Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Obezite ile birlikte D vitamini eksikliği de yaygınlaştı  

Yapılan diyetlerde alınan kalori miktarı azaltılıyor. Kalori azaltmanın, alınan besin miktarının da azalması anlamına gelmemesi gerektiğini belirten Diyetisyen Prof. Dr. Murat Baş, diyetlerde mutlaka vitamin takviyesi kullanmak gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2017 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 13:16
Kaynak: İHA
Obezite ile birlikte D vitamini eksikliği de yaygınlaştı  

Diyetisyen Prof. Dr. Murat Baş, vitamin ve minerallerin önemini anlatarak, “Vücudumuzu fabrika olarak düşünün. Bu fabrikanın içinde farklı makinalar, farklı ürünler üretiyor ve bu ürünlerin daha sağlıklı bir şekilde üretilebilmesi için farklı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle sağlıklı bir bağışıklık sistemi, yeni bir hücrenin oluşturulması, hastalıklara karşı korunmak, günümüz dünyasında çevreden alınan toksinlerin yok edilebilmesi gibi pek çok hayati işlev için mutlaka vitamin ve minerallere ihtiyacımız vardır. Vitamin ve minerallerin her biri farklı işlevler taşısa da, ortak görevleri de olabiliyor. Örneğin hem vitaminler hem de mineraller antioksidan özellik taşıyabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirme açısından baktığımızda hem A, E, C gibi vitaminler bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem de selenyum ve çinko gibi mineraller. Aslında vitamin ve minerallerin hepsini, beraber çalışan bir karınca ordusu gibi düşünebiliriz” dedi.
 

“YAĞDA VE SUDA ERİYEN VİTAMİN AYRIMINA DİKKAT”

Prof. Dr. Murat Baş, farklı vitamin türlerini ve kullanım yöntemlerini de anlatarak, “A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir. Yağda eridikleri için de yağlı bir ortamda vücuda alınmaları gerekir. Yani bu vitaminleri mutlaka yemekle birlikte ya da yemek biterken almanız gerekiyor ki, vitaminlerin emilimi artsın. Suda eriyen vitaminler ise vücutta depolanmaz ve günlük vitaminler olarak sınıflandırılır. Bu vitaminlerin her gün, sıvıyla birlikte alınması gerekir. Yemeklerde sıvı da tükettiğimiz için bütün vitaminlerin yemekle birlikte ya da yemek sonrasında alınması her zaman için daha doğrudur” ifadelerine yer verdi.
 

“GÜNEŞ KREMLERİ D VİTAMİNİ SENTEZİNİ ENGELLİYOR”

Günde 20 dakika güneşlenerek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu D vitaminini sağlayabileceğimizi belirten Prof. Dr. Murat Baş  konuşmasının devamında “Bugün hem toplumumuzda hem de dünyada ciddi bir D vitamini yetersizliği var. Bunun en önemli nedenlerinden biri kozmetiklerin hayatımıza fazlasıyla girmesi. Örneğin güneş kremi kullandığımızda cildimiz D vitamini üretemez. Bu da D vitamini eksikliğine neden olabilir. İkinci olarak, vücuttaki yağ miktarı, yani obezite arttıkça D vitamini düzeyi de göreceli olarak azalır. Yani şöyle diyebiliriz: ne kadar çok vücut yağı, o kadar az D vitamini. Çünkü vücudun D vitamini depoları yağ artışıyla birlikte düşer. Obezite dünyada ve Türkiye'de bu kadar yaygınken, D vitaminini eksikliğinin de yaygın olması gayet normal. Fazla kilo D vitamini üreten reseptörlerimizde sorun yaratabilir” dedi.
 
“SAĞLIKLI BİR BEDEN İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ŞART”

Prof. Dr. Murat Baş sağlıklı beslenme konusunda ise “Sağlıklı beslenme aslında koruyucu sağlığın bir parçasıdır çünkü beslenme alışkanlıklarımız sağlıklı olduğunda, vücuda giren doymuş yağlar, trans yağlar, toksik maddeler daha az olacağı için hastalıklara yakalanma riskimiz de azalır. Ancak Batı tarzı beslenme dediğimiz basit şeker, fruktoz, yağ, kolestrol, trans yağ ve doymuş yağ açısından yüksek beslenme tarzı, vücuttaki mekanizmaları bozmaya başlıyor. Damar yapınız bozuluyor. Damar yapınız bozulunca organlara giden kan akımında sorunlar meydana çıkmaya başlıyor. O nedenle beslenmeyle sağlık birebir ilişkili ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.