Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanko Sanat Galerisi’nde sergi

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2016 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 12:56
Kaynak: İHA
Sanko Sanat Galerisi’nde sergi

"Arttrio" sanat grubu üyesi Orhan Zafer, Mümin Candaş ve Mehmet Hacıfettahoğlu, grup olarak ilk resim sergisini, Gaziantep'te sanatın ve sanatçının buluşma noktası haline gelen SANKO Sanat Galerisi'nde açtı.

Resmin kendisi için bir yaşam biçimi olduğu kadar, bir iletişim aracı olduğunu belirten ve sanatı bir kentin aynası, sanatçıları, faydalı insanlar olarak tanımlayan Trabzonlu ressam Candaş, "Trabzon'da resim sanatıyla uğraşan sanatçılarımız çok fazla" dedi.

Candaş, Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği Başkanlığı'nın yanı sıra, Trabzon Güzel Sanatlar Lisesi'nde resim öğretmenliği yaptığına işaret ederek, iyi bir sanatçı yetiştirmenin yanında, nitelikli sanat izleyicileri yetiştirme kaygısında olduklarını söyledi.

Estetik algısı gelişmiş bir toplum sağlamak için, eğitimin küçük yaşta başlaması gerektiğini bildiren Candaş, resimlerinde insan ve doğa arasındaki ilişkiyi, derinlik kavramını, kendi yorumu ile ele aldığını kaydetti.

Candaş, "Doğanın insan üzerindeki etkisini, estetik yorumlarla, yeniden şekillendirip boyuyorum. Bu şekilde kendi beğenilerimi ortaya koyacak yapıtlar oluşturuyorum. Genellikle kullandığım renk ve kompozisyonlarda, denge, ritim ve zaman arayışı içindeyim. Sanatçı bir aileden geliyorum. Babam ve amcam ressam, 6 kardeşin 5'i resim öğretmeni. Bu kadar sanatın içine girmiş bir aile üyesi olarak ben de sanattan kopuk olamazdım. Sanatı ve sanatçıyı yaşatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

HACIFETTAHOĞLU

Etkilendiği akımları realizm, sürrealizm ve hiperrealizm olarak açıklayan Mehmet Hacıfettahoğlu da özgün tarzının bu akımların bir karması olduğuna vurgu yaptı.

Dört mevsimin bir arada yaşandığı bir coğrafyada yetiştiğini vurgulayan Hacıfettahoğlu, "İklimdeki hareketlilik ve renklilik insanımız yaşantısına ve dolayısıyla üretimde de etkili olmuştur. Resme başlarken yıllarca çoğu ressamın aksine eskiz hazırlamadan bomboş tuvalin karşısına geçip onun içine girecek bir nokta aradım. Her şeyimle duygu, düşünce ve birikimlerimi ortaya koyup düşünüp söyleyemediğim, söyleyip anlatamadığım her şeyi kendi anlayışımla resmetmeye çalıştım" ifadelerini kullandı.

Sanatın düşünsel içeriklere sahip bir insan yetisi olduğunun altını çizen Hacıfettahoğlu, şöyle devam etti:

"İnsan düşünce birikimlerinin doruğunda kendini gösterir. Yerellik ve ulusallık aşamasında başarılı bir sonuç çıkarmadan evrensel boyutlara varmak mümkün değil. Dolayısıyla bu süreçler birbiriyle sıkı bir bağlantı içindedir. Cumhuriyet sonrası resim sanatı yerellikten ulusallığa yönelişi ifade ederken,

1950'li yıllar sonrasında evrenselliğe doğru geliştiğini görmek mümkündür. Bu şekilde yerel ve ulusal anlamda gelişimini tamamlayamayan düşünce geleneklerinin evrenselliği yakalayamayacağı iddiasını da tarihsel bir kanıtla görmüş olduk diyebiliriz.

Her ne kadar eskiz olmaksızın tuvallerle yüzleşsem dahi sanatın salt el becerisinden ibaret olmadığının ve düşünce dünyasıyla derinden ilgisinin bilincindeyim. Düşünsel olgunluğu yakalayamamış toplumların sanatsal eğilimleri sığ olur. Bir başlangıcın devamı olmaktansa bir devamın başlangıcı olmak her zaman en önemli hedefim olmuştur."

KONUŞMA DİLİM RESİM VE RENKLERDİR

Gaziantep'te sergi açmalarına imkan verildiği için Sanko Ailesine çok teşekkür eden Orhan Zafer ise arttrionun sanat üçlüsü anlamına geldiğini anımsatarak, 10 yıldan beri ortak sergiler açtıkları arkadaşları ile arttiro'yu hayata geçirdiklerini belirtti.

Alegorinin bir olayın, bir düşüncenin en basit ve yalın anlatılmasında kullanılan semboldü olduğunu vurgulayan Zafer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her sanatçı kendi duygu düşüncesini anlattığı için ortak karar olarak 'alegori' adını seçtik. Çalışmalarımız tuval üzerine yağlı boya ve akrilik boya tekniği kullanılarak yapılmıştır. Resimlerimde duygu ve düşüncelerimi ifade etmek için kendime ait bir renk dilim var. Resim yapmak benim için duygularımı renklerle ifade emek demektir. Konuşma dilim resim ve renklerdir.

Zaten bir eser yarına kalıyorsa o gerçek sanat eseridir. İzleyicinin sanatçıyla bir araya gelmesi, temas etmesi önemlidir. Resim okumak, okuyabilmek, eserden haz almak küçük yaşta verilmesi gereken bir eğitim. Modern sanat, tekrara düşmeden esere farklı bir şey daha katınca modern sanat olur."

Sanko Sanat Galerisi'ndeki serginin açılışına Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Sanko Sanat Galerisi Seçici Kurul Üyesi Aslı Özen, Sanko Park AVM yöneticileri, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

Konuşmalardan sonra, SANKO Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nin bilimsel yayını olan "Belkıs Zeugma ve Mozaikleri" isimli bilimsel yayını Arttrio sanat grubu sanatçılarına hediye edildi.

Sanko Sanat Galerisi'nde 37 eserin yer aldığı Arttrio sanat grubunun 'alegori' sergisi, 15 Aralık'a kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.