Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

NTO Nizip Patlıcanı’nı tescilledi

Nizip Ticaret Odası (NTO), Nizip’in geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve özellikle yaz aylarında yaygın olarak tüketilen ‘Nizip Patlıcanı’nı coğrafi işaretle tescilledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2020 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 18:13
Kaynak: İHA
NTO Nizip Patlıcanı’nı tescilledi

NTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, yaptığı açıklamada, Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı bülteninin 90. sayısında, ‘Nizip Patlıcanı’nın, Nizip Ticaret Odası adına tescil edildiğini bildirdi.

İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar grubunda ‘Nizip Patlıcanı’ menşe adı ile tescil edildiğini belirten NTO Başkanı Özyurt, “Nizip ilçemizde Nizip Patlıcanı’nın hasadı haziran ayının ilk haftasında başlanarak iklim koşullarının uygun olması nedeniyle kasım ayının sonuna kadar devam etmektedir. Nizip Patlıcanı kendine has renk ve büyüklüğe sahip olduğundan dolayı asırlardır sevilerek tüketilen bir sebzemizdir. İlçemizde köklü ve ayrıcalıklı bir yeri bulunan bu ürünümüzü ilçemize tescillini kazandırmak için 17.11.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunmuştuk. Bu ürünümüz 20.11.2020 tarihi itibariyle 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunun 41’inci maddesi kapsamında korunmak üzere ilçemizin bir değeri olarak tescil edildi. Nizip ilçemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Nizip’in mutfak kültürü açısından oldukça zengin bir mirasa sahip olduğunu ifade eden NTO Başkanı Özyurt şunları ifade etti: Bu değerleri korumak, özgün halleriyle gelecek nesillere taşımak ve ticari anlamda katma değer sağlamak amacıyla Nizip Ticaret Odası olarak coğrafi işaret tescil çalışmalarını yürütüyoruz. Bu çalışmaları ilçemize olan bir sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Nizip Ticaret Odası bulunduğu ilçede en fazla coğrafi işaret tescili alan bir odadır. Ayrıca Nizip ilçesinde özel bir yeri bulunan Nizip Zeytinyağı’nın da Avrupa Birliği (AB) tescili almak için de başvuruda bulunduk. Nizip Patlıcanı Coğrafi işaretinin tescil edilmesinde emeği geçen Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşe Yıldız Pakyürek, Nizip İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ahmet Yılmaz ve NTO Sanayi Müdürü Suat Demirbilek’e teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.