Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcaklar hayvanları da etkiledi

Mevsim normallerinin üzerinde seyir eden sıcak havalar, hayvanat bahçesindeki hayvanları da olumsuz etkiledi. Filleri bunaltan sıcaklıklar, devleri bile olumsuz etkiledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2016 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 23:39
Kaynak: İHA
Sıcaklar hayvanları da etkiledi

Yaz ayları ile birlikte artan sıcaklıklar, Gaziantep'te insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. 45 dereceyi bulan sıcak hava, Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçeleri arasında yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi sakinlerini de olumsuz etkiliyor. Sıcaktan bunalan filler, kafeslerinde hazırlanan su birikintilerinden çıkmazken, sürekli suyun içerisinde kalıyor. Hortumla sık sık ıslatılan Pili isimli filin suyun içerisinde kaldığı sürece keyfinin yerinde olduğu görülüyor. Çöl hayvanları olarak bilinen develer de aşırı sıcak havadan olumsuz etkilendi. Hayvanat bahçesindeki develer sık sık suyla ıslatılarak, serinletiliyor. Çöl hayvanı olarak bilinen devenin bile sıcaktan bunaldığı gözlenirken, deve kuşları ise suyun altında adeta kendilerinden geçiyor.

HAYVANLARA BUZLU KOKTEYL

Hayvanlar aynı zamanda serin ve dondurulmuş yiyeceklerle besleniyor. Yırtıcı hayvanlardan ayılara yüksek kalorili yiyecekler yerine meyveli buz ikram ediliyor. Sıcak havanın mağdur ettiği diğer yırtıcılardan kaplan ve aslanlara ise soğutulmuş veya dondurulmuş et veriliyor.

Hayvanların aşırı sıcaktan etkilenmemesi için çeşitli serinletme yöntemleri uyguladıklarını belirten Doğal Hayatı Koruma ve Gaziantep Hayvanat Bahçesi Daire Başkanı Mehmet Celal Özsöyler, “Bizler hayvanat bahçemizde hayvanların serinlemesi için yırtıcılara ve ayılara buz kokteylleri, buzlu etler hazırlıyoruz. Hayvanların aynı zamanda beslenmeleri hem de serinlemelerini sağlıyoruz. Ayılara özelikle meyve kokteylleri hazırlıyoruz bunların içinde kavun, karpuz, elmalar, havuçlar ve marul gibi meyve ağırlıklı buzdan kokteyl yaparak hayvanları bu şekilde serinletmeye çalışıyoruz. Yırtıcılardan aslanlara ve kaplanlara ise buzlu et, dondurulmuş et, yiyecekleri hazırlıyoruz" dedi.

YAZLIK BAHÇELERE YÜZME HAVUZU

Özsöyler, hayvanların barınaklarında içerisine girip, yüzebildiği küçük havuzlar oluşturduklarını kaydetti. Hayvanların yazlık bahçelerindeki havuzlara girip serinleyebildiğini belirten Özsöyler, "Her iki barınağımızdaki ayı, aslan ve kaplanların yazlık bahçelerinde ise serinlemeleri için birer tane yüzme havuzları bulunmakta. Hayvanlar sıcaklardan bunaldıkları zaman bu havuzlara girerek serinlemekte. Deve kuşlarımızı ve develerimize de hortumlarla suyla kendilerini sıcaktan önlemeye çalışıyoruz. Bu günün he saatinde değil. belirli saatlerde günde 3 ve 4 defa olmak üzere hayvanlara serinletme işlemini tekrarlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.