Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“ZEHİRLİ GIDALAR VATANDAŞIN SOFRASINDA MI?”

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2017 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 11:56
Kaynak: İHA
“ZEHİRLİ GIDALAR VATANDAŞIN SOFRASINDA MI?”

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, AB ülkelerine ihraç edilen gıdalarda klorpirifos zehrine rastlanması sonucu iade edilen gıdaların imha edilmeyip iç piyasaya sürülerek vatandaşın sofrasına kadar girdiği yönündeki basında çıkan haberleri TBMM gündemine taşıyarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının yanıtlaması talebiyle önerge verdi.

AB’NİN İADE ETTİĞİ TARIM ÜRÜNLERİNE NE OLDU?

CHP’li Gökdağ, verdiği önergede,” Tarım ürünlerinde Klorpirifos (böcekleri öldürmek için kullanılan) kullanımının 2015 yılı Ocak ayında Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklandığını, Ülkemizde de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı klorpirifos içeren tarım kimyasallarının 31 Mayıs 2016 tarihine kadar piyasadan toplatılması ve satışının yasaklanması kararı aldığına dikkat çeken Gökdağ; “ancak ülkemizde 2015 yılından sonra klorpirifos tespit edilen ürün sayısında ciddi bir artış yaşandığını ve bu artışın özellikle 2017 yılında önceki yıllara kıyasla daha fazla olduğunun tespit edildiğini ve “ bu gıdaların imha edilmeyip iç piyasaya sürülerek vatandaşın sofrasına kadar girdiğini” söyledi.

Gökdağ Tarım Bakanına şu soruları yöneltti, “Son iki yılda ülkemizde üretilen gıdalarda klorpirifos zehri rastlanan gıda miktarı yıllar itibariyle ne kadardır? AB ülkelerine yaptığımız gıda ihracatında Klorpirifos zehri taşıdığı gerekçesiyle iade edilen gıda miktarları son iki yılda yıllar itibariyle ne kadar olmuştur? İade edilen bu gıdalar imha edilmiş midir? İmha edilmiş ise nerede, ne zaman ve hangi gıda ne miktarda imha edilmiştir? İmha edilmemiş ise gerekçesi nedir? İmha edilmeyen bu gıdaların akıbeti ne olmuştur? İç piyasaya sürüldüğü endişesi sebebiyle bu gıdaların imha edilmeyip iç piyasaya sürülüp vatandaşın sofrasına kadar girdiği iddiaları doğrumu dur? Söz konusu ilacın 31 Mayıs 2016 tarihine kadar piyasadan toplatılması ve satışının yasaklanması kararına rağmen 2017 yılında ihraç edilen gıda ürünlerinde nasıl oluyor da bu zehirli kimyasal çıkıyor. Bakanlığın bu konudaki denetimlerinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? “ dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.