Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılmazkaya, Suriyelilere değindi

Türkiye’de bulunan Suriyelilerin, dükkân ve iş yerlerinden vergi alınmadığını vergisiz çalışmalarına göz yumulduğunu iddia eden CHP’li vekilden çarpıcı açıklamalar.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2018 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 01:22
Kaynak: İHA
Yılmazkaya, Suriyelilere değindi

“Türkiye'ye gelen Suriyeli mülteci sayısının 3 milyon 600 bin olduğunu belirten CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin, Suriyeliler için barınma, gıda, eğitim, ikamet, sağlık gibi birçok kalemde 32 milyar dolar para harcadığını ifade etti.

“TÜRKİYE’NİN YAŞADIĞI BU EKONOMİK SIKINTININ İÇİNDE SURİYELİLERE HARCANAN 200 MİLYARINDA ETKİSİ BÜYÜK.”

Milletvekili olduğu 2 milyon nüfuslu Gaziantep ilinde 400 bin dolayında Suriyelinin yaşadığını belirten Yılmazkaya, Suriyelilerin açtığı işletmelerin vergiden muaf tutulduğunu, iktidarında buna göz yumduğunu iddia etti.

Yılmazkaya, “Ekonominin kötü gidişatından ötürü sanayi kuruluşları iççi çıkarmakta, işsiz kalan ve asgari ücretle zar zor geçinmeye çalışan vatandaşlarımız Suriyelilere tanınan ücretsiz ilaç, sağlık ve gıdanın yanı sıra birçoğuna maaş bağlanmasına haklı olarak tepki göstermektedir.”

SURİYELİLER YÜZÜNDEN TÜRK ESNAF BATIYOR

“Suriyelilere tanınan bu imkânlardan ötürü toplumda patlamaların yaşanması an meselesidir. Suriyelilerin açtığı dükkân ve işletmelerden vergi alınmadığı için karşısında vergisini veren Türk esnafı rekabet edemediği için iflas etmekte ya da işletmesini kapatmak zorunda kalmaktadır. Ülkenin yaşadığı bu ekonomik sıkıntının içinde Suriyelilere harcanan 200 milyarında etkisi de büyük” diyen Yılmazkaya, “Türkiye'ye gelen Suriyeliler'in yaklaşık 1.6 milyonu sınır kentleri; Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa’da yaşıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 4.40'ına denk gelen Suriyeliler'in sayısı, sınır kentlerinden Kilis'te Türk vatandaşların nüfusunu geçti, Hatay'da nüfusun yüzde 30, Şanlıurfa'da yüzde 24, Gaziantep'te yüzde 20’sini oluşturuyor. Hatta 131 bin Türk vatandaşın yaşadığı Kilis'e, zamanla yerleşen Suriyelilerin sayısı 132 bine ulaştı. İlin nüfusu 131 binden Suriyelilerin eklenmesiyle 263 bine çıktı. İllerimizdeki bu yüksek Suriyeli nüfusu toplumu tedirgin etmektedir.”  

VATANDAŞ SURİYELİLERE TANINAN İMKÂNLARA BÜYÜK TEPKİ GÖSTERMEKTE!

“Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa adeta küçük bir Suriye olmuş. Suriyelilerin açtığı dükkânlardan yine Suriyeliler alışveriş ediyor. Dükkân kiralarının artmasıyla Türk esnaf burada kepenk kapatarak, dükkânını Suriyelilere devrediyor. Gaziantep’te restorandan, kuyumcuya, kadın ve erkek giyimden oto kiralamaya kadar çok farklı sektörlerde Suriyeli işletmeciler var. Tür vatandaşları açtıkları dükkânlar için vergi verirken bunlar vergi vermeden dükkân çalıştırıyor, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor, ücretsiz ilaç alıyor üstüne üstlük çalışmadan maaş alıyor. Suriyeliler için Türkiye vergi cenneti haline geldi. Bunu gören işsiz vatandaşlarımız, esnafımız duruma çok tepkili.

TÜRKİYE’NİN KUCAĞINDAKİ BOMBA SURİYELİLER

“Ekonomik sıkıntı içinde olan sanayicimiz işçi çıkarmakta, işsiz kalan vatandaşlarımız haklı olarak Suriyelilere tanınan bu imkânlara büyük tepki göstermektedir. Kendi vatandaşımıza verilmeyen imkânlar Suriyelilere verilmeye devam ederse Gaziantep gibi Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu birçok ilimizde vatandaşların duruma tepkileri artacak, karşılıklı çatışmalar baş gösterecektir. Suriyeli mülteciler sorunu Türkiye’nin kucağında bomba gibi patlamaya hazır bekliyor. Bu durumu kullanmak isteyen, kurcalayıp iç çatışmalara çevirmek isteyen birçok örgüt ve uluslararası yapı olacaktır. Toplumsal patlamalar yaşanmadan siyasi iktidarın gerekli önlemleri alması, illerdeki valilerin ve emniyet birimlerinin yaşanması muhtemel durumlara karşı tedbirli olması gerekmektedir.” Uyarısında bulunan Yılmazkaya yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Asgari ücretli vatandaşını yokluğa mahkûm eden AKP, yandaşlarına verdiği milyarlarca dolarlık ihaleleri, peşkeşleri ve uyguladığı yanlış ekonomik politikaların faturasını vatandaşın sırtına vergi olarak, zam üstüne zam olarak yüklemektedir.

Yanlış politikaların sonucu ekonomimiz milyarlarca dolar zarara uğradı. Uğramaya da devam ediyor. Döviz artışını bahane eden iktidar her şeye zam yapıyor, döviz düşünce yine zamlara devam ediyor.

Yanlış uygulanan politikalardan biri olan Suriye yüzünden sadece mülteciler için 200 milyar harcandı. Bunun faturası vatandaşa vergi olarak zam üstüne zam olarak ödetilmekte.

Yüksek vergilerler vatandaşın belini büken AKP iktidarı, vergiye, doğalgaza, elektriğe zam üstüne zam yaparak vatandaşın, işçinin, köylünün, esnafın, memurun alın terine, kazancına göz dikmekten başka bir şey yapmamaktadır.

Siyasi iktidar, yaptığı yanlışların bedelini vatandaşa ödetip insanımızın manevi duygularıyla oynayarak yaptığı zamlara gerekçe “dış güçler” bahanesinin arkasına sığınmaktan öteye gidememektedir.”

Türkiye’nin hemen hemen her yanına dağılmış olan Suriyeli mültecilerin birçok giderinin Türk Milletinin vergileriyle karşıladığını belirten Yılmazkaya, “80 milyondan toplanan vergileri hesapsızca ve fütursuzca harcayan hükümet, Suriyelilere milyarlarca dolar harcamakta, üzerine maaş vermekte, ücretsiz ilaç ve sağlık hizmeti sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.