Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nizip atakta

Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, ilçeden yapılan ihracatın son 12 yılda 35 kat artarak 350 milyon Dolara çıktığını belirterek, "2023 yılı ihracat hedefimiz 750 milyon Dolardır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2018 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 17:05
Kaynak: İHA
Nizip atakta

70 YENİ FABRİKA KURULACAK

Anadolu'da sanayileşme meşalesini ilk yakanlardan olan Nizip yakında ikinci Organize Sanayi Bölgesine kavuşuyor. Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, mevcut OSB'de 35 fabrikanın faaliyet gösterdiğini belirterek, "Mevcut OSB'nin iki katı olan ikinci OSB'de arsa tahsislerine bir kaç ay içerisinde başlayacağız. 2. OSB'nin tamamı dolu. Burada 70 fabrika daha kurulacak. Böylece Nizip OSB'deki fabrika sayısı 100'ü aşacak" diye konuştu.

BÖLGENİN ÜRETİM MERKEZİ

Uzun yıllar tarıma dayalı sanayisi ile ülke ekonomisine katkı sağlayan Nizip'te, son yıllarda sanayideki ürün çeşitliliği de dikkat çekici şekilde artıyor. Dünyanın sayılı çiklet fabrikalarından biri Nizip'te faaliyet gösteriyor. Yine basınçlı kaplan grubunda yer alan LPG tankları alanında ülke genelinde söz sahibi iki ayrı firma bulunuyor. Nizip, ofis mobilyalarında da bölgenin üretim merkezi haline geldi. İlçedeki ofis mobilyası üretimi yapan 15 firmada yaklaşık 2 bin kişi istihdam ediliyor. Nizip ayrıca zeytin ve zeytin yağı, Antep fıstığı, kırmızı mercimek, bulgur ve sabun üretiminde de Türkiye genelinde söz sahibi durumda bulunuyor.

İHRACAT PATLAMASI

NTO Başkanı Özyurt, ilçedeki sanayi tesislerinin büyük bölümünün ihracata dayalı üretim yaptığını vurgularken, "Göreve geldiğimizde Nizip'in ihracatı sadece 9 milyon Dolar idi. Şimdi 12 yıllık sürede ihracatı 35 kat arttırarak yaklaşık 350 milyon dolar seviyesine çıkarttık. Ancak bu hedef bizim için yeterli değildir. 2023 yılında 750 milyon doları hedefliyoruz.

Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçısı arasında Nizip'ten 4 firma bulunuyor. Nizip eğer bir vilayet olsaydı, en fazla ihracat yapan 35 il olurdu. Ancak biz Gaziantep'in ilçesi olmaktan da gurur duyuyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ

Nizip ekonomisi ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bizim esas hedefimiz ihracatçı sayısını artırmaktır. Bu amaçla da Gaziantep Gümrük Başmüdürlüğüne bağlı bir gümrük müdürlüğünün kurulması en büyük hedefimizdir. Gümrük Müdürlüğü kurulması ile gümrük müşavirlikleri açılacak, ihracat kolaylaşacak. Böylece ihracatçı sayısını ve ihracat miktarını artırmak istiyoruz. Nizip'in yüzde 10'u kadar bile ihracat yapmayan illerde bile gümrük müdürlüğü varken Nizip bunu fazlası ile hak ediyor.

NİZİP'İN DEĞERLERİNİ ÖN PLANA ÇIKARIYORUZ

Nizip'in değerlerini öne çıkarmak için çalışmalarımız var. Daha önce Nizip Zeytin Yağını ve Nizip Sabununu coğrafi işaretini aldık. Şimdi Nizip patlıcanı ve kaparisinin coğrafi işaretini almak için çalışıyoruz. Ülkeler girişimci sayısı çoğaldıkça zenginleşir. Biz NTO olarak 1500 girişimci yetiştirdik. Bunların 250 kadarı kendi işlerini kurdu. Girişimcilerin sayısını artıracağız. İŞKUR ile birlikte önümüzdeki dönemde 500 girişimciyi daha eğiteceğiz.

ZEUGMA KANAYAN YARA

Turizm, kanayan yaramız. Bilindiği gibi Roma dönemine ait olan antik Zeugma kenti bizim sınırlarımızda bulunuyor. Zeugma'da kazı çalışmaları devam ediyor. Ancak kazı çalışmalarında yılda bir ya iki villa ortaya çıkarılıyor. Bu şekilde kazı çalışmaları on yıllarca sürer. Buraya destek verilmesi ve kazı çalışmasının kısa sürede tamamlanması en büyük beklentimizdir. Ayrıca, burada yeterli altyapı ve tesis olmadığı için de Zeugma Gaziantep-Şanlıurfa turizm destinasyonu içerisinde değildir. Zeugma'nın tur programlarına alınması sağlanmalıdır.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KAMYON-TIR PAZARI

İkinci el TIR ve kamyon pazarı Nizip'tedir. Daha önce Nevşehir ve İstanbul Maltepe bu işin merkezi iken şimdi Nizip merkez haline geldi. Yüzün üzerinde galerimiz var. Türkiye'nin neresinde olursa olsun kamyon, TIR almak isteyenlerin aklına Nizip geliyor.

3 DEĞERLİ ÜRÜN: SABUN, FISTIK, ZEYTİN YAĞI

Kesinlikle ihracatla büyüyeceğiz. Bölgede yetişen zeytinlerin karakteristik özelliğinden dolayı yılda 7 ile 10 bin ton arasında zeytin yağımız oluyor. Bunun tamamı naturel olarak evlerde tüketiliyor. Bundan dolayı coğrafi işaretini aldık, çok kıymetli ürün. Zeytin yağının yanında sabun ve fıstığımızla üç değerli ürünümüzü uluslararası piyasalarda tanıtmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

SABUNCULUK YENİDEN CANLANIYOR

Nizipli sabuncular olarak 1980'li yıllardan sonraki teknolojik değişime uzun süre ayak uyduramadık. Son 10-15 yıldır sektörde büyük değişim var. Teknoloji ve kalitede büyük gelişme var. Bu sektörü de hak ettiği yere getireceğiz. 1980 öncesi Türkiye sabun üretiminin yaklaşık 65'i Nizip'te üretilirdi. Şimdi bu oran yüzde 10'un altına düştü. Biz inşallah Nizip sabunculuğunu tekrar hak ettiği noktalara çıkaracağız.

SEKTÖREL VE BÖLGESEL TEŞVİK

Nizip ile Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi arasında kuş uçuşu 9 kilometre mesafe var. Birecik 6. derecede teşvik kapsamında iken biz 3. derecedeyiz. Ama buna rağmen bizim yatırımlarımız Gaziantep'tedir. Bölgesel ve sektörel bazlı teşviklerin verilmesinin daha doğru olacağının kanaatindeyim. Diğer taraftan karayolu ile ihracata da destek verilmesini istiyoruz. Bölgemiz Irak ve Suriye pazarlarına çok yakın. Bu pazarlara yapılan ihracatlara destek verilmesi en büyük talebimiz. Şu anda ihracatçıya navlun desteği veriliyor. Yani deniz yolu ile yapılan ihracata destek var. Biz karayolu ile yapılan ihracata da destek istiyoruz."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.