Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeşilay’dan bağımlılıkla mücadele

Bağımlılıkla mücadele konusunda önemli projeler yürüten Gaziantep Yeşilay Cemiyeti 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte çocuklara ve gençlere ulaşabilecekleri bir çok etkinlik ve proje planlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2017 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2023 06:33
Kaynak: İHA
Yeşilay’dan bağımlılıkla mücadele

Yeşilay Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer bağımlılık konusunda özellikle çocuklar ve gençler için her yıl Milli Eğitim ile ortaklaşa “Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yarışması düzenlediklerini belirterek, “Öncelikli amacımız toplumun bağımlılıklar konusunda bilgi sahibi olması ve duyarlılık sahibi olarak meseleyi sahiplenmesiydi. Bu noktada özellikle çocuklara ve gençlere ulaşabileceğimiz birçok etkinlik planlamaya ve saha uygulamaları şeklinde icra etmeye çalıştık. Üniversitelerde kimi zaman kendi talebimizle kimi zaman kurumların talebiyle öğrencilerle bir araya gelerek bağımlılık meselesini anlatmaya çalıştık. Film gösterimleri ve stant faaliyetlerinde bulunduk. Her yıl Milli Eğitim ile ortaklaşa “Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yarışması düzenlemekteyiz ki öğrencilerin becerilerini bağımlılık konusu üzerinde göstermelerini isteyerek konu ile ilgili duyarlılıklarını da artırmak istiyoruz. Her yıl başvuru sayısı da eser sayısı da artıyor. Yeşilay haftaları başta olmak üzere birçok özel gün ve haftada Demokrasi Meydanı, Yeşilsu Parkı, Balıklı Parkı, üniversite yemekhanesi ve girişleri önünde, Şahinbey Sanayi Sitesinde stant faaliyetleri gerçekleştirdik. Gaziantep ve Hasan Kalyoncu Üniversitelerinde Toplumsal Duyarlılık Projeleri dersleri aracılığıyla öğrencilerimizle birlikte afiş ve broşür çalışmaları icra ettik. Bu çalışma hem üniversite içinde hem de öğrencilerin kendi yaşam alanlarında, mahallelerinde, AVM önlerinde gerçekleştirildi. İki kez bağımlılığa dikkat çekmek için bisiklet turu düzenledik” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE BÜYÜK ORGANİZASYONA İMZA ATACAĞIZ”

Tamer, Büyükşehir Belediyesi ile gelecek yıl daha büyük organizasyona imza atacaklarını ifade ederek “Her yıl 31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü dolayısıyla sigara bırakanlara ödül veriyoruz. Gelecek sene büyük ihtimalle Büyükşehir Belediyesiyle daha büyük bir organizasyona imza atacağız. Bu çalışmaların belirli bir kısmında İl Halk Sağlığı Kurumu da bize desteklerini esirgemiyor. Bununla birlikte birçok belediye sosyal tesisinde ve sivil toplum kuruluşlarında bağımlılık ile ilgili konuşmalar ve konferanslar gerçekleştirdik. Toplumun hemen her kesimine ulaşmak adına da en sık yapacağımız çalışma bu şekilde gerçekleşmeye devam edecektir. Yerel yönetimler birçok konuda olduğu üzere sivil toplumun gücünün yetmediği yerlerde destek gücü olarak önemli bir yere sahip. Özellikle Gaziantep ve civarındaki uyuşturucu bağımlılığı problemi doğal olarak yerel yönetimleri de sorumluluk almaya itiyor. Bu noktada Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin önemli çalışmaları var. Çalışmalarımızda desteklerini gördük daha da görmeyi istiyoruz. Tüm belediyelerimizin projelerimiz ve çalışmalarımız hususunda bugüne kadar destekledikleri gibi bundan sonra da desteklemelerini bekliyoruz. Her türlü proje ve etkinlik çalışmamızda birlikte çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

“TBM PROJESİNDEN 11 MİLYONDAN FAZLA ÖĞRENCİ FAYLADANDI”

Tamer konuşmasının devamında ise Yeşilay ve MEB işbirliğiyle yürütülen TBM projesi rehber öğretmenler tarafından yürütüldüğünü ve şuana kadar Türkiye’de 11 milyondan fazla öğrenci ve 2 milyona yakın veli faydalandığını vurgulayarak, “TBM Türkiye Bağımlılıkla Mücadele projesi daha önce İskandinav ülkelerinde denenmiş ve başarılı olmuş bir yöntemin Türkiye’de şartlarında yeniden değerlendirilerek gerçekleştirilmeye çalışılan bir kısmı. Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığımızın bir protokol çerçevesinde gerçekleştirdiği projeye göre lise seviyesine kadar tüm öğrencilere bağımlılık ile ilgili bilgilendirme okullardaki rehber öğretmenler tarafından yapılacak. Rehber öğretmenler de önceden hazırlanmış TBM içeriği ile ilgili uygulayıcı eğitimine tabii tutulacak. Gaziantep’te 2015 ve 2017 senelerinde iki kez düzenlenen uygulayıcı eğitimlerinde yaklaşık 10 civarında önceden eğitim almış rehber öğretmenlerimiz şehirdeki birçok rehber öğretmene eğitim vermiştir. 2015 ve geçtiğimiz Haziran ayı itibariyle toplamda 700’ün üzerinde rehber öğretmene ulaşılmış, merkez ilçelerdeki geri kalan rehber öğretmenler için de 12 Eylül itibariyle eğitim uygulanmaya başlanacaktır. Böylelikle Gaziantep şehir merkezindeki tüm rehber öğretmenler bu eğitimi aldıktan sonra kendi okullarında öğrencilerine , diğer öğretmenlere ve velilere eğitim vererek bağımlılıklar konusunda önleyici faaliyet olarak bilgilendirme alanında önemli bir eksikliği gidermiş olacaktır. Türkiye sathında tüm illerde uygulanan projeden şu ana kadar 11 milyondan fazla öğrenci ve 2 milyona yakın veli faydalanmıştır. Amacımız bağımlılıklar konusunda her yaştan bireyin kendi yaş düzeyine uygun olarak gerekli bilgileri alarak önlemini almasını sağlamaktır. Yerelde yürüttüğümüz TBM çalışmasında İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz her aşamada şubemizle birlikte hareket ederek desteklerini sürdürmektedirler” şeklinde konuştu.

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI İNSANLARI KÖLELEŞTİRİYOR”

Fatih Tamer son olarak teknoloji bağımlılığının ise insanları köleleştirerek insan hayatının kontrolünü ele aldığını dile getirerek, “Teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklardan çok daha farklı bir yapı arz ederek cep telefonu, bilgisayar, tablet ya da televizyon kullanan herkesi tehdit etmektedir. Kontrolünü sağlamamız gereken cihazların adeta bizi ele geçirerek ya da köleleştirerek hayatımızın kontrolünü ele alması gerçekten insanlık için acınacak bir durumdur. Ancak ne yazık ki günbegün bu problem ciddiyetini artırmaktadır. Başka ülkelerde sıklıkla teknoloji bağımlılığı dolayısıyla ölümler meydana gelmekte, saatlerce bilgisayar başında oturan insanların ölüm haberleri haber sitelerinde endişe ederek takip ettiğimiz bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. En son Türkiye’de uzun süre bilgisayar başında kalan bir çocuk damarlarıyla ilgili bir problem yüzünden hastaneye kaldırılmıştır ki bu en hafif bir sonuçlardan biridir. Selfie çekerken yaşanan trajik ölüm vakaları maalesef Türkiye’de de yaşanmıştır. Artık cep telefonunu kaybetme korkusu ya da gündemi kaçırma korkusu denilen (nomofobi) hastalıklar başlamıştır. Yanlış ve gereksiz kullanıldığı sürece başta çocuklar olmak üzere hepimizi tehdit eden bu duruma karşı hayat tarzımız kontrol etmekle yükümlüyüz. Biz Yeşilay olarak sadece işimiz kadar sadece gerektiği kadar teknoloji kullanımından yanayız. Bunun için de özellikle ailelerin aile içi iletişimi sağlamaları hususunda özel zamanlar ayırmaları gerektiğini inanıyoruz. Aile içerisinde birlikte kitap okunabilecek , çeşitli eğitici oyunlar oynayarak ilgi ve alakamızı topyekûn farklılaştırmamız gerekecektir. Kültürel ve sanatsal çalışmalarda yer almak bunu ailecek yapabilmek de sadece teknoloji bağımlılığı değil tüm bağımlılıklar için çare olarak görülmelidir. Bilmeliyiz ki zaman hayırlı ve güzel işlerle doldurulmazsa, batıl ve kötü olan gelir , zihinlerimizi işgal eder. Bu da bağımlılığın kapısını aralamak demektir. Bu noktada basınımıza da çok büyük görevler düşmektedir. Toplumu doğru ve iyi bir şekilde yönlendirici haberlerin yapılması basının en önemli görevi olmalıdır” diye konuştu.

HABER:FOTO: BERNA TORUN

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.