Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Verem, erken ve hızlı tanı ile önlenebilir

Yakın zamana kadar amansız hastalık olarak bilinen verem yani tüberküloz, halen dünyada en sık görülen enfeksiyonlar arasında yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2018 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 01:37
Kaynak: İHA
Verem, erken ve hızlı tanı ile önlenebilir

Tüberküloz bakterisinin kişi bağışıklığının en zayıf anını kollayarak hastalık yaptığını belirten Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Akgedik, 1 - 7 Ocak Verem Savaş Haftası nedeniyle tüberküloz hastalığına dikkat çekti.

HASTALIK HAYATİ RİSKE NEDEN OLABİLİYOR

Tüberküloz mikrobunun neden olduğu hastalık, dünyadaki en yaygın enfeksiyonlar arasında yer almaktadır. Solunum yoluyla bulaşan tüberküloz, vücudun her bölgesinde tutunabilmekle birlikte, en sık akciğerlerde görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 verilerine göre; dünya nüfusunun 3’te 1’ine tüberküloz mikrobunun bulaştığı bilinmektedir. Mikrobun bulaştığı 9,6 milyon kişinin hastalığı geçirdiği bildirilirken, 1,5 milyon kişi tüberküloz ya da ilişkili rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir.

MİKROP VÜCUTTA YILLARCA UYUYABİLİYOR

Hastalık, en sık genç erişkin yaş grubunda görülmekle birlikte, her zaman ortaya çıkabilmektedir. Mikrobun bulaştığı herkes tüberküloz hastalığını geçirmemektedir. Çocukken alınan tüberküloz mikrobu, bağışıklık sistemi tarafından baskılanabilmektedir. Uyku durumuna geçen ve çoğalamayan tüberküloz mikrobu daha sonraki yıllarda bağışıklık sisteminin bozulmasıyla alevlenebilmektedir.

BESLENME BOZUKLUĞU VE STRES VEREME DAVETİYE ÇIKARIYOR

Tüberküloz hastalığının ortaya çıkması için kişinin vücut direncinin düşmesi gerektiğini vurgulayan ve “Vücut direnci yeterliyse vücut o enfeksiyonu alır, kendi bağışıklık sistemiyle o mikrobu sınırlandırır” diyen Uzm. Dr. Akgedik, şöyle devam etti:

“Mikrop vücutta bulunur ama hastalığa neden olmaz. Fakat kişinin vücut direnci düşükse o zaman organlara saldırır ve hastalık ortaya çıkmaktadır. Yaşlılar ve çocuklar vücut dirençleri daha düşük olduğu için hastalığa açıktır. Uykusuzluk, beslenme bozukluğu, stres, içki ve sigara gibi etkenlerde vücut direncini düşürmektedir. Bunların dışında operasyon geçirenler, böbrek, karaciğer, kalp hastaları ve diyabetliler, KOAH, astım gibi rahatsızlıkları olan hastalar ayrıca kortizon ve kanser ilaçları kullanan kişilerde tüberküloza yakalanma riski bulunmaktadır.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Tüberkülozun çok sinsi ilerleyebildiğini, aylar boyunca belirtilerinin anlaşılmayabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Akgedik, hastalığın belirtileri, tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Halsizlik, yorgunluk, ufak, kuru, gıcık tarzında öksürükler olabilir bazen bu öksürükler alerji ya da astım öksürüğü gibi yorumlanabilmektedir. Belirtiler hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Dolayısıyla aylar boyunca belirtiler fark edilememektedir. Eğer tüberküloz hastalığı akciğerde bir yara şeklinde ise kanlı balgam ya da direk öksürükle kan gelmesiyle de kendini gösterebilmektedir. En belirgin belirtiler şöyledir:

  • Uzun süren kuru öksürük.
  • Göğüs ağrıları.
  • İştahsızlık.
  • Akşamları yükselen ateş.
  • Halsizlik.
  • Kilo kaybı.
  • İleri vakalarda nefes darlığı.
  • Öksürükle ağızdan kan gelmesi.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.