Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Son güne kalmayın

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2017 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 01:48
Kaynak: İHA
Son güne kalmayın

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvanların rahat kesilebilmesi için bıçakların iyi biletilmesi gerektiğini belirten 45 yıllık bileme ustası Mustafa Karaçalı, son güne bırakılarak biletilen bıçakların iyi olmadığını ve vatandaşların son gün yoğunluğuna kalmadan bıçaklarını biletmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Kurban Bayramına sayılı günler kala bileme ustaları da hazırlıklara başladı. Kurban kesecek vatandaşlar ise bıçaklar, satır ve robot makinası bıçaklarını keskinleştirmek için bileme ustalarına getiriyor.

45 YILDIR BU MESLEĞİ YAPIYOR

Bileme Ustası Mustafa Karaçalı 45 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyerek, “20 yıl boyunca bıçak biletme mesleğini Almanya’da yaptım. 25 yıldır da burada bu mesleği yapıyorum. Nizip’te bu işin 2 ustası varsa şuan 12 tane oldu. Bu mesleği bilmeyen ve önüne gelen herkes bu mesleği yapar oldu. Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle vatandaşlar bıçaklarını biletmek için bıçak ustalarına götürüyorlar. Fakat şuan bu mesleği yapanlar işi bilmediği için bıçakları keskinleştiremiyorlar. Vatandaşlar ise kesim yapacağı sıra da zor durumda kalıyor’’ dedi.

‘‘BU İŞİN PÜF NOKTALARI VAR’’

Karaçalı konuşmasının devamında ise bıçak biletmeyi son güne bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Bıçakları keskinleştirmenin püf noktaları ise bıçağı yakmayacaksın. Bıçağın ağzı yanarsa özelliği kaybolur. Yani çelikliği gider ve bıçakta ham demir kalır. Bıçak çok taşa değdiği zaman yanar. Bunu önlemek için sürekli taşta ısındıktan sonra bıçağı suya koyacaksın. Bu şekilde yapıldığı zaman bıçak körleşmez. Kurban Bayramı yaklaşıyor ama vatandaşlar geniş zamanda bıçakları biletmek yerine son günde bu işi yaptırıyorlar. Son güne bırakılınca da yoğunluktan dolayı biz çok ilgilenemiyoruz. Kesim gününde de vatandaşlar zorlanıyor. Bu nedenle lütfen bıçakları biletmek için erken getirsinler. Bıçak boyutlarına göre fiyatlar değişiyor. Fakat ben ortalama bıçağın tanesini 1Lira 5O Kuruştan yapıyorum’’ ifadelerine yer verdi.

MESLEK YOK OLUYOR

Bileme Ustası Karaçalı fabrikasyon ürünler nedeniyle mesleğin unutulduğunu belirterek, ‘‘Bu meslekte çırak yetiştiremiyorum artık. Önceden anne ve babalar çocuklarını yanımıza bırakırdı bizde çırak olarak yetiştirirdik. Ama günümüzde böyle bir şey kalmadı. Bu nedenle bu meslek yok olmaya mahkum. Fabrikasyon ürünler çıktığı için bıçaklar körlendikçe vatandaşlar bıçak biletme yerine yeni ürün alıyor’’ diye konuştu.

HABER-FOTO : BERNA TORUN

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.