Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılbaşında beslenmeye dikkat

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2017 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2023 16:16
Kaynak: İHA
Yılbaşında beslenmeye dikkat

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Nezihe Otay Lüle, “Sevdiklerimizle birlikte yeni bir yılı karşılıyor olmanın sevinciyle geçireceğimiz bu özel gecede göz ardı edilen önemli noktalardan birisi, nasıl besleneceğimiz ve abartıya kaçmamızdır” dedi. 

Nezihe Otay Lüle, yeni yılın heyecanla birçok kişinin planlarını hazırladığını belirterek, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının sadece birkaç gün, birkaç hafta ya da birkaç ay değil yaşam boyu benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Bu özel gecede sağlıklı beslenmeyi bir kenara bırakmak yerine, sofralarda yapılacak doğru tercihlerle yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapabileceğini anlatan Nezihe Otay Lüle, yılbaşı günü, gecesi ve yılın ilk gününde sağlıklı beslenmenin püf noktaları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

“GÜN İÇİNDE KENDİNİZİ AÇ BIRAKMAYIN’’

Yılbaşı günü en sık yapılan yanlışlardan birinin, akşam fazla miktarda yemek yenileceği düşüncesiyle gün boyunca aç kalmak olduğunu anımsatan Nezihe Otay Lüle “Bu durum, hem akşam yemeğinde normalden daha fazla miktarda besin almamıza, hem de yediklerimizin gün boyu aç kalıp depolamaya meyilli hale gelmiş vücudumuzda depolanmasına neden olur” uyarısında bulundu.

Nezihe Otay Lüle , bu nedenle güne kahvaltıyla başlamanın, hafif bir öğle yemeği yemenin ve akşamüstü bir ara öğün yapmanın çok önemli olduğuna işaret ederek, “Çorba, zeytinyağlı sebze veya salata ve yoğurt ile hafif bir öğle öğünü tercih edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKLI MENÜLER TERCİH EDİN’’

Yılbaşı akşamı evde veya dışarıda olmanın sağlıklı beslenmeye engel olmadığını, yemek öncesi salata veya ızgara sebzeler ile iyi bir başlangıç yapabileceğini anımsatan Nezihe Otay Lüle, kırmızı et tüketmek yerine yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi, tavuk veya balığın iyi birer tercih olacağına vurgu yaptı.

Karbonhidrat içeriği yüksek olan pilav, makarna, çorba, ekmek, börek gibi besinlerden yalnız birinin tercih edilmesini öneren Nezihe Otay Lüle, “Yemeklerinizin kızartma veya kavurma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirilmiş olmasına özen gösteriniz. Kızartma, mayonez, krema veya humus içeren yüksek kalorili besinler yerine daha sağlıklı olan yoğurtlu, peynirli, sebzeli mezelerin tercih edilmesi daha doğru olur” diye konuştu.

Nezihe Otay Lüle, hızlı yemek yemenin şişkinlik ve hazımsızlık problemleri yaratacağını bu nedenle de yiyeceklerin yavaş yenmesi gerektiğini bildirdi.

“SÜTLÜ YA DA MEYVELİ TATLILARI TERCİH EDİN’’

Tatlı seçimi konusunda tercihin meyveli ya da sütlü tatlılardan yana yapılması ve akşam yemeği ile tatlı tüketimi arasında en az iki saat zaman bırakılması gerektiğini kaydeden Nezihe Otay Lüle, çerez tüketimi konusunda ise "Yılbaşı akşamı sık tüketilen besinlerden olan kuruyemişler yüksek enerji içerikleri nedeniyle fark etmeden fazla kalori alımına neden olabilir. Çok tuzlu ve fazla kavrulmuş kuruyemişler yerine miktarı küçük bir kaseyi geçmeyecek şekilde kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm, çiğ badem, çiğ ceviz, çiğ fındık veya beyaz leblebi gibi seçenekleri tercih ediniz. Bu seçenekler aynı zamanda yemek sonrası tüketilen yağlı cipsler ve patlamış mısırdan da çok daha sağlıklı. Az miktarında bile yüksek enerji içeren alkol aynı zamanda iştahı da artırır ve fazla enerji alımına neden olur. Alkol, olumsuz etkileri ve vücuda zararı nedeniyle mümkünse tüketilmemelidir. Yılbaşı akşamı alkol tüketilecekse miktarda abartıya kaçılmamalı, kesinlikle aç karnına tüketilmemeli, yavaş yavaş tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterilmelidir" önerisinde bulundu

Leni yılın ilk gününe sağlıklı bir kahvaltıyla başlamanın ve yıl boyu kahvaltı yapmaya özen göstermenin çok önemli olduğunun altını çizen Nezihe Otay Lüle, sözlerini şöyle tamamladı:

“Güne hafif öğünlerle devam ediniz. Yılbaşı akşamı fazla kaçırdığınız düşüncesiyle ertesi gün öğle ve akşam yemeklerini atlamak yapılan en büyük hatalardandır. Az yağlı sebze yemekleri ve yoğurt gibi hafif seçenekleri tercih ederek bir önceki gün alınan fazla enerji dengelenebilir. Eğer bol su içmenize engel herhangi bir hastalığınız yoksa gün boyu bol su içmeye özen gösterip, açık havada yapacağınız yarım saatlik bir yürüyüşle vücudunuzun canlanmasını sağlayabilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenme ile sporun, sağlıklı yaşamın temel elemanları olduğunu unutmadan geçireceğiniz ve sağlıklı yaşam adına güzel kararlar alacağınız nice yıllar dilerim.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.