Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tütün en önemli ölüm riski

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2017 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 04:53
Kaynak: İHA
Tütün en önemli ölüm riski

Yazı mesajında şunlara değindi:“Tütün kullanımı, birçok sağlık sorununa yol açan, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktörüdür.

Günümüzde sigaranın zararları herkes tarafından bilinmekte, Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre ‘sigara içmek’ dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın primer sebebi olarak görülmekte ve özellikle genç nüfus bu konuda çok büyük risk taşımaktadır.

Bu sebeple mevcut neslin ve gelecek nesillerin tütün kullanımının yol açtığı harap edici sağlık problemlerinden korunmasını sağlamak ve aynı zamanda tütün kullanımı ve maruz kalımının yol açtığı sosyal, çevresel ve ekonomik zararlarının önüne geçmek üzere toplumu bilgilendirerek konuyla ilgili toplumsal farkındalığı arttırmak öncelikli görevlerimizden biri haline gelmiştir.

Tütün kullanımı ölüme neden olan en önemli risk faktörlerinden birisi olmakla beraber önlenebilir bir ölüm nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Tütün kullanımına son verildiği takdirde, tütün kullanımının beraberinde getireceği riskler de ortadan kalkacaktır.

Sadece tütün kullanmak değil, dumanına maruz kalmak bile bu hastalıkların oluşmasına sebep olabilmektedir. Özellikle çocuklar, çevresel tütün dumanına maruz kaldığında erişkinlere göre daha ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Zararları çok iyi bilinmesine rağmen, dünya nüfusunun önemli bir bölümü maalesef ki ısrarla tütün kullanmaya devam etmektedir.

Ülkemizde ise tüm dünyanın örnek aldığı nitelikte etkin ve başarılı tütün kontrol programları uygulanmaktadır. Bu kapsamda uygulamaya konulan “Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi” ile tütün kullanımı ile ilgili ihlaller daha hızlı ve daha etkin bir şekilde değerlendirilmektedir.

Bakanlar Kurulu’nun 6 Mayıs’ta yayınladığı Bakanlar Kurulu Kararı ile ise sigara bırakma tedavisi alanlara sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın sigara bırakma ilaçları ücretsiz verilecektir.

Tüm bu olumlu gelişmeleri ve Ramazan ayını fırsat bilerek bugünü sigarayı bırakmak ve dumansız hayata başlamak için bir dönüm noktası olarak görebilir, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde sigarayı bırakarak hayatınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.