Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanko Sanat Galerisi'nde sergi

Konya Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu, bölgede sanatın ve sanatçının buluşma adresi haline gelen Sanko Sanat Galerisi'nde 21'inci kişisel sergini açtı.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2017 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 17:32
Kaynak: İHA
Sanko Sanat Galerisi'nde sergi

Sergi açılışına, Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Sanko Sanat Galerisi Seçici Kurul Üyeleri Aslı Özen, Sanko Park AVM İşletme Müdürü Taner Neng, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

Gaziantepli sanatçı ve sanatseverlerle buluşmanın heyecanını yaşadığını belirten Doç. Dr. Cebrailoğlu, resim sanatını kitlelere sevdirenin sanatçı olduğunu söyledi.

Sergisine ev sahipliği yapan Sanko Ailesine ve Galeri yöneticilerine teşekkür eden Doç. Dr. Cebrailoğlu, eserlerinde sanatın felsefe, felsefenin sanat olduğu üzerine durduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Cebrailoğlu, sanatın, toplumların kültürel değişiminin ve gelişiminin en temel unsurlarından birisi olarak varlığını sürdürdüğünü bildirdi.

Sanatın özel bir diyalektiği olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Cebrailoğlu, "Felsefi kavramların sanatsal yansımalarını göreceksiniz. O açıdan değerlendirilmeli sergim. Eserlerimin ana teması diyalektik yaratım sürecindeki sanatçının karşılaşabileceği iç ve dış devinimler, özellikle de objeden subjeye, subjeden objeye giden yaratım sürecinin ifadeleridir" dedi.

SANATA BAKIŞ AÇISI

"Sanat, bireylerin ve toplumların varlık gösterdiği her alanda bir farkına varma durumu" diyen Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu, bu anlamda sanatın şüphesiz bir fenomen niteliğinde olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Cebrailoğlu, gençlik yıllarında klasik batı resmi eğitimi paralelinde, köklerini halı ve kilim sanatından, nakışlardan alan 10 yılı aşkın bir süre, yoğun araştırmaya ve incelemelere dayanan irili ufaklı yüzlerce eskiz, kompozisyon, birim tekrarı eksenli çalışmalar yaptığını anımsattı.

Bu çalışmaların geleneği taklit etmekten öte, onu çağdaş sanat anlayışıyla yeniden üretmekten ibaret olduğunu belirten Doç. Dr. Cebrailoğlu, şöyle devam etti;

"Ardından bir 10 yıl daha doğu sanatının göz bebeği sayılan zengin minyatürler tutkum haline gelmiştir. Minyatür dilinin saf renkleri, ışık-gölge ve perspektiften arındırılmış biçimlendirme dili, kaynağını doğu mistisizminden, divan edebiyatından alan konuları, girift kompozisyon kurguları resimlerimin yapısal-plastik temellerini oluşturdu. Resimlerimin sanatsal ve felsefi yapısı bu kavramları bilmeden çözümlenemez.

Eserlerimi önce tuval üzerinde boyaları kuralsız ve fütursuz bir şekilde dağıtarak yapıyorum. Sıçratarak, akıtarak, karıştırarak ardından sanki bu entropiye, aşkla yani düzenle dur diyorum. Kendi dağıttıklarımı, sükunete, nizama, ahenge, birliğe çağırarak yeniden biçimlendiriyorum. Ardından kılı kırk yararcasına küçük dokunuşlar, ince ayarlamalarla bu süreci taçlandırıyorum."

"Sanko Sanat Galerisi Türkiye'de bilinen bir galeri. Ben de böyle bir şans yakaladım" diyen Doç. Dr. Cebrailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir şehrin sanayisi ne kadar gelişirse gelişin sanatta yok ise bir sorun vardır demektir. Sanat toplumun kültürel gelişimini sağlar. Gözüken dünya ile değil kavranan dünya ile çalışmalarımın içeriği ve ana teması bu şekildedir. Resim yapmak benim için yaşam tarzı, algılama biçimi ve kendimi ifade etme eylemidir."

Konuşmalardan sonra, Sanko Park AVM İşletme Müdürü Taner Neng, SANKO Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nin bilimsel yayını olan "Belkıs Zeugma ve Mozaikleri" isimli bilimsel yayını Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu'na takdim etti.

Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu'nun, Sanko Sanat Galerisi'ndeki resim sergisi, 23 Mart tarihine kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.