Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Silaha hayır

Gaziantep Çepnileri Derneği öncülüğünde köy muhtarlarının da desteği ile 'Düğün evimiz cenaze evi olmasın' sloganı ile 'Silaha Hayır' kampanyası başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2018 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 23:37
Kaynak: İHA
Silaha hayır

Gaziantep'te düğünlerde maganda kurşunu ile ölenlerin sayısındaki önlenemeyen artış, Gaziantep Çepnileri Derneği ve muhtarları harekete geçirdi. Özellikle mahalleye dönüşen köylerdeki düğünlerde düğün alanının adeta savaş alanına dönüşmesine dur demek isteyen dernek yönetimi ve 16 Çepni köyü muhtarı, kampanyaya startı verdi. Sarılar Köyünde bir araya gelen Gaziantep Çepniler Derneği yönetimi ve köy muhtarları, Yavuzeli Kaymakamı Eyüp Gürdal ve İlçe Jandarma Komutanlığının da katıldığı törenle kampanyayı başlattıklarını açıkladılar. Hedef ise kampanyanın önce Gaziantep geneline sonra da Türkiye geneline yayılması.

KAMPANYA KÖYLERDEN BAŞLADI

Gaziantep Çepnileri Derneği Başkanı Hüseyin Gürbüz, düğünlerde meydana gelen kaza kurşunlarına ve yoğun mermiye bağlı yaralama ve ölümlere bir nebze de olsa dur demek için böyle bir kampanya başlattıklarını açıkladı. Geride bıraktığımız günlerde bir Çepni köyünde düğünde bir vatandaşı kaybettiklerini belirten gürbüz, "Sürekli düğünlerde maganda kurşunu haberleri duymak içimizi acıtıyordu. İnsanların en mutlu günlerinde, düğün evleri cenaze evlerine dönüşüyordu. Özellikle de mahalleye dönüşen köylerde inanılmaz şekilde silah sıkılıyor. Biz de kampanyaya bu yüzden köylerimizden başladık. Muhtarlarımız da büyük destek verdi" ifadelerini kullandı.

SİLAH SIKMA YARIŞINA GİRİYORLAR

Eski düğünleri mumla arar olduklarına dikkat çeken Gürbüz, şimdiki düğünlerin korkutucu ve insanı tedirgin edici boyutlara geldiğini dile getirdi. Çepni toplumu olarak eskiden düğünlerinin çok şen geçtiğine dikkat çeken Gürbüz, "Önceden halaylar çekerdik türküler söylerdik hem de kendi türkülerimizi kendi ağıtlarımızı söylerdik kendi folklorumuzu sergilerdik. Hem oynardık hem de duygu dolu anlar yaşardık. Düğün başında oynar halaylar çeker tüm pozitif enerjimizi düğüne katılan tüm dostlarımıza yayardık. Şen olurduk. Birlik olur bir olurduk. Ama asla ve asla silah sıkmazdık. Yaralanmazdık ölmezdik. Hem de düğünlerimiz şimdiki gibi bir gece değil İki gece olurdu" dedi.

SİLAH SIKILAN DÜĞÜNLERİ TERK EDECEĞİZ

Şimdiki düğünlerin ise adeta silah sıkma yarışına girercesine tehlikeler saçtığını dile getiren Gürbüz, "Toplum olarak silah sıkılan düğüne gitmek istemiyoruz. Silah sıkılan düğüne gitmeye korkuyoruz. Silah sıkılan düğünü istemiyoruz. Silah sıkılan düğünde insanların kaynaşması neşesi enerjisi ve birlikteliği azaltmakta ve düğünün sihri bozulmaktadır. Biz bunları biliyoruz. Artık düğünlerimizde silah sıkılmasını istemiyoruz. Artık düğünlerimizde ölüm ve yaralanmaları istemiyoruz. Artık düğün evimizin cenaze evi olmasını istemiyoruz. Artık düğün evimizin Cenaze evi olmasını istemiyoruz. Çepnileri Derneği olarak, Çepni Muhtarları olarak, Çepni Sanatçıları olarak, Çepni İnanç Önderleri olarak halkımızdan beklentimiz düğünde silaha hayır demeleridir. Bizler düğünde silaha hayır diyoruz" ifadelerini kullandı.

MUHTARLARDAN TAM DESTEK

Mahalleye dönüştürülen köy muhtarları ise düğünlerin artık savaş alanına döndüğüne dikkat çekerek, "Bizler de rahatsızız. Muhtar olarak bundan sonra düğünlerde silah sıkılmaması için ellerimizden geleni yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Birileri silah sıkacak diye, diğer insanların hayatını tehlikeye atma hakkı yoktur. O zaman hadi hep birlikte silaha hayır diyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.