Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye Ambargosuna CHP’den sert tepki

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Suudi Arabistan’ının son 2 yıldır örtülü olarak sürdürdüğü Türk malları ambargosunu genişletmesini eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2020 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:52
Kaynak: İHA
Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye Ambargosuna CHP’den sert tepki

Suudi Arabistan’ının son 2 yıldır örtülü olarak sürdürdüğü Türk malları ambargosunu genişletmesini eleştiren CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, konuyla ilgili hükümetin bu konuda bir adım atamamasını da eleştirerek, dış politikadaki şahsi husumetlerinin doğrudan ticarete yansıdığını ifade etti.

“Sanayici, iş adamı korkuyor, hükümeti eleştiremiyor ama en çok onlar bu durumdan muzdarip” diyen Yılmazkaya, Suudi Arabistan 2 yıldır çeşitli bahanelerle, Türk mallarını limanlarda bekleterek çürümeye terk etmekte. Bu uygulamayla ihracat yapan Türk firmalarının tonlarca ürünün çürüyerek çöpe atılmasına ihracatçının büyük zararlara uğramasına neden olmaktadır” dedi.  

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, yaptığı yazlı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Kimi ülkelerin kendine has sorunları olurken, AKP Hükümetinin uyguladığı yanlış politikaları yüzünden birçok ülkeyle gerilen diplomatik ilişkiler ve husumete dönüşen münasebetlerimiz dış ticaretimize de maalesef olumsuz yansımaktadır.

Türkiye'nin bir zamanlar dış politikasına yön veren komşularla sıfır sorun politikası oldukça geride kaldı. Hemen hemen aramızın gergin olmadığı ülke yok. Diplomatik ve siyasi gerginliklerin ticarete sıçramama şansı yok denecek kadar az olduğu bu süreçte, Türkiye’ye kara sınırı olan sekiz komşu ülkenin altısıyla ticarette eski günlerinde değil. Bırakın komşu ülkeleri dost ülkelerle kanlı bıçaklı bir duruma geldik.

2014-2019 yılları arasında Türkiye'nin kara sınırı olan sekiz komşusunun altısı ile dış ticaret hacmi daraldı. Hem komşularımızla hem de komşumuz olmayan ülkelerle ticaret hacmimiz geriledi.”

GAZİANTEP İHRACATÇISINI VE ÇİFTÇİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK, İŞSİZLİĞİ KÖRÜKLEYECEK!

1 Ekim'de başlayacak olan Suudi Arabistan ambargosunu değerlendiren Yılmazkaya; “Temmuz ayından bu yana firmalardan Türkiye'den mal alınmayacağına yönelik resmi taahhüt alan Suudi Arabistan hükümetinin ambargosu 1 Ekim'de başlıyor.

Bu alınan karar sanayi kenti olan Gaziantep İlimizi olumsuz etkileyecektir. Kısmi boykotta dahi başta Gaziantep olmak üzere bölge ihracatçısı ve çiftçisi çok ciddi maddi kayıplar yaşadı. Sorun sadece ihracatçı ve çiftçiyle sınırlı değil; İhracatın sekteye uğraması sadece ihracatçıyı değil üreticileri, nakliyecileri ve daha pek çok sektörü de olumsuz etkilediği gibi işsizliği de körüklemektedir.

Irak, İran, Suriye başta olmak üzere dış ticaretimizin giderek kötüleştiği bu ülkelerin yanı sıra Sudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve daha birçok ülkeyle ticaretimiz büyük darbeler aldı, almaya da devam ediyor.”

BU HUKUKSUZ UYGULAMADAN DERHAL VAZ GEÇİLMELİ!

Yılmazkaya, “Sorun çözüleceğine, günden güne artarak devam etmekte. Bunu ihracat rakamlarından da görüyoruz. Ortada Sudi Arabistan yönetimin hukuksuz bir ambargo uygulaması var. Bu Hukuksuz Uygulamadan Derhal Vaz Geçilmeli!

İhracatçı, çiftçi, sanayici perişan oldu. Ancak iktidar tarafından şimdiye kadar Suudi Arabistan'ın boykotuna karşın atılmış herhangi bir adım yok! Sudi Arabistan yönetimini bu hasmane tavırdan biran önce dönmeye davet ediyor, AKP Hükümetinin dış politikayı, iç politikaya malzeme etmemeye, dış politikada atılacak adımlarda ülke menfaatlerini ve ticari ilişkileri göz önünde bulundurmaya ve bu yönde politikalar üretmeye davet ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.