Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rektör Gür: Etik değerler evrensel olmalı

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2018 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:13
Kaynak: İHA
Rektör Gür: Etik değerler evrensel olmalı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Akademik Etik Topluluğu tarafından hazırlanan, konuşmacılığını Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Türkeri'nin yaptığı ''Etik Değer Açısından Eğitim, Siyaset, Kamu, Çalışma Hayatı ve Bilim" konulu Konferans GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Programın açılış konuşmasında etiğin söylemekle olmadığını yaşamakla olduğunun altını çizen GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, dürüst davranıyorsanız ben etiğim demenize gerek yok diyerek şunları söyledi: ”Unuttuğumuz kavramlardan birisi olan etik, ahlak ve moral değerleri gündeme almak önemli çünkü farkındalık oluyor. Etik değerleri ortaya koyarken de etik değerler evrensel olmalı. Batının bize dayattığı evrensel tanımıyla kullanılan değerler maalesef yetersizdir.” Prof. Dr. Gür öğrencilere seslenerek konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Global dünya içerisinde bu değerleri doğu ve batı medeniyetleriyle birlikte ortak değerlendirin. Sizin kendi ruhunuzda yaşadığınız etik, moral değerler ve ahlaki üstünlükleri sağladıktan sonra sizin bulunduğunuz ortam zaten etik bir ortamdır demektir.”

Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Türkeri, dünyada etik ile ilgili çok çalışma olduğunu Türkiye’de ise dünyaya oranla daha az çalışma yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Türkeri, “Bu çalışmalar daha çok sorunlar üzerine çıktı. Değişik mesleklerde sorunlar var bu sorunlar; kamuda liyakatsizlik, torpil, adam kayırma ve hakkaniyete uymadığını düşündüğümüz gibi dünya çapındaki hepimizi bağlayan şeyler. Hukukun bağlayıcılığı var ama yeterli değil. Bu sorunları aşmak için etik ile ilgili çalışmalar hız kazandı. Değişik etik kurulları ve etik ilkeler çıkmaya başladı” şeklinde konuştu.

Her üniversitenin etik kurulları var ama Gaziantep Üniversitesi’nde değer ile ilgili kurulun olması biraz daha eğitim ile alakalı olmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Türkeri konuşmasının devamında şunları söyledi: “Şikâyet ettiğimiz sorunlar devam ediyor ama elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Biz iyi dediğimiz şeyleri hayata geçirirken de aynı tavrı takınırsak o zaman etik dediğimiz şey işlevsel olmuş olur.”

Akademik Etik Platform Başkanı GAÜN Öğr. Üyesi Doç. Dr. Mahmut Çınar, Akademik Etik Topluluğu, Akademik Etik Platformuyla ortaklaşa çalışan bir öğrenci topluluğu olduğunu söyledi. Kuruluş amacının tamamen etik değerlere dikkat çekmek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çınar, verdiği desteklerden dolayı Prof. Dr. Ali Gür’e teşekkür etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.