Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’ye örnek proje

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kütüphanecilik alanında bir ilki gerçekleştirdi. Yüzüncü Yıl Parkı içerisinde açılan Uygulamalı Çocuk Kütüphanesi çocukların yanı sıra büyükler tarafından da yoğun ilgi görüyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2017 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 20:22
Kaynak: İHA
Türkiye’ye örnek proje

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oya Alpay, Gaziantep’te vatandaşların kütüphanelere olan ilgisinin arttığını söyleyerek, “Kütüphanelerimizdeki yoğun talebi ve ihtiyacı gördük. Bu nedenle 2 çocuk kütüphanemiz ve Gastronomi Kütüphanesi açılması planlanmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE’DE İLK OLAN UYGULAMALI ÇOCUK KÜTÜPHANESİ”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oya Alpay Türkiye’nin ilk uygulamalı Çocuk Kütüphanesinin yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek, “Yüzüncü Yıl Parkı içerisinde Türkiye’nin ilk uygulamalı çocuk kütüphanesi olarak hizmet verdiğimiz bir bina. Çocuk Kütüphanesi içerisinde belli bir tema var. Bu tema doğrultusunda çocukların daha rahat zaman geçirebilmesi için tasarlanmıştır. Burası 0-12 yaş arasına hitap ederken, 12 binin üzerinde kitabımız var. Gaziantep Çocuk Kütüphanemiz 1 Ocak’ta açılmasına rağmen burayı ziyaret eden hem yetişkin hem çocuk sayımız 68 binden fazla. Ayrıca 41 bin üyemiz var. Hafta sonları bine yakın kişi geliyor. Hafta içi ise genellikle okullar geliyor. Genel olarak tüm hafta içini sayarsak 2 bin kullanıcı burayı ziyaret ediyor. Çocuklara kitap okuma alışkanlığını sıfırdan kazandırmayı hedeflediğimiz bir proje. Bunun dışında zaten ulaşımı kolay bir mekan olduğu için kütüphanemize her türlü kesimden insanlar gelebiliyor. Aynı zamanda okullar randevu alarak buraya gelebiliyorlar. Biz zaten dezavantajlı okullara kendi servisimizi gönderiyoruz. Yani uzak kesimdeki çocuklarımızda bu imkandan faydalansınlar diye servis imkanı sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Alpay, çocukları kitabın yanında sanatla da buluşturduklarını belirtirken, “Kütüphanemizi diğer kütüphanelerden farklı kılan özelliği Uygulamalı Çocuk Kütüphanesi olmasıdır. Her şeyden önce burası 0-12 yaşa hitap ettiği için hamileler, anne ve çocuklar geliyor. Özel bir hikâye odamız bulunmakta. Burada teknolojik aletler bulundurmuyoruz. Çocuklara masal anlatım etkinliklerimiz oluyor. Bunun yanı sıra her bir meslek mensubu buraya gelerek mesleklerini çocuklara tanıtıyorlar. Bunun yanı sıra kitaplarımızın dış kapağını ve kitapta adı geçen burada bulunan resim atölyemizde resim öğretmenleri ile birlikte çocuklar tasarlıyor. Bunun dışında çocuklar için müzik atölyemiz, mozaik atölyemiz ve drama atölyelerimiz var. Burada çocuklarımızı hem sanatla hem de kitapla buluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ENGELSİZ KÜTÜPHANE”

Alpay engelli çocukları unutmadıklarını ve bu nedenle Çocuk Kütüphanesi engelsiz kütüphane olarak tasarlandıklarını ve engelleri ortadan kaldırdıklarını dile getirerek, “Aynı zamanda görme ve işitme engelli çocuklar için bu kütüphanemiz Engelsiz Kütüphanedir. Burada engelli çocuklarımız kendilerini diğer öğrencilerden farklı hissetmesin diye faaliyete geçirdiğimiz bir kütüphane. Burası tamamen engellilerin ulaşımına açık ve sistemler buna göre yapıldı. Dijital cihazlarla az gören, görme engelli ve işitme engelli öğrencilerimize gerek sesli kitaplarla gerek görme engelli öğrencilerimize yönelik çalışmalarımız var. Engellilere yönelik bir yaş sınırlaması yok. Çünkü biraz daha zihinsel engelli ama okuma becerisi az olan kişileri bile kabul ediyoruz. Genellikle görme ve işitme engelli okullarımızla organize içerisinde olarak engelli öğrencileri kütüphanemize getiriyoruz. Aynı zamanda hafta sonları çocuklarımıza Yaratıcı Yazarlık Atölyeleri yapıyoruz. Yaratıcı Yazarlık Atölyeleri kapsamında her hafta sonu bir çocuk yazar getiriyoruz. Burada çocuklar yazar eşliğinde nasıl yazacaklarını öğreniyorlar. Yani biz bu etkinlikte Çocuk Kütüphanesinden çocuk kitabı çıkarmayı hedefliyoruz. Yetişkinlerin ve çocukların kütüphane algısını biraz daha farklılaştırmak istiyoruz” dedi.

“ KÜTÜPHANE SAYISI ARTIYOR”

Alpay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunların dışında 2 tane daha farklı çocuk kütüphanesi açılacak. Çünkü Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin bu kütüphanemizdeki yoğun talebi ve ihtiyacı gördü. Burası pilot oldu. Fakat diğer açılması planlanan diğer 2 çocuk kütüphanemiz daha da gelişmiş olacak. Bunun dışında Gastronomi şehri olduğumuz için bir de Gastronomi Kütüphanesine ihtiyaç duyulmuş ve hazırlık çalışmalarına başlanmıştır.

“KİTAPLARI VATANDAŞLARIMIZIN AYAĞINA GÖTÜRDÜK”

“Büyükşehir Belediyesinin Kültür ve Sosyal Daire Başkanlığının bünyesinde aynı zamanda Kavaklık Parkı içerisinde bulunan Kitap Evinde vatandaşlara hizmet vermekteyiz. Burada 3 bin 506 üzerinde güncel kitaplarla vatandaşlara hizmet veriyoruz. Bu kitaplardan tamamı kullanıcıların hizmetine sunularak ödünç verildi. Burada polisiye, tarih ve edebi eserlerden oluşan koleksiyonumuz bulunmakta. Burada da vatandaşlardan yoğun talep görüyoruz. Ekim 2016 da faaliyete girmesine rağmen bin 186 üyesi var. Toplamda 6 bin 422 kişi bu hizmetten faydalandı. Buradaki kitaplar daha çok parktan faydalanan insanların ilgisini çekiyor. Bu nedenle de kitapları vatandaşlarımızın ayağına götürmüş oluyoruz.”

“HERKES İÇİN KÜTÜPHANE”

“Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Kütüphanesinde ise şehir merkezindeki yetişkinlerin sınav hazırlıklarında faydalanabileceği bir kütüphane haline getirildi. Bu kütüphanede de genel hizmetlerin yanında teknolojik imkânların sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi ulusal bir proje olan ‘Herkes İçin Kütüphane’ projesine de dahil aynı zamanda. Herkes İçin Kütüphane projesinde daha çok vatandaşlara burayı cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Kütüphaneleri toplum merkezlerine dönüştürmekle kalmayıp aynı zamanda kadınlara, yaşlılara, engellilere, kırsal kesimlerde yaşayanlara ve iş arayanlara kazanımlar sağlayarak bazı kişisel gelişim faaliyetleri veriyoruz. Mesela iş arayan gençlere cv hazırlama eğitimi, kadınlara yönelik sağlık eğitimi, vatandaşlara yönelik e-devlet kullanma eğitimi veriliyor. Buradan günde en az 350 kişi faydalanıyor”

“OKUYAN ŞEHİR OLMAK İÇİN BU FAALİYETİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

“ Büyükşehir Belediyesine bağlı müzeler içerisinde de kütüphanelerimiz bulunmakta. Örneğin Ali İhsan Göğüş Müzesi içerisinde bulunan kütüphanemiz de 4 binden fazla kitaplarımız bulunmakta. Atatürk Anı Müzesinde de yakın tarihin yer aldığı kütüphanemiz var. Buradaki kütüphanemize genellikle araştırma yapmak isteyen vatandaşlarımız tercih ediyor. Bunlar hem müzecilikte hem de kütüphane de bizim için bir artı özelliği taşımakta. Çünkü müzelere gelen vatandaşlar hem gezebiliyor hem de tarih üzerinde istedikleri araştırmayı yapabiliyor. Bunun dışında Gezegen ve Bilim Evinde açılması planlanan kütüphanemizde ise bilimsel içerikli kitaplarımız yer alacaktır. AVM yerine yapılan Kitap Kafe projesi de çok önemli bir projedir. Burada vatandaşlara okuma alışkanlığını kazandırmak ve okuyan şehir halline dönüştürmek için bu faaliyeti çok önemsiyoruz. Bundan sonra açılacak olan her kafe de bir kütüphanenin bulunmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda Kitap Evlerinin sayısını arttırmayı hedefliyoruz”

HABER: BERNA TORUN

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.