Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Reel sektörden destek çağrısı

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, salgının ticari faaliyetler üzerinde yarattığı baskıya ilişkin üyelerinden aldığı geri bildirimleri yetkililere ileterek çözüm bulmaya çalışıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2020 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 23:42
Kaynak: İHA
Reel sektörden destek çağrısı

Daha önce birçok konuda gerek TOBB ile birlikte gerekse yerel düzeyde girişimlerde bulunduklarını söyleyen Başkan Yıldırım, “yaşan süreçte ticari faaliyetlerin devamlılığının sağlanması gelecek günlerin refahının garantisidir” dedi.

İŞLETMELERE REAKTİF CEZA BEDELİ TAHAKKUK ETMESİN

Bu sürecin fikir birliği ile güç birliği ile atlatılabileceğini dile getiren Yıldırım, GTO’nun tüm paydaşları ile istişare yaptığını ve ortak ses olmaya çalıştıklarının altını çizdi. Bu bağlamda Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı İslim Arıkan ile yaptıkları istişare neticesinde Reaktif Ceza Bedellerinin işletmeler üzerindeki maliyet için önlem alınması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını aktardı.

“Salgın sebebiyle birçok ticari abonenin işletmesini kapatmak ya da kapasitesini düşürmek zorunda kaldı. Ama işletmelerin reaktif cezaya girecekleri konusunda endişelerimiz bulunmakta.   Orta Gerilim aboneliklerinde yani orta ve büyük ölçekli işletmeler hassas kompanzasyon sistemi yaptıramamışsa, elektrik dağıtım firmaları ile imzaladıkları elektrik kullanım sözleşmesi kapsamındaki reaktif limitini aşabilir. İşletmeler kapalı olduğundan olayın farkına varılamama ve yüksek reaktif cezaya girmeleri söz konusu olabilir. Elektrik Mühendisleri Odası ve Ticaret Odası olarak cezaya girecek olan işletmelerin içinde bulunduğumuz olağanüstü durumdan etkilenmemesi için kısıtlamalar kalkıncaya kadar reaktif cezanın tahakkuk ettirilmemesini öneriyoruz.

YEKDEM MÜCBİR SEBEP SAYILSIN

GTO Başkanı Yıldırım, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyetlerinin mücbir sebep sayılarak alınmaması çağrısını da yineledi.

Yaşanan salgın sürecini birlikte aşabilmek için reel sektöre hassasiyetle yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, yetkililere enerji maliyetlerinin düşürülmesi için Reaktif Ceza Bedeli ve YEKDEM maliyetlerinin süreç bitene kadar alınmamasını çağrısında bulundu. Yıldırım, “Bu süreçte karar mekanizmalarından sanayicinin enerji maliyetleri üzerindeki YEKDEM’in mücbir sebep sayılarak 3 ay boyunca alınmaması için gerekli düzenlemenin yapılarak üreticiye destek olunması yönündeki çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.” Dedi.

VAKIFLAR KİRA ALMASIN

“İşletmelerin kapalı olduğu, ya da cirolarının yüzde 70 azaldığı, kapasite kullanımlarının yüzde 50’nin altına düştüğü bu süreçte işyeri kiraları en büyük maliyetlerden biri” diyen Yıldırım, işyeri mülk sahiplerine yaptığı destek çağrısını bu kez Vakıflara yaptı.

Yıldırım, Belediyelerin, kamu idarelerinin, teknoparkların yaptığı gibi Vakıfların da bu süreçte kiracılarına destek olması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.