Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigarayı bırakın, sağlıklı yaşayın

İçilen her bir sigarada sağlığa zarar veren ve insanı zehirleyen binlerce kimyasal madde bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2017 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2023 17:15
Kaynak: İHA
Sigarayı bırakın, sağlıklı yaşayın

Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor. Sağlıklı bir yaşam için sigaraya hiç başlamamak gerekse de, sigarayı bırakmak da yeniden daha sağlıklı olmak için büyük önem taşıyor.

Sigara içen kişilerin yaşadıkları sağlık sorunları, sigarayı bıraktıkları günden itibaren düzelmeye başlıyor. Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Zühal Akdağ “09 Şubat Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle sigarayı bırakmanın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında bilgi verdi.

“SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN ÇEŞİTLİ TEDAVİLER MEVCUT”

Sigarayı bırakmakla alakalı çeşitli tedavi yöntemlerinin mevcut olduğunu söyleyen Akdağ, “Medikal tedavilerden akupunktura kadar birçok tedaviyle artık sigaranın bırakılması mümkün hale gelmiştir. Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay gibi çeşitli kurumlar da sigara bırakmayla ilgili vatandaşlara destek vermekte. İlaç ya da terapi olarak çeşitli desteklerle sigaranın bırakılmasına önayak olmuşlardır. Tabii bu tür girişimler her zaman tarafımızca desteklenmektedir. Sigarayı bırakmak için başvuran hastalarımızın bu tedaviler sonrasındaki geri dönüşleri olumludur. Birçok hastamız sigarayı artık kullanmamaktadır.

SİGARAYI BIRAKMA EVRESİNDE VÜCUTTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER NELER?

  • 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
  • 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
  • 24 saat sonra, vücut karbonmonksitten arınır.
  • 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
  • 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
  • 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
  • 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
  • 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
  • 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
  • 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
  • 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.