Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık çalışanlarının döner sermaye isyanı!

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2018 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 04:30
Kaynak: İHA
Sağlık çalışanlarının döner sermaye isyanı!

Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Ali Arayıcı, sağlık çalışanlarının en önemli motivasyon kaynaklarından biri olan döner sermaye sisteminin çöktüğünü belirterek, “Döner sermaye sistemi motivasyon yerine sağlık çalışanlarının en büyük sorunu haline geldi” dedi.

SİSTEMİN MİADI DOLDU

Hastanelerin borçları sağlık çalışanlarına yansıtılmaması gerektiğini belirten Başkan Arayıcı, performansa dayalı ek ödeme sisteminde değişiklik yapmanın şart olduğunu vurgulayarak, “Acil önlem alınmaz ise 1 yıl içerisinde hekimler dahil tüm sağlık çalışanları sadece sabit ek ödemeye mahkum kalacak ve sistem tamamen çökecektir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarının tamamına yansıyacak acilen köklü bir değişiklik yapmalı. Nasıl ilaçların ve gıdaların son kullanma tarihi varsa sistemlerin de son kullanma tarihi vardır ve Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur” şeklinde açıklamada bulundu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI FAKİRLEŞTİ

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de hekim dışı sağlık personellerinin büyük kısmının sabit üstü ek ödemeyi ya hiç alamadığı ya da alınan miktarların komik rakamlara kadar düştüğünü ifade eden Arayıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sabit ek ödemeler gün geçtikçe döner sermaye havuzunun daha büyük kısmını kaplamaya başlamıştır. Bundan 5 yıl önce sabit ek ödemeler döner sermaye havuzunun %25’ini oluşturmaktayken bugün %80’ini oluşturmaktadır. Çünkü sabit ek ödemeler 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artmakta, dağıtılabilir döner sermaye ise SUT fiyatları artmadığından 14 yıldır artmamaktadır. Bu doğrultuda genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfı personel hiç sabit üstü alamamakta, sağlık hizmetleri sınıfı çok az almakta veya alamamakta, hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar. Çalışanların neredeyse tamamı bu dağılımın adaletsiz olduğunu düşünmektedir. Sonuç olarak birkaç yıl içerisinde hekimler dâhil tüm çalışanlar sadece sabit ek ödemeye mahkûm kalacaktır. Sendikamızın açtığı dava ile dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi yerine, %1 hesaplanması kazanımı elde edilmişse de Bakanlık dağıtılabilir tutar konusunda %46,5 yerine %39,5’u esas almaktadır. Dağıtılan tutarlar ne yazık ki %37’nin altına düşmüştür.”

TASARRUF, ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEN YAPILMAMALI

Arayıcı, Döner Sermaye ile ilgili acilen alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı :Dağıtılabilir Döner sermaye tutarları ve oranları artırılmalı, Döner Sermaye katsayıları acilen adil bir şekilde yeniden belirlenmelidir. Döner Sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi sağlanmalıdır. Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması gerekmektedir. Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi sağlanmalıdır. Tasarruf etmek adına çalışanların nöbet ücretlerini ödememek için fazla mesailer izine dönüştürüp zaten eksik personel ile çalışan servislerde iş yükü daha da artmaktadır. Tasarruf çalışanların üzerinden yapılmamalıdır. Hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK Payı vergilerinin kaldırılması sağlanmalıdır. 14 Yıldır artmayan SUT fiyatlarının artırılması gerekmektedir.”

30 DAKİKA ŞARTINA TEPKİ

Sağlık Bakanlığının, sağlık çalışanlarının 30 dakikada evden hastaneye gitmesini düzenleyen genelgeye de tepki gösteren Başkan Arayıcı, düzenlemenin iptal edilmesini istedi. Arayıcı, daha önce yüksek yargı tarafından iptal edilen bir düzenlemenin tekrar getirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, temel hak ve hürriyetleri engelleyen bu düzenlemenin iptal edilmesi için Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak girişimlere başladıklarını bildirdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.