Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nefesiniz daralıyorsa KOAH olabilirsiniz

Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Recep AKGEDİK, KOAH hastalığı hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2018 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 23:02
Kaynak: İHA
Nefesiniz daralıyorsa KOAH olabilirsiniz

Kronik Obstüriktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) günümüzde en büyük hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer aldığını belirten Recep AKGEDİK, "Sigara ile birebir ilişkili olan hastalıkların başında gelen KOAH, dünyada her yıl 2.9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor" dedi.

KOAH DÜNYADA 3. ÖLÜM NEDENİ

Recep Akgedik, KOAH'nın görülme sıklığının giderek arttığını belirterek, "Dünyada her yıl 2.9 milyon kişinin ölümüne yol açan KOAH, en sık 3. ölüm nedenini oluşturuyor. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. ölüm nedeniyken bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH nedeniyle gerçekleşiyor. Bu denli önemli sonuçlar doğurmasına karşın hastalık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok iyi tanınmıyor ve önemsenmiyor" diye konuştu.

KOAH’IN EN ÖNEMLİ NEDENİ SİGARA

Göğüs Hastalıktları Uzmanı Dr. Recep AKGEDİK, hastalığın gelişmesinde rolü olan diğer etkenleri şöyle anlattı:

“Yüzde 90 nedeni sigara. Hava kirliliği hem dış hem iç ortam açısından çeşitli organik yakıtların kullanılması, odun, tezek gibi şeylerin yakılmasına ‘iç ortam hava kirliliği’ diyoruz. Burada pasif sigara maruziyeti çok önemli. Bu durumda da yüzde 50 oranında KOAH görülme riski var."

KOAH’tan korunmak için alınması gereken bireysel önlemler olduğunu belirten Akgedik, “Madenlerin veya sanayinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan insanların mutlaka diğer risk faktörlerinden uzak olması lazım. Kendisini koruması, maske kullanması gerekir. Sigarayı bırakmak en önemli yapılması gereken şey. Kişinin eve kapanmaması, spor yapması gerekiyor” dedi.

KOAH ERKAN TANI İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR

KOAH erken tanı ile tedavi edilebilen bir hastalık. Ancak Dr. Akgedik, geç kalmanın hayati risk oluşturduğuna dikkat çekti ve “Kişi, yılın büyük bir bölümünde öksürüyorsa, yılın büyük bir bölümünde balgam çıkarıyorsa, sigara içiyorsa, bir de hava kirliliği olan ortamda yaşıyorsa mutlaka KOAH’ı düşünmek lazım. Bu hastaların yaşıtlarına göre yol yürümede, merdiven çıkmada sıkıntıları vardır” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.