Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özbay, “Yeni düzenlemeler yenilik getirecek”

Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay yeni uygulamaya giren "Hasılat vergilendirme yöntemi" ile ilgili bir açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2019 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2023 16:36
Kaynak: İHA
Özbay, “Yeni düzenlemeler yenilik getirecek”

Özbay açıklamasında şu bilgilendirmede bulundu; "Katma değer vergisi kanununda yapılan yeni düzenlemeler sisteme ciddi yenilikler getirmektedir. 7104 sayılı kanun 06.04.2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan ve 0cak 2019'da uygulanmaya başlanacak olan değişiklerden biri de "hasılat vergilendirme yöntemi" 'dir. 3065 sayılı Kanunun mülga 38 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

HASILAT ESASLI VERGİLENDİRME

MADDE 38- Ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alanlar, talep etmeleri halinde vergiye tabi işlemlerin karşılığını teşkil eden (katma değer vergisi dâhil) bedel üzerinden, bu Kanunun 28 inci maddesi uyarınca belirlenen en yüksek oranı geçmemek üzere, Bakanlar Kurulunca ilgili sektör veya meslek grubu için belirlenen oran uygulanmak suretiyle hesapladıkları katma değer vergisini, indirilecek katma değer vergisi ile ilişkilendirmeksizin beyan ederek öderler. Birinci fıkra kapsamında hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirilen mükellefler, kazançlarının tespitinde kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi ile hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre beyan ederek ödedikleri katma değer vergisini işlemin mahiyetine göre gider veya maliyet, yaptıkları teslim ve hizmetler dolayısıyla hesapladıkları katma değer vergisini gelir olarak dikkate alırlar. Hasılat esaslı vergilendirme usulüne geçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe bu usulden çıkamazlar. Bakanlar Kurulu Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinden, yıllık iş hacimleri Vergi Usul Kanununun 178 inci maddesine göre ikinci sınıf tüccarlar için geçerli olan haddin iki katına kadar olanları, hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamına almaya, Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir."

Örnek verecek olursak;

Aylık 2.000 TL değerinde mal ve hizmet alan ( elektrik, su vb) alan tüccar 360 TL Katma Değer Vergisi ödemektedir. Mal satışı sonrasında ise 10.000 TL gelir elde edeceğini düşünelim. Satmış olduğu mallar sonrasında 1.800 TL Katma değer Vergisi hesaplamaktadır. Toplamda ödemesi gereken Katma Değer Vergisi ise 1.800 – 360 = 1.440 TL'dir.

Hasılat esaslı vergilendirme ile belirlenen oran %10 olacağından ödenmesi gereken Katma Değer Vergisi : (Gelir (10.000TL) + KDV (1.800)) * 0,10 =1.180 TL'dir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.