Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkiye bu ayıptan kurtulmalı”

Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi’nin istişare toplantısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2018 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2023 00:14
Kaynak: İHA
“Türkiye bu ayıptan kurtulmalı”

Sağlık-Sen işyeri temsilcileri ve delegelerin katıldığı toplantıda konuşan Şube Başkanı Mehmet Ali Arayıcı, sağlıkta şiddeti sona erdirecek tedbirlerin bir an önce alınmasını isteyerek, “Türkiye sağlıkta şiddet ayıbından kurtulmalı” dedi.

Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi’nin 15 Eylül’de yapılan genel kurul toplantısının ardından ilk istişare toplantısı yapıldı. Sağlık Müdürü Uz. Dr. Serdar Sarıfakı ve çok sayıda sağlık yöneticisinin de katıldığı toplantıda Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Ali Arayıcı, sendikal gündemi değerlendirdi.

Başkan Arayıcı, sağlık çalışanlarının büyük bir özveri ile hizmet verdiğini belirterek, sağlıkçılara yönelik şiddeti, “Türkiye’nin ayıbı” olarak değerlendirdi. Başkan Arayıcı, “Maalesef sağlıkta şiddetin önüne bir türlü geçemiyoruz. Son olarak İstanbul’da bir hekimimiz hastası tarafından silahla vurularak öldürüldü. Acımız büyük. Hepimizin başı sağ olsun. Tükenmişlik sınırında hizmet veren, yoğun çalışma şartlarıyla mücadele eden sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması, hem bakanlığın hem de millet olarak bizlerin ortak sorumluluğudur. Türkiye el birliğiyle, sağlıkta şiddet ayıbından kurtulmalıdır. Şiddetin önlenmesine yönelik kalıcı ve caydırıcı önlemler alınması artık zaruri bir ihtiyaçtır. Şiddetin önlenmesine yönelik toplumsal olarak hareket etmeliyiz. Zor şartlar altında görev yapan sağlık çalışanlarının bir de şiddet endişesiyle çalışmaları, hayatlarını da olumsuz etkiliyor. Çalışanlara yönelik şiddet uygulayanların sağlık giderlerinim SGK tarafından karşılanmaması, özellikle fiziki şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması ve ağır hapis cezaları verilmesi dâhil her türlü önlem artık gözden geçirilmemeli, bir an önce alınmalıdır. Sağlıkta şiddete karşı etkili, caydırıcı cezai işlem uygulanması için alınacak önlemleri önemsiyoruz” dedi.

YIPRANMA PAYI İLE İLGİLİ DAVA SÜRECİ BAŞLADI

Başkan Arayıcı’nın istişare toplantısında dikkat çektiği konulardan biri de yıpranma payı oldu. Sağlık-Sen’in uzun uğraşları sonucu sağlık çalışanlarına yıpranma payı verildiğini belirten Arayıcı, şöyle devam etti: “Öncelikle yıpranma payı Sağlık-Sen’in dört yıllık emeğinin, mücadelesinin sonucu elde edilen bir kazanımdır. Kimsenin devrim gibi olan bu kazanımımızı itibarsızlaştırmaya veya sahiplenmeye çalışmasına izin vermeyiz. Mümkün değil denilen yıpranma payını yasalaştırdık. Ancak, bazı eksiklikleri var. Herkesi kapsaması gerek ve geriye dönük olması gerek. Sağlık-Sen olarak bu konudaki mücadelemiz sürüyor, yıpranma payının geçmişe dönük verilmesi için dava sürecini başlattık. Yıpranma payının hem geçmişe dönük verilmesi hem tüm çalışanları kapsaması hem de Cumhurbaşkanımızın söylemiş olduğu şekilde 5 yıla 1 yıl verilmesi noktasında bu mücadeleyi sürdüreceğiz.”

3600 EK GÖSTERGENİN KAPSAMI GENİŞLEMELİ

Sağlık-Sen iş yeri temsilcileri ve delegelerinin yoğun katılım gösterdiği toplantıda 3600 ek gösterge konusuna da değinen Başkan Mehmet Ali Arayıcı, kimsenin mağdur edilmeyeceği bir yasal düzenleme istediklerini söyledi. Arayıcı, “Birde 3600 ek gösterge konusu var. Biliyorsunuz, bu konuda seçim öncesinde Sayın Cumhurbaşkanımız öğretmenlere imamlara, din görevlilerine, polislere ve sağlık çalışanlarına 3 bin 600 ek gösterge verileceğini söylemişti. Bu kapsamın genişletilerek memuru ile hizmetlisi ile tüm çalışanlara ek gösterge oranların da artırımı yapılarak adalet sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Sağlık-Sen olarak bu konudaki çalışmalarımızı sürdürerek, kimsenin mağdur olmayacağı ve hak ettiği oranda bir ek gösterge alacağı bir yasal düzenlemenin yapılması için mücadelemiz devam edecek” şeklinde açıklamada bulundu.

HİZMETLİLERE MEMUR KADROSU

Arayıcı, hizmetli kadrosunda bulunan ancak fiili olarak memur gibi çalışan sağlık çalışanlarının mağduriyetinin de giderilmesi gerektiğini vurgularken, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Uzun zamandır mücadele ettiğimiz konulardan birisi de hizmetlilerin memur kadrosuna alınmasıdır. Bu arkadaşlarımız zaten uzun yıllardır memur gibi çalışıyor. Bizim burada istediğimiz fiili durumun yasal hale getirilmesidir. Diğer taraftan döner sermaye sistemimiz kanayan bir yara olmaya devam ediyor. Daha adaletli ve sağlık çalışanlarını mağdur etmeyecek bir döner sermaye sistemi için genel merkez düzeyinde Bakanlık nezdinde görüşmelerimiz devam ediyor.”

EMEKLİ OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA PLAKET

Sağlık-Sen istişare toplantısının sonunda uzun yıllardan bu yana Gaziantep’te Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda hizmet verdikten sonra emekliye ayrılan Sağlık-Sen üyeleri Fehmi Uçar, Zilkif Altunpak ve Ahmet Avcı’ya plaket verildi. Emekliye ayrılanların plaketlerini veren İl Sağlık Müdürü Serdar Sarıfakı, “Emekliye ayrılan üç arkadaşımıza bugüne kadar verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür ediyor, bundan sonra aileleri ile birlikte sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.