Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyuşturucu belası meclise taşındı

CHP’nin Doktor Milletvekili intihar ve ölümlere sebep olan maddenin araştırılması için konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2019 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:39
Kaynak: İHA
Uyuşturucu belası meclise taşındı

Satışının “facebook’’ gibi sosyal ağlar üzerinden yapıldığını ve sokaklarda yaygın bir şekilde kullanıldığını gerekçe gösteren CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, kullananları ölüme götüren bonzai adlı uyuşturucu madde ile ilgili araştırma önergesi verdi.

“Uyuşturucu kartellerinin ülke sınırlarımızdan çok rahat bir şekilde geçirdiği uyuşturucu maddeleri, internet üzerinden de rahat bir şekilde satılmakta ve bu sayede büyük kitlelere ulaşmaktadır” diyen Yılmazkaya, “Satışının internet üzerinden yapıldığı bu maddelere ulaşmanın bu kadar kolay olması, özellikle gençler arasında hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olmaktadır. Siparişi, gençlerin kolay ulaşabileceği şekilde internetten “facebook’’ gibi sosyal ağlar üzerinden yapılan bu uyuşturucular, kargo aracılığıyla yollanmakta hatta elden teslim edilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre hızla yayılmaya başlayan ve kullanma yaşı 10’a kadar düşen Bonzai özellikle Marmara bölgesinde daha yaygın.

Diğer birçok ile nazaran Gaziantep İlimizde bu tip uyuşturucu madde kullanımının daha fazla olmasının altında yatan sebeplerin başında bu bölgenin, Ortadoğu’dan, Avrupa’ya giden ve Avrupa’dan, Ortadoğu’ya geçen uyuşturucunun güzergâhı olarak kullanılmasıdır” diyen Yılmazkaya, TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinde şu gerekçelere yer verdi;

“Son dönemlerde birçok kentimizde ölüm ve intihar vakalarıyla karşımıza sıkça çıkan, uluslararası polis literatüründe ‘K2’ ve ‘Spice’’ adıyla bilinen ‘’bonzai’’ adlı uyuşturucu maddesi, gençler arasında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bir kez denenmesiyle bile bağımlılık yapabilen bu madenin kullanımı sonucu hayatını kaybeden birçok gencimizin ölümü, basın aracılığıyla kamuoyuna da defalarca yansıdı. Bonzai yüzünden hemen hemen her gün yaşanan yeni bir ölüm vakası gelinen noktanın vahametini gözler önüne sermektedir.

Uzmanlarca kullanımı, denge kaybı sonrasında bilinç kaybı ve körlük yaratan bu maddeyi kullananlarda ölüyormuş hissi yaratmakta ve kişiyi intihara sürüklemektedir.

Uyuşturucu kartellerinin ülke sınırlarımızdan çok rahat bir şekilde geçirdiği uyuşturucu maddeleri, internet üzerinden de rahat bir şekilde satılmakta ve bu sayede büyük kitlelere ulaşmaktadır.

Son yıllarda gençlerin hayatını karartan sentetik uyuşturucu ‘bonzai'ye karşı tıp dünyasının eli kolu bağlı bir durumda. İçinde 400'den fazla madde olduğu söylenen bu uyuşturucu için henüz bir tedavi bulunmamaktadır. İçildiği anda direkt beyne zarar veren sentetik uyuşturucu, uzmanlara göre insan bedenini 3 yıl gibi kısa bir sürede tüketmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre hızla yayılmaya başlayan ve kullanma yaşı 10’a kadar düşen Bonzai özellikle Marmara bölgesinde daha yaygın.

Diğer birçok ile nazaran Gaziantep İlimizde bu tip uyuşturucu madde kullanımının daha fazla olmasının altında yatan sebeplerin başında bu bölgenin, Ortadoğu’dan, Avrupa’ya giden ve Avrupa’dan, Ortadoğu’ya geçen uyuşturucunun güzergâhı olarak kullanılmasıdır.

Sokaklarda yaygın bir şekilde kullanılan, Ülkemize yasadışı yollarla başta Çin’den getirilen hammaddenin çözülmesi oldukça kolay olan ‘’bonzai’’ adlı sentetik uyuşturucu (Bonz, rüya, Bombay mavisi, spice, jamaican gibi) takma isimlerle anılmaktadır.

Satışının internet üzerinden yapıldığı bu maddelere ulaşmanın bu kadar kolay olması, özellikle gençler arasında hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olmaktadır. Siparişi, gençlerin kolay ulaşabileceği şekilde internetten ‘’facebook’’ gibi sosyal ağlar üzerinden yapılan bu uyuşturucular, kargo aracılığıyla yollanmakta hatta elden teslim edilmektedir.

Sahip olmanın bu kadar rahat ve kolay olduğu bu uyuşturucuya 5 TL karşılığı herkes ulaşa bilmekte, kullanımı da 10 yaşından küçük çocuklar kadar inmektedir. Türkiye genelinde uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle 2017’de 941 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin yüzde 60’ı sentetik kannabinoid (bonzai) nedeniyle can verdi. Ölenlerin yüzde 96.6’sının erkek, yüzde 3.4’ünün kadın olduğu belirlendi.

Kullanıcılar üzerinde ölümcül etkilerinin sıklıkla görüldüğü ‘’bonzai’’ adlı uyuşturucu maddesinin gençler arasında bu kadar rahat bir şekilde yayılmasını ve kullanılmasını önleme adına gerekli inceleme ve araştırmaların yapılarak, başta güvenlik ve eğitim konularında gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Toplum ve insan sağlığı açısından önemli olan bonzai adlı uyuşturucu maddesiyle ilgili gerekli eylem planın yapılması için konun araştırılarak tespitlerin yapılması, gerekli önlemlerin alınması, yaşanan sorunların çözümü ve geleceğimiz olan gençlerin korunması adına gerekli adımların bir an önce atılması için Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.