Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan’ da ağız ve diş sağlığına dikkat

Ramazan ayında uzun süre aç kalınması ve gün içinde sıvı tüketilememesi kötü ağız kokusunun oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Sosyal yaşamı da olumsuz etkileyen kötü ağız kokusu için birkaç püf noktasına dikkat etmek yeterli olabiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2017 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 09:31
Kaynak: İHA
Ramazan’ da ağız ve diş sağlığına dikkat

Diş Doktoru Ali Osman Yılmaz, Ramazan ayında ağız kokusunu önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.

‘‘TÜKÜRÜK, DOĞAL TEMİZLEME YÖNTEMİ’’

Ağız ve diş sağlığında doğal tükürüğün önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, ‘‘Ağız ve diş sağlığı arasında temel ilişki kurmak çok doğru değil ama yine de aç veya susuz kalmanın diş sağlığına verdiği zararlar vardır. Bunlardan birincisi ağız ve diş sağlığı için çok önemli olan ağızın tamponlana bilmesidir. Buda tükürük miktarı ile sağlanabilir veya dışardan alınan sıvılarla bu problem giderilebilir. Biz dışardan sıvı alarak veya yediğimiz besinlerle tükürük bezlerimiz aktifleyerek ağızda ki tükürük miktarını arttırırız. Tükürüğün doğal yıkama özelliğinden dolayı daha sağlıklı bir ağıza sahip oluruz’’ dedi

‘‘AĞIZ HİJYENİ ÖNEMLİ’’

Ağız kokusunu önlemek için ağız bakımının mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Yılmaz, ‘‘Bizim toplumumuz da ağız kokusu çok karışık bir soru. Öncelikle zaten toplumuz da ağız ve diş bakımı yeterince olmayınca ağız da olan tartarlar ağız kokusuna neden oluyor. 6 ayda bir diş doktoruna gidilmesi ve diş temizliğinin yapılması gerekir. Ramazan boyunca, her zaman yapılması gerektiği gibi kokuyu azaltmak için yapacağınız ilk şey ağız hijyeni sağlamaktır. Ramazanla birlikte tükürük ile tamponlama olmayınca bu daha da artıyor. Tükürük doğal bir gargara işlevi görür. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan tükürük ağızdaki bakterileri yok eden en güçlü kaynaktır’’ şeklinde konuştu.

‘‘RAMAZAN ÇÜRÜK OLUŞUMUNU TETİKLİYOR’’

Ramazan ayının çürük oluşumunu tetiklediğini belirten Dr. Yılmaz, ‘‘Yine aynı yere geliyoruz. Bilimsel olarak da bu söyleniyor. Ramazan ayı dişte çürük oluşumunu tetikliyor. Çünkü ağız yıkanamadığı için asit oranı düşürülemediği için elbette çürük oluşmasını tetikliyor. Yemek yerken asitli içecekler tüketmek ve dişlerin kısa sürede asite maruz kalmasının hiçbir zararı yoktur. Buna şu şekilde örnek vereyim. Biz annelere çocuklar tatlı istiyorsa, çikolata istiyorsa bunları mutlaka çocuklara verin deriz. Çünkü alınan şeker ve çikolataların beyin gelişimine faydası var. Fakat şeker ve çikolataları öğün aralarında değil sofra da verin diyoruz. Bunun sebebi o çocuk sofra da suyunu içip, ağızını yıkayıp şekerle olan asiti tamponluyor. Ondan sonra şeker veya çikolata tüketmesin diyoruz. Bu sorun da bunun gibi sofra da oturan kişinin tükürüğü onu yıkıyorsa hiçbir problem yok’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.