Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YILDIRIM: ÖZEL İZNE TABİ MASKE İHRCATININ ÖNÜ AÇILMALI

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, maske ihracatının hibe şartına bağlanmasının rekabet gücünü zayıflattığına dikkat çekerek ihracatın önünün açılması gerektiğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2020 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 15:27
Kaynak: İHA
YILDIRIM: ÖZEL İZNE TABİ MASKE İHRCATININ ÖNÜ AÇILMALI

GTO Başkanı Yıldırım “1 hibe 1 ihracat” uygulamasının maske ihracatındaki fırsatların kaçırılmasına ve iç pazarda üretim fazlasına neden olacağına dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Koruyucu maske, tulum, koruyucu önlük, tıbbi ve cerrahi maske ihracatının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun ön iznine bağlanması ve maske dağıtımının da Devlet Malzeme Ofisine (DMO) devredilmesi bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Maskede bir hibe bir ihracat üreticiyi zorlamakta... Bizim gibi tekstil ve konfeksiyonda yetkin bir ülke ihracat fırsatlarını ve rekabet gücünü yitiriyor. Özel izne tabi maske ihracatının önü açılmalı. Üretici maske ihracatında vergi vermeye dahi razı, yeter ki ihracat serbest bırakılsın. Çünkü bu durum zaman kaybı ve de maliyet artışı yarattığından; maske, tulum ve önlük ihracatında Türkiye’nin dünyada söz sahibi olabilecek gücü varken buna engel oluyor. Çin maske ihracat yasağını kaldırarak dünya maske pazarını ele geçirmeye başladı bile. Türk firmaları ise 1 maske ihracatına karşılık 1 maske hibe etme şartı nedeniyle ihracat yapamıyor. Ayrıca Bulgaristan, Romanya ve Bosna-Hersek gibi ülkelerde de maske üretimi başladı. Bu ülkeler de pazara girecek olursa pazarı tamamen kaybederiz. Bu durum bir an önce düzeltilmez ise üreticiler stoklarını eritemeyecek, makinelerini durduracak ve de istihdam zarar görecek.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.