Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık Müdürü Yazı, Organ Bağışı'na dikkat çekti

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, organ yetmezliklerinin önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu belirterek organ bağışı ve nakli sayılarının artırılmasının Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli hedeflerinden olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2019 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:31
Kaynak: İHA
Sağlık Müdürü Yazı, Organ Bağışı'na dikkat çekti

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısı ile bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, “Organ naklinin anlamı ve önemini anlatmak, organ naklini yasal ve tıbbı olanaklarla çözmek, organ bekleyen binlerce hastaya derman olabilmek ve organ bağışı konusunda farkındalık oluşturabilmek adına Sağlık Müdürlüğümüzce çeşitli faaliyetlerde bulunmaktayız, fakat gerçekleştirilen faaliyetler,  yapılan eğitimler her ne kadar olumlu sonuçlar doğursa da organ bağışı konusunda istenilen düzeye hala ulaşılabilmiş değildir. Türkiye'de birçok devlet ve üniversite hastanesinde yeterli donanıma sahip nakil merkezleri ve deneyimli bilim adamları olduğu halde, organ bağışının yetersiz olması sebebiyle nakil sayıları yetersiz kalmaktadır. Oysaki organlarını bağışlayan bir kişi birçok insana yaşama şansı verebilir. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.

İlimizde 2012 yılından bugüne kadar 401 karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirilmiş ve bu nakiller  yüzde 98,5 başarı oranı ile dünya standartlarının üstüne çıkmıştır. Şu anda İlimizde organ nakli yapan iki merkezimiz bulunmakta olup, üçüncüsünün ise Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açılması için başvurusu yapılmıştır. Merkezlerimizin yeterli olmasına rağmen bağış sayısının az olması üzücü bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Son beş yılda İl genelinde 3600 bağış alınmasına rağmen bu bağış sayısı nüfusa göre maalesef ki yeterli değildir.

Bu konuda vatandaşlarımızdan destek bekliyor, bir hayat kurtarabileceklerini bir kez daha tekrarlıyoruz. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın Müdürlüğümüze, İlçe Sağlık Müdürlüklerimize, bütün hastane, toplum sağlığı merkezleri ile aile sağlığı merkezlerimize başvuruda bulunabileceklerini de bu kapsamda hatırlatmak isterim.” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.