Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ZEUGMA ANTİK KENTİ’NİN SİMGESİ: ÇİNGENE KIZI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yönetimindeki çalışmalarla kentin buram buram tarih kokan mekanları, yeniden canlandırıldı. Kadın eli değen Gazi şehrin, yer altı ve yer üstü zenginlikleri patladı, adeta tarih fışkırdı.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2019 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 23:26
Kaynak: İHA
ZEUGMA ANTİK KENTİ’NİN SİMGESİ: ÇİNGENE KIZI

Benzersiz özelliklere sahip iki tapınak ve çoğu MÖ 2’nci ve 3’üncü yüzyıllara tarihlenen muhteşem mozaiklerle süslenmiş pek çok Roma evini içinde barındıran Zeugma Antik Kenti, sadece Zeugma'nın değil Gaziantep'in de tanıtımına katkı sağlıyor. Zeugma mozaiklerinin simgesi halinegelen “Çingene Kızı” mozaiği,Gazi şehrin simgesi oldu.

MÖ 300 yılları civarında Büyük İskender'in generallerinden Selevkos I Nikator tarafından kurulan Zeugma Arkeolojik Kenti, bölgedeki antik Helenistik ve Semitik kültürlerin anlaşılması açısından çok büyük bir tarihi öneme sahip oldu. Gaziantep’in Nizip ilçesi sınırları içerisinde yer alan Zeugma Antik Kenti’nde yen alan Zeugma mozaikleri, kozmopolit bir şehirdeki özel yaşamı yansıtan resimsel sanatın eşi olmayan bir koleksiyonu olarak bilinir. Biçimsel mozaikler antik edebiyat ve mitolojinin biricik resimsel sunumlarını içeren Zeugma, bu açıdan da antik resimsel sanatın çok önemli bir hazinesi olarak konumlandırıldı.Zeugma mozaikleri, Helenistik ve Doğu Roma’da kozmopolit bir şehirdeki özel yaşamı yansıtan resimsel sanatın ünik bir koleksiyonu olarak tüm dünyanın dikkatini üzerinde topladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.