyleyerek hayırlı olmasını diledi.

Nabioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: 1 Temmuz 2017 de e- fatura işlemlerine geçme zorunluluğu başlayacak. Seminerimizin de ana teması bu. Görüldüğü üzere her şey dijitalleşiyor.

Bu yeniden yapılandırma sürecinde bir çok kurum ve kuruluşun yapısının da özel ve genel şartları değişiyor. Muhasebe mesleğinde de bir çok değişiklikler olacak. Dünya değişiyor ,Türkiye değişiyor, mesleğimizde elbette ayak uyduracak o da değişecek. Dünyada ve ülkemizde dijital dönüşümle ilgili projeler var. Dijital dönüşüm hepinizin bildiği üzere kurumların organizasyon yapısından yönetim şekline kadar tüm yapılanmalarının yeni dünya araştırmaları ile yapılanmasına verilen genel addır. Bu olumluluklarının yanında elbette bizim mesleğe yansıyan olumsuzluklarını da beraberinde getiriyor.

İşletme ve Serbest meslek defterlerinin veri girişi yapılarak hem maliye teşkilatının dijital değişime yönelmesi, hem de Esnaf ve Sanatkarlar Birliğinin yoğun baskılarıyla beyannameler verilmesi çalışmaları yapılıyor.Tıpkı gayrimenkul sermaye iradi beyannamelerinde olduğu gibi. İlimizde ortalama 56 bin 887 defter in dijital ortamda tutulacağı söz konusu. Bizim için çözüm açık; artık kurumsallaşma.Bağımsız denetim ve yeni iş alanlarının yaratılması. Eğitim mesleğimizin olmazsa olmazlarındandır. Mesleki sorumluluk had safhada ve e- dönüşümle beraber 3568 in 2.maddesinde mesleğimizin konusu olarak yazılı.Mesleki faaliyetler e- dönüşümle artık bitmiş ve bitiyor.Artık defter tutma tarihe karışacak gibi.

Dünya ,Türkiye ve mesleğimiz sürekli değişim dönüşüm içerisinde. Son süreçte hayatımız e- çağ dediğimiz sürece girdi. Bu değişimden en çok etkilenen kesim bu ülkenin kayıtlarını tutanlar yani bizler oldu. Bu korkunç dijital değişime2000 yılından beri en iyi ayak uyduran kesim de bizleriz. Yani muhasebeciler. Artık her kayıt bilgisayarda olduğu gibi hayatımıza e- fatura, e- defter girdi. Yani hayatımız bir noktada e- hayat oldu. Baş rollerde bizler oynuyoruz. Muhasebeci meslek mensubu bu değişimi başarıyla güncelledi. Güncellemeye devam ediyor. Eskiden devletin yaptığı bu işleri şimdi meslek mensubu yapıyor. Devlet bunları artık yapmıyor biz yapıyoruz. Çalışanları stajyerleriyle beraber sayısı 500 bini bulan bir örgütüz. Muhasebeciler ,mali müşavirler, yeminli mali müşavirler olarak mesleğimiz bu değişime kendini yapılandırdı. Haliyle bu değişimle beraber müşterilerinde istekleri değişiyor. Bu isteklere hepimiz ayak uydurmak zorundayız. Mükellef yani müşteri artık kayıtların sadece tutulmasını istemiyor, değişime kurumsallaşmaya ayak uydurulmasını istiyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu da bu ihtiyaca cevap vermek için çıkarıldı.Asıl işimiz olan denetimi de yapacağız” dedi.

Daha sonra Gaziantep Gelir İdaresi Başkanı Halil Tekin ve SGK İl Müdür yardımcısı Ahmet Par şu anda güncelde olan yapılandırma taksitlendirmeleri konusunda ayrı ayrı bilgiler verdiler.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.