Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Önce işinizde uzmanlaşın

Tekstil ve halı sektöründe "İğneci Ayşe" olarak bilinen Ateks Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Tohumcu, iş hayatındaki başarılarıyla girişimci adaylarına ışık saçıyor, rol model oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2018 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:31
Kaynak: İHA
Önce işinizde uzmanlaşın

Üniversite yıllarında başladığı iş hayatında, azmi ve çalışkanlığı ile zirveye çıkan Ayşe Tohumcu, halı ve tekstil makinelerine yönelik iğne ve platinlerinin satışları ve streç film üretimi yapıyor. Tohumcu, Ortadoğu ve Asya ülkelerine de ihracat yapıyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, başarı hikayesini paylaşan Ateks Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Ticaret Odası Meclis Üyesi Ayşe Tohumcu, erkek egemen bir sektörde başarıya ulaşmanın kolay olmadığını söyledi. Tohumcu, "Sektörde çalışan kadın sayısı yok denecek kadar azdı. İlk zamanlar fabrikalardan içeri girmekte zorlandığım oldu. Tamamen erkeklerin egemen olduğu bir sektörde bir kadınla çalışmak istemeyenler oldu. Ama yılmadım. Onlara doğru çözümleri sunarak güvenlerini kazandım ve sektörümde önemli bir yere geldim" diye konuştu.

ZORLANDIM, PES ETMEDİM

Çalışma hayatına üniversitede okurken başladığını ifade eden Tohumcu, şöyle devam etti: "Babam kamyon şoförüydü. Gaziantep Üniversitesi inşaat bölümünde okurken, babamın vefatı nedeniyle çalışmak zorunda kaldım. Bir süre çalıştıktan sonra 1992 yılında yabancı kökenli bir firmaya transfer oldum. Yabancı kökenli firmadan çok şey öğrendim. Deyim yerindeyse ticaretin kurallarını, kısacası hayatı öğrendim. Uzun yıllar bu şirketle çalıştım. 2003 Yılına geldiğimizde ise kendi şirketim olan ATEKS'i kurdum. Tamamen kendi emeğimle, adeta tırnaklarımla kazıyarak ATEKS'i kurdum. Sadece Gaziantep değil çevre illerdeki sanayi tesislerine de yedek parça satıyordum. Elbette kolay olmadı. Kadın olduğum için zorlandım ama pes etmedim. Ben başarmak için mücadele ettim, yılmadım. Sonra ön yargılar kırıldı ve başarı geldi."

GİRİŞİMCİ KADINLARA DESTEK

Kadın girişimcilerin sayısının artmasının ülke kalkınması için çok önemli olduğuna dikkat çeken başarılı girişimci Ayşe Tohumcu, kadın girişimcilere her konuda destek olmaya hazır olduğunu duyurdu. Tohumcu, "Ben çalışma hayatımda kadınlardan hiç destek görmedim. İşçilikten geldim. Başarılarım tamamen kendi emeğimin, alın terimin ürünüdür. Gaziantep ve Güneydoğu'da sektörümdeki tek kadın bendim. Erkeklerden destek gördüm ama kadınlardan hiç destek gelmedi. Kadınların iş hayatının içerisinde olmasını çok önemsiyorum. Çünkü ülkemizin kalkınması, gelişmesi, refah seviyemizin yükselmesi için kadının enerjisinden, gücünden faydalanmamız gerekiyor. Bu nedenle de kadın girişimcilerimize her zaman destek olmaya, tecrübelerimi paylaşmaya hazırım. Kadınların birbirine destek olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de 'Kadın kadını parlatmalı' diyorum" dedi.

ÖNCE İŞİNİZDE UZMANLAŞIN

İş hayatına atılmak isteyen kadınlara tavsiyelerde bulunan Tohumcu, şöyle devam etti: "Kadınlar öncelikle her işi en az erkekler kadar başarabileceklerine inanmaları gerekir. Bir erkekten geri olmadıklarını, onlarla eşit olduklarını çok iyi bilmeleri gerekiyor. Elbette iş hayatında sıkıntılı zamanlar, inişler-çıkışlar olabilir. Ancak bu tür zorluklar kadınları hiçbir zaman yıldırmamalı. Unutmasınlar ki, her sorunun mutlaka bir çözümü vardır. Başarının püf noktası pes etmemektir. Şartlar ne olursa olsun ümitsizliğe kapılmadan, pozitif düşünerek, sorunlara çözüm üretmek için çaba gösterilmeli. Çalışacaklar, zorluklar karşısında mücadele edecekler. Bunu yaparlarsa başarı kendiliğinden gelecektir. Gençler bir işe başlarken öncelikle parayı düşünmemeli. İşi iyi öğrenmeyi düşünmeli. Yaptığı işin tüm inceliklerini bilmeli. O konunun uzmanı olmalı. Bir makinede yüzlerce, hatta binlerce iğne vardır. Her iğneyi tek tek bilirim. Bir kumaşa baktığımda, bir hata varsa, hatanın nereden kaynaklandığını hemen anlarım. Onun için gençler önce işini tam ve doğru öğrenmeli, sonra para kendiliğinden gelecektir."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.