Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suriyeli mültecilerin sorunları masaya yatırıldı

Merkezi Katar’da bulunan Çağdaş Araştırma Derneği (Harmoon) Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen panelle Suriyeli mültecilerin sorunları masaya yatırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2016 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 11:59
Kaynak: İHA
Suriyeli mültecilerin sorunları masaya yatırıldı

Çağdaş Araştırma Derneği Gaziantep Şubesi'nin düzenlediği "Suriyeli Mültecilerin Komşu Ülkelerde Önemli Sorunları’’ adlı panelde konuşan Bekir Atacan, Türkiye'nin 1951 Mülteci Sözleşmesi'ne imza atmadığı için Suriye’deki Esad'ın zulmünden kaçan Suriyelileri Geçici Koruma Kanunu altına alarak, onlara mülteci değil misafir veya kardeş gözüyle baktığını belirterek, "Türkiye, olayların başlamasından bu yana Suriyeli kardeşlerine kapılarını sonuna kadar açtı. Türkiye ve Suriye halklarını bağlayan ortak tarih ve kültür bulunmaktadır. Bu yüzden Suriye halkı ölürken Türk halkı başkaları gibi seyirci kalmamıştır. Türkiye’de geçici koruma altına alınan Suriyeli misafirler, sağlık alanından bedava yararlanıyorlar. Geçici kimlik çıkaran bütün Suriyeliler Türk hastanelerinde bedava muayene oluyorlar ve ilacı da eczanelerden bedava almaktadırlar. Ayrıca eğitim alanında da Suriyeli misafirler Türk okullarında eğitim görmektedirler. Bu bağlamda bazı üniversitelerde Suriyeli öğrencilere Arapça eğitim sunulmaktadır. Bazı Suriyeliler hem ikamet çıkarmaya hem de geçici koruma kimliği almaya çalışıyorlar, ancak böyle bir şey imkansız. Çünkü hem mülteci hem de turist olmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

“MÜLTECİLER LÜBNAN’DA EĞİTİM SORUNU YAŞIYOR”

Uzun yıllardan beri Lübnan’da yaşadığını belirten Suriyeli Avukat Tarık Kürdi ise, Lübnan’da mültecilerin kontrolsüz olarak yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Kürdi, “Lübnan’da mülteci diye bir şey yoktu, mülteci haklarını tanımıyorlardı. Kaçak yoldan ülkeye giriş yapan mülteciler önce mahkemeye çıkartılıp tutuklandıktan sonra Lübnan’dan sınır dışı ediyorlardı. Lübnan’da eğitim yaşında 500 bin Suriyeli öğrenci var ancak bunların sadece yüzde 10’u eğitim görebiliyor" diye konuştu.

Çağdaş Araştırma Derneği Gaziantep Şubesi’nde düzenlenen panele Dr. Bekir Atacan ve Suriyeli Avukat Tarık Kürdi'nin yanı sıra Suriyeli Dr. Abdullah Türkmeni de katıldı. Paneli Çağdaş Araştırma Derneği Gaziantep Şubesi Müdürü Fadi Kahlous ile birlikte çok sayıda Suriyeli dinledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.