Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#gaski

Güncel Gazete - gaski haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, gaski haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

"BARAJLAR YÜZDE 100 DOLU" Haber

"BARAJLAR YÜZDE 100 DOLU"

Bu yaz Gaziantep'in su sıkıntısının olmadığını ifade eden Sönmezler, ilk baharda suda biraz artış olduğunu bunun nedeninin ise mevsimsel olduğunu söyledi. (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler Gaziantep barajlarının doluluk oranının yüzde 100 olduğunu ifade ederek, "Gaziantep'te Kartalkaya barajı ve Narlı kuyularından sonra 2,5 aydır Düzbağ yani Göksu havzasının suyu da şehrimize geliyor. Bu bizim için çok büyük bir kazanç, çünkü bir alternatif kaynak oluşmuş oldu. Bugün itibariyle Gaziantep'in en büyük kaynağı olan Düzbağ'dan kaliteli suyumuz geliyor. Ayrıca Kartalkaya Barajımızın doluluk oranı yüzde 100 mertebesinde hatta ani taşkınlar olmaması içinde sürekli tahliye edilir vaziyette dolayısıyla şehri besleyen en büyük barajımızda su sıkıntımız yoktur. İnşallah bu yaz Gaziantep'te herhangi bir sıkıntı çekmeyeceğiz. Son bir ayda ciddi bir yağış almadık ama Aralık-Ocak ayındaki karların erimesiyle havzadan çok su gelmeye başladı. Aksu havzasında bu sabah saniyede 45 metreküp su geldi" dedi. "SU ARTIŞI MEVSİMSEL" Bu aylarda su tüketiminde bir miktar artış olduğu bu artışında mevsimsel nedenlere bağlı olduğunu belirterek, "Mevsimsel olarak bizim su tüketimimizin en az olan aylar kış aylarıdır. İlkbaharla birlikte su tüketimi artar. Bizim mart ayındaki nispeten artışımız mevsimsel bir artıştır. Bizim açımızdan herhangi bir aşırı su tüketimi gözükmüyor. Ama mevsimsel olarak ilkbahardan itibaren tüketimimiz giderek artacaktır. Hem kaliteli hem de yeterli suyumuz var. Uzmanların tavsiye ettiği miktarda su kullanılabilir. 5-6 yıl önce Türkiye'nin en pahalı suyunu kullanan illerden biriydi. Fakat bugün itibariyle su fiyatlarımız son derece makul seviyelerdedir" diye konuştu.

İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ SU ALMAYA BAŞLADI Haber

İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ SU ALMAYA BAŞLADI

1 milyon kişinin atık suyunu temizleyecek yeni tesis, Sacır Deresi’nin temiz akmasını sağlayacak. Yaşanan göçler ve güçlü sanayisi nedeniyle hızlı bir nüfus artışı yaşanan Gazi şehirde, mevcut atıksu arıtma tesislerinin ağırlaşan yükü kaldıramamasından dolayı çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi, bölgenin en büyüğü niteliğindeki “İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi”’nin inşaatını tamamladı, su alımına başladı. 2 milyon nüfuslu gazi şehrin alt yapısına ilişkin birçok başarılı projeye imza atan GASKİ, 120 dönüme kurulan ve Avrupa Birliği standartlarına uygun projelendirilen arıtma tesisinde 200 bin metreküplük atıksuyu arıtacak. İller Bankası, GASKİ ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA)’nın ortak yürüttüğü 100 milyon TL’lik proje, 1 milyon kişinin atıksuyunu temizleyecek, kısa zamanda tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak. SACIR DERESİ ARTIK TEMİZ AKACAK Çevreci kimliğiyle de ön plana çıkan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, şehirdeki atıksuyu toplayıp arıttıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” standartlarına uygun şartlarda azot ve fosfor giderimlerini yaparak derelere deşarj edilebilir duruma getirecek. Mevcut deşarj noktası olan Oğuzeli’nde bulanan Sacır Deresi’nin temiz akmasını sağlayacak. Biyolojik yaşamın canlanacağı derede yaşam yeniden başlayacak. Ayrıca kullandığı ileri teknoloji sayesinde enerji tasarrufu sağlayacak.   SÖNMEZLER: TESİSLE BERABER ARITMA ORANI YÜZDE YÜZE ÇIKACAK Tesisin su almaya başlamasının büyük bir altyapı çalışmasının sonucunda başarıldığını ifade eden GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, projenin canlı hayatının sürdürebilirliği özelliğinden bahsederek, “Arıtma tesisimiz Avrupa Birliği müktesebatına uygun, azot, fosfor giderimi olan ileri biyolojik bir tesis. 200 bin metreküp arıtma kapasitesi mevcut. Bizim Japonya Kalkınma Ajansı ve İller Bankası’yla ortak yürüttüğümüz bir projeydi. Proje aşağı yukarı tamamlandı. Bu ayın başında su almaya başladık. Bu özellikle Oğuzeli Bölgesi’ndeki Sacır Deresi’nin temiz akması demek. Kısa zaman içerisinde tam kapasite arıtma çalışacak. Tesisle beraber hem kanalizasyonda arıtma oranı yüzde yüze çıkacak hem de Sacır’da ki kirlilik tamamen ortadan kalkacak. Atık Su arıtma tesisi bakımından Türkiye’de devam eden en büyük arıtma tesisi projelerinden birsiydi. Önümüzdeki günlerde büyük bir açılış töreni planlıyoruz” dedi.

DÜZBAĞ PROJESİ İNŞAATI ŞEHİR MERKEZİNE ULAŞTI Haber

DÜZBAĞ PROJESİ İNŞAATI ŞEHİR MERKEZİNE ULAŞTI

Şehrin içme suyunu karşılayacak olan Düzbağ Projesi’nin şehrin ana dağıtım deposu olan DY-12 (Güvenevler) deposuna kadar yapılacak olan arıtılmış su iletimini sağlayacak olan hat “İletim Hattı” Tugay Kavşağı’na ulaştı. Toplamda 22 kilo metre olması düşünülen Ø2400 mm çaptaki içi beton kaplı çelik boruların kanal çalışması başladı. Şehirgösteren Köprülü Kavşak’taki çalışmaları yerinde inceleyen GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, çalışmanın; Düzbağ İletim Hattı İncesu mevkiindeki 100 bin tonluk su deposu karşısında yapılacak olan yeni arıtma tesisinden çıkarak 5. Organize Sanayi Bölgesi, E-90 karayolu mevcut menfez geçişi, Organize Sanayi Bölgesi 85. Cadde, Dülük Mahallesi, 5. Zırhlı Tugayı, D400 Karayolu yatay delgi geçişi, Hoca Ahmet Yesevi Caddesi ve 68051 nolu cadde geçişi ile Güvenevler Mahallesi’nde bulunan ana dağıtım deposu DY-12’ye ulaşacağını belirtti. 2017 yılından buyana 11 bin 300 metre boru imalatı yapıldığını anımsatan Sönmezler, boru döşemesinin Şehirgösteren Köprülü Kaşak’ın altından yola ve köprülü kavşağa hiçbir zarar vermeden gerçekleşeceğini söyledi. Zırhlı Tugay çıkışından DY-12’ye (Güvenevler deposu) ulaşmak için D400 İpekyolu geçişi yapılması gerektiğini ifade eden Sönmezler, Ø2400 mm Düzbağ İletim Hattı ile birlikte D400 üzerinde yeni yapılan kavşağın altında kalan Ø1200 mm mevcut Mizmilli Hattı deplasesinin de yapılacağını kaydetti. İki hattın geçişiyle birlikte ve aynı noktadan yatay delgi sistemi ile yapılacağını bildiren Sönmezler, dolayısıyla söz konusu yoldaki araç trafiğinin bu imalattan etkilenmeyeceğini belirtti.

DÜZBAĞ'A İLK ÖDÜL GELDİ Haber

DÜZBAĞ'A İLK ÖDÜL GELDİ

Gaziantep'in gelecekte 50 yıllık suyunu karşılayacak olan "Düzbağ İçmesuyu Projesi" aynı zamanda kentte menba tadına bir su kalitesini de beraberinde getirecek. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Su ve Teknoloji Derneği (SUTEK) organizasyonunda düzenlenen "Su ve Çevre Ödülleri" sahiplerini buldu. Bu yıl 4'üncüsü yapılan ve Ankara'da gerçekleşen programda; GASKİ Genel Müdürlüğü Düzbağ İçme Suyu Projesi ile "En Vizyoner İçmesuyu" ödülüne layık görüldü. Ödülü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü adına Genel Müdür Hüseyin Sönmezler aldı. Yerel yönetimler tarafından su ve çevre alanında yapılan yatırımların ve hizmetlerin değerlendirildiği ödül töreninde; il ve ilçe belediyelerinin su idarelerinin ayrı kategorilerde yarıştığı 4'üncü "Su ve Çevre Ödülleri" sahiplerine gitti. Su ve çevre kaynaklarının sürdürülebilirliğini ve geliştirilmesini temel alan, insana, doğaya ve suya duyarlı, kamu kurumlarının hizmetlerini daha ileriye taşımak için, yerel yönetimlerin, doğal kaynakları verimli kullanılması hedef alında. Sağlıklı dağıtımı ve su farkındalığının kazandırılması noktasındaki çalışmalarını izlemek, teşvik etmek ve bu konudaki çalışmaların geliştirilmesine, uygulanması ve sürdürülmesi çok yönlü olarak masaya yatırıldı. Bu çerçevelerde hareket eden ile ve ilçe belediyelerin su idareleri ve yöneticilerine verilen ödüllerde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü, Düzbağ İçmesuyu Projesi ile 'Türkiye Vizyon İçmesuyu Projesi' ödülünü aldı. Programın konferans bölümünde ise GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler Düzbağ İçmesuyu Projesini anlattı.

GASKİ çalışanları tiyatro kurup oyun sahneledi Haber

GASKİ çalışanları tiyatro kurup oyun sahneledi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü, rutin altyapı çalışmalarının yanı sıra çalışan personele sanatsal ve kültürel etkinlik yapmayı da ihmal etmeyen GASKİ Genel Müdürlüğü, bünyesinde 13 kişiden oluşan tiyatro ekibi kurdu.  Yaklaşık bir yıl önce kurulan tiyatro ekibi önceki gün ilk oyununu sahneledi. Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Bir Dolap Hikayesi” ile izleyicinin karşısına çıktı. Salonun tamamını dolduran izleyici karşısında başarılı bir oyun ortaya koyan tiyatro ekibini GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler de tebrik etti. Oyunu beğendiğini ifade eden Sönmezler, tiyatro ekibini ‘Teşekkür Belgesi’ ile ödüllendirdi. GASKİ Genel Müdürlüğü olarak çalışan personelin kültürel birikimini arttırmak, onların gelişimine katkı ve destek vermek istediklerini belirten Sönmezler, mesai harici zamanlarını en iyi şekilde değerlendirebilecekleri aktiviteleri düzenlediklerini söyledi. Tiyatronun da içinde bulunduğu sanatsal faaliyetlerin kentin entelektüel hafızasında büyük bir boşluğu doldurduğunu belirterek, “Aslında GASKİ Genel Müdürlüğü bir altyapı kuruluşu fakat biz sanatın her dalı ile ilgileniyoruz ve ilk adımı tiyatro ile attık. Çalışma arkadaşlarımın başarısından gurur duyuyorum. Diğer sanat dallarında da siz değerleri izleyenlerin karşısında olacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. Sönmezler, izleyici tarafından da beğeni ile izlenen tiyatro ekibinin bundan sonra da kültürel ve sanatsal çalışmalar yapacağını belirtti.

Gaski Genel Müdürü Sönmezler suyun öyküsünü anlattı Haber

Gaski Genel Müdürü Sönmezler suyun öyküsünü anlattı

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Gaziantep’te Suyun Öyküsü” adlı kitabı kaleme aldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ’nin 10’uncu kitabı olan “Gaziantep’te Suyun Öyküsü” adlı kitap hakkında açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Gaziantep’in geçmişte ve günümüzde suyolları bakımından zengin olan bir şehir olduğunu bildirdi. KİTAP DÜZBAĞ PROJESİNİN DETAYLARINI ORTAYA KOYDU Yakar, “Şuan ki yer adlarına baktığımızda da suyla ilgili pek çok kavramın günlük hayatımızda yer ettiğini görürüz. Karagöz, Alleben, Kavaklık, Suburcu, Balıklı, Sacur, Pancarlı gibi mekân adları bize Gaziantep’in geçmiş döneminde suyun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar. Evliye Çelebi, Gaziantep’ten ‘İçinden cennet ırmağı akan sular akan Şehr-i Ayıntab-ı Cihan’ diye bahseder. Buradan da anlıyoruz ki, Gaziantep geçmiş dönemde de günümüzde de suyla çok fazla haşir neşir olmuş bir şehirdir. Ayıntap kelimesindeki ’Ayn’ pınar, göz; ‘Tab’ ise parlaklık demektir. Kelime bu anlamıyla ‘suyun gözü, parlak pınar’ anlamına gelmektedir. Bundan dolayı ortaya konulan ‘Gaziantep’te Suyun Öyküsü’ adlı çalışma hem tarihi sürçteki Antep’in su tarihini ortaya koyduğu gibi, diğer yandan da günümüzde çok büyük bir proje olan ve şu an GASKİ Genel Müdürlüğünün üzerinde çalıştığı Düzbağ Projesinin detaylarını da ortaya koymaktadır. Diğer yandan, kitapta Kartalkaya Barajı, Hacıbaba İçme Suyu Arıtma Tesisi, Narlıkuyu Su Tesisleri hakkında da bilgiler vardır. GAZİANTEP ASIRLARCA SUYUN GÖZÜ OLMUŞ Gaziantep tarihi, suyun belirlediği alanlarda yazılmıştır. Gaziantep, asırlarca gerçekten suyun gözü, parlak pınar olmuş, su kenarlarında gelişen medeniyet havzaları, ipek yollarından Ayıntap’a uzanmıştır. Ayıntap kültüründe özellikle Alleben belirleyici olmuştur. Bu kültür, İncilipınar’ın, Beypınarı’nın, Pancarlı’nın, Söğütlüpınar’ın, Kasırcıpınar’ın etrafında hayat bulmuştur. Gazi şehir, sahip olduğu livas ve kastelleriyle bölgede asırlarca farklı bir su kültürü oluşturmuş; şehirde yaşayan insanların dini inancı, etnik yapısı ne olursa olsun, tüm mahalle suyu ortak kullanmış ve içmiştir. Livasla getirilen su, kullanacak mekânın konumuna göre kuyu, kastel, çeşme ve gane vasıtasıyla insanlara ulaştırılmıştır. Ortak kullanımdaki su yapıları, komşuluk ilişkilerini pekiştirmiş; yardımlaşma, güven, dürüstlük ön plana çıkmıştır. KİTABIN EDEBİ BİR DEĞERİ VAR Kitabın yazarı Hüseyin Sönmezler, GASKİ Genel Müdürlüğü yanında aynı zamanda şair bir kimliğe de sahiptir. Kitapta her bölümün başına Hüseyin Bey’in yazmış olduğu kısa şiirlerden konuldu, böylece kitap edebi bir değer de kazanmış oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ, şehrin tarihi geçmişini ortaya koyduğu gibi Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu projelerle ilgili yayınlar çıkarmaya gayret gösteriyor. Gaziantep’teki su tarihiyle ilgili bilgi almak isteyenler ve günümüz su projeleri için kaynak arayanlar için faydalı bir kitap olacağını düşünüyoruz. ‘Gaziantep’te Suyun Öyküsü’ kitabı, Gazikültür AŞ bünyesinde faaliyet gösteren Zeugma Müze Mağazası ve Arkeoloji Müze Mağazası’nda satışa sunulmuştur” dedi.

103 MİLYON TL'LİK ATIK SU ARITMA TESİSİ Haber

103 MİLYON TL'LİK ATIK SU ARITMA TESİSİ

2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan ileri biyolojik atık su arıtma tesisin yaklaşık 103 milyon TL'ye mal olduğu açıklandı. Mevcut merkez atık su arıtma tesisi kapasitesinin 200 bin metre küp/gün olduğunu ve bunun yeterli olmadığını ifade eden GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, yeni tesisle kapasiteyi iki katına çıkardıklarını söyledi. SACIR DERESİ ARTIK TEMİZ AKACAK      Sacır Deresi'nin artık daha temiz akacağını vurgulayan Sönmezler, "Merkez atık su arıtma tesisimiz ihtiyacı karşılamıyordu. Bunun için yeni bir atık su arıtma tesisi daha yapılması gerektiğini düşündük ve hemen uygulamaya koyduk. Tesis tamamlandığında 2 milyon kişiye hizmet verebilir kapasitede olacak" diye konuştu. Gaziantep genelindeki atık suların Sacır Deresi havzasında bulunan 200 bin metre küp/gün (1 milyon kişi) kapasitesinde çalışabilen mevcut atık su arıtma tesisine kollektör hatları ile getirildiğini aktaran Sönmezler, "Fakat Gaziantep'in nüfus artışı ve sanayideki gelişmeler sonucunda mevcut atık su arıtma tesisi kapasitesi şehrin ihtiyaçlarını karşılayamıyordu. Bu durum Sacır Deresi ve havzasında ciddi çevre ve sağlık sorunlarına yol açıyordu. Bizde bu bağlamda Sacır Deresi ve havzasının korunmasını ve mevcut atık su arıtma tesisinin kapasitesini arttırmak istedik" ifadelerini kullandı. Nisan 2017 yılında merkez atık su arıtma tesisine ek olarak ikinci arıtma tesisi yapımına başladıklarını belirten Sönmezler, inşaatı devam eden mevcut atık su arıtma tesisinin kapasitesinin 400 bin metre küp/gün (2 milyon kişi) çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Yeni yapılacak tesisin ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olarak inşaa edildiğini anımsatan Sönmezler, bu tesiste azot, fosfor gideriliminin de yapılacağını kaydetti. 120 dönümlük alanda kurulan ek atık su arıtma tesisinin tamamlanmasıyla birlikte Sacır Deresi'nin temiz akacağını belirten Sönmezler, tesisin bölgede insan ve çevre sağlığının korunması açısından büyük önem arz ettiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.