Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi kalede kazı çalışmaları tamamlandı

Gaziantep’in Araban ilçesindeki tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi ve çevresinde 2010 yılında başlatılan kazı çalışmalarının ikinci etabı tamamlandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2016 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2023 07:56
Kaynak: İHA
Tarihi kalede kazı çalışmaları tamamlandı

Araban ilçesindeki tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi üzerindeki tarihi İç Kale Camide 2014 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının hemen ardından 2. etap kazı çalışmaları da bitirildi.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, çalışmaların Gaziantep Valiliği, Valiliği İl Özel İdaresi Kültür Varlıkları Fonu’ndan ayrılan bütçe ile yürütüldüğünü söyledi.

Özdemir’’ İç Kale Cami restorasyonunun tamamlanmasının ardından tarihi caminin batı ve kuzey bölgelerinde yer alan toprak altındaki eserleri gün yüzüne çıkarmak amacıyla başlatılan 2. etap kazı çalışmasında dolgu toprağının alınmasıyla birlikte İslami dönemlere ait eserler gün yüzüne çıkarılmıştır. Tarihi İç Kale Camiinin batı duvarına bitişik alanda yapılan kazı çalışmalarında toprak örtüsünün alınmasıyla birlikte kaynağı tespit edilemeyen suyla beslenen çeşme ve bu çeşmenin bağlı olduğu bir livas açığa çıkarılmıştır. Yapının bir kısmının hala toprak altında olması nedeniyle yapı tam anlamıyla analiz edilememektedir. Yine, tarihi İç Kale Cami yapısının kuzeyinde yapılan kazı çalışmalarında da toprak örtüsünün alınmasıyla birlikte kompleks bir yapıya rastlanmıştır. Bu yapıda tandır öğütme taşları, kinkler ve birçok odacık tespit edilmiştir. Bu yapının da hala bir kısmı toprak altındadır. Bölgenin önemli tarihi eserlerinden ve ilçenin eski ismi olan Kale ismini de aldığı tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi üzerindeki tarihi İç Kale Cami çevresindeki toprak altındaki tüm eserlerin gün yüzüne çıkarılıncaya kadar etap etap aralıklarla sürdürülecektir’’ diye konuştu.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.