Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SİNÜZİT NEDİR NASIL SAPTANIR

Gaziantep Özel NCR Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Harun Gezer, kış aylarında sıkça görülen sinüzit hastalığı konusunda vatandaşları uyararak, önemli uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2021 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 10:31
Kaynak: İHA
SİNÜZİT NEDİR NASIL SAPTANIR

Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan ve her yaşta görülebilen sinüzitin, yüz kemikleri içerisindeki, içi normalde hava dolu olması gereken boşluklarda iltihaplı doku birikmesi kaynaklı bir hastalık olarak tanımlandığını ifade eden Uzm. Dr. Harun Gezer, ‘’Hastalığın tanısı, doktor tarafından yapılan muayenede hastanın ateşinin saptanması, burun içerisinde ve geniz arkasında iltihabi akıntının görülmesi ya da istenilen radyolojik görüntüleme tekniklerinde sinüslerin tam kapalı olarak görülmesi, hava-sıvı seviyelerinin olduğunun görülmesi gibi bulguların varlığı ile konulur.’’ Dedi.

HASTALIĞIN NEDENLERİ

Hastalığın nedenlerine de değinen Uzm. Dr. Harun Gezer, şunları söyledi: ‘’Sinüzit oluşumunu etkileyen en önemli faktörler arasında yer alanlar; çok sık üst solunum yolu enfeksiyonları, burun kemiği veya kıkırdağın eğri olması, burun eti, burun bölgesindeki tümörler, sinüs kanallarının tıkalı olması, bağışıklık sisteminin düşük olması, alerji, geniz eti, diş enfeksiyonları, Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), sigara içmek veya içilen ortamlara maruz kalmak ve hava kirliliği gibi sebepler sinüzit oluşumunda oldukça önemli etkilere sahiptir.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT EDİN

Uzm. Dr. Harun Gezer hastalığın belirtileri konusunda ise şu uyarılarda bulundu: “ Göz ve yüz çevresinde zonklayıcı ve geçmeyen bir ağrı, Ağız kokusu, koku ve tat almada bozulma İştahsızlık, Mide bulantısı ve kusma,, Geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük, Sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı, Göz çevresinde basınç hissi, Nefeste kötü koku, 10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı (nezle/grip), bazen hafif ateş yükselmesi, Burun tıkanıklığı ve horlama, Geçmeyen baş ağrısı (özellikle 6 yaş sonrası)’’

İŞTE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Virüslere bağlı sinüzitler düzenli izlenmesi koşulu ile nezle gibi tedavi edilebilir,’’ diyen Gezer, tedavi yöntemleri hakkında ise şu açıklamalarda bulundu: ‘’Bu amaçla antibiyotikler, burun akıntısı ve burun içindeki dokuların şişliğini azaltan ilaçlar ve üst solunum yollarını temizleyen buradaki koyu salgıları azaltan ilaçlar birlikte kullanılır. Koruyucu Önlemler viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesi temel korunma yoludur. Burada el yıkamanın, öksürme sırasında ağzın kapatılmasının, tek seferde kullanılan mendillerin yararı büyüktür. Özellikle kronik sinüziti bulunan riskli gruplara influenza aşısı uygulanabilir.’’

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.