Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#unesco

Güncel Gazete - unesco haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, unesco haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

FORBES DERGİSİ GAZİANTEP'İ HABERİNE KONU ETTİ Haber

FORBES DERGİSİ GAZİANTEP'İ HABERİNE KONU ETTİ

Kentin UNESCO Yaratıcı Gastronomi Kentleri listesinde sekizinci sırada olduğunun altı çizilen haberde, Gaziantep´in mutlaka görülmesi gerektiğine, İstanbul´da aranan birçok şeyin Gaziantep´te daha uygun fiyata bulunabildiğine dikkat çekildi.  GAZİANTEP´İ MUTLAKA GÖRÜN Gaziantep'le ilgili, şehrin kaderini etkileyecek negatif algı oluşturulmaya çalışıldığı bir dönemde Büyükşehir Belediyesince başlatılan "Şimdi Gaziantep'e Gitme Zamanı" kampanyası amacına ulaştı. Gastronomi şehri genel Merkezi Amerika'da bulunan iki haftada bir yayımlanan Forbes dergisine konu oldu, Gaziantep'le ilgili önemli tespitleri haberleştirdi. Gaziantep´in mutlaka görülmesi gerektiğine işaret eden dergi, şehir ekonomisinin uygunluğuna parmak bastı. FISTIĞIN BAŞKENTİ Forbes yayınladığı "Dünyanın ekonomik seyahat destinasyonları listesinde" Gaziantep´i 10'uncu sırada gösterdi. İstanbul'dan sadece 90 dakikalık bir uçuş mesafesinde olduğu belirtilen Gaziantep´in uluslararası turistlerden batıdaki şehirlere nispeten daha az ilgi gördüğü, fakat en az batıdaki Türkiye kentleri kadar ilginç bir tatil destinasyonu olduğu söylendi. Kentin UNESCO Yaratıcı Gastronomi Kentleri listesinde sekizinci sırada olduğunun altı çizilen haberde, Gaziantep´in mutlaka görülmesi gerektiğine, İstanbul´da aranan birçok şeyin Gaziantep´te daha da uygun fiyata bulunabildiğine ve ülkenin Şam fıstığı başkenti olduğuna dikkat çekildi.

Deniz Köken'den Yesemek çağrısı Haber

Deniz Köken'den Yesemek çağrısı

Köken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Eski Yakın Doğu’da Taş Ocakları, Heykel Traş Atölyeleri ve Yesemek’in Yeri” konulu sempozyumda açıklamalarda bulundu. Köken, Gaziantep’in bir tarih şehri olduğunu vurguladı. Tarihi yazanlar ve yapanların yanı sıra üçüncüsününde kazanlar olduğunu dile getiren Köken, üçünün bir araya gelmesiyle güzel şeylerin olacağını belirtti. Gaziantep’in tarihin üzerinde oturduğunu ifade eden Köken, “Biz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Yesemek’e ehemiyet verdik. İnşallah gelecek sene geçici listeden kurtarıp kalıcı listeye almak istiyoruz. Bunu da bütün kurumların ve destekcilerin katkıları ile yapmak istiyoruz. Zeugma, Yesemek ve diğer şehirlerde ortaya çıkınca Gaziantep artık gezilmek ve görünmek istenen şehirlerin en başında yer alır.Yeme-içme, gezme-görme, kalma meselesini de bir arada yaşamış oluruz” diye konuştu. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür de, Gaziantep’te geçmişin tarih kalıntılarının Dülük, Karkamış, Zuegma ve Yesemek ile görüldüğünü söyledi. Önemli olanın tarihe sahip çıkmak olduğunu ifade eden Gür, 400 yıl Portekiz’e 800 yıl İspanya’ya hakim olan İslam medeniyetinden hiçbir eserin kalmadığını vurguladı.Konu ile ilgili tarihçilerin sunumlar işliğinde yaptığı konuşmalarında ardından katkısı olanlara katılım belgeleri verildi. Sempozyumun iki gün boyunca devam edeceği açıklandı.

Şahin, seyir tepesinde kazı çalışmalarını inceledi Haber

Şahin, seyir tepesinde kazı çalışmalarını inceledi

Fatma Şahin, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Refik duru, Prof. Dr. Gülsüm Umurtak, arkeolog İlhan Temizsoy, önderliğinde 50 kişilik yerli ve yabancı arkeolog ile İslahiye ilçe merkezine 23 kilometre uzaklıktaki Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesinde bir araya geldi. Yesemek Mahallesi'nde bulunan ve tarihçiler tarafından Geç Hitit Devletleri Dönemi’ne (MÖ 900-800) ait olduğu kabul edilen taş ocağı ve atölyedeki seyir tepesine çıkan Şahin ve arkeologlar, bölgeyi yakından inceledi. Kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Refik Duru, yerli ve yabancı misafirlere kazı çalışmalarında elde edilen eserler hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Duru, "Geç Hitit Devletleri Dönemi’ne (MÖ 900-1000) ait olduğu kabul edilen Yesemek, taş ocağıyla birlikte heykel atölyesi şeklinde korundu, günümüze kadar geldi. Antik dünyada eşi benzeri olmayan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nden çıkan tarihi eserler, ait olduğu döneme ışık tutuyor" dedi.Arkeolog Temizsoy da, bölgedeki yürütülen kazı çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi verdi. Arkeologlar ile birlikte Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nde incelemelerde bulunan Fatma Şahin ise, bölgenin UNOSCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nden kalıcı listeye eklenmesi için altı yapı çalışmalarını yürüttüklerini kaydederek, "Yesemek ve Zeugma’nın UNESCO kalıcı listesine girmesi için altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Gaziantep, 5 antik kenti olan, dünyanın en eski 20 medeniyetinden oluşan bir şehir. Evliya Çelebinin ifadesiyle şehri Ayıntabı Cihan yani dünyanın göz bebeği Gaziantep'i anlatmaya ne kalem ne de kelam yetmez. Yesemek ise Göbeklitepe’den sonra en eski Hitit medeniyetinin en güçlü döneminin yaşadığı ve bütün dünyanın ilk açık hava müzesi ve hem atölyesidir. Bu kadar güçlü ve o zaman diliminde bu kadar büyük sanat eserlerini çıkaran bir bölgede yaşıyoruz. Yani bizim ciddi bir göz bebeğimiz. Bizim açımızdan uluslararası boyutta bu bölgeyi Anadolu'nun hazinesini geleceğe taşıyacak en büyük merkezdir" diye konuştu.Şahin ve arkelogların tarihi yolculuğuna İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural ile Beşiktaş Spor Kulübü Eski As Başkanı Başkanı Avukat Levent Erdoğan da katıldı.

Gastronomi, ulusal turizm politikalarında yerini aldı Haber

Gastronomi, ulusal turizm politikalarında yerini aldı

Geleceğe yönelik ulusal bir turizm politikası oluşturmak amacıyla, 1-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Turizm Şurası’na katılım gösteren 8 Bakanlığın da gastronomi turizmini sahiplenmesiyle, gastronomi ulusal turizm politikalarında yerini alacak.  Geleceğe yönelik ulusal bir turizm politikası oluşturmak amacıyla Ankara’da düzenlenen 3’üncü Turizm Şurası, kamu kurum ve kuruluşları, meslek örgütleri, turizm sektörü, sivil toplum kuruluşları ve akademik camiadan pek çok kişinin katılımı ile 1-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor. Gastronomi Turizmi Derneği’nin Türk mutfağını tanıtmak amacıyla uzun süren çabaları sonucunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı’nın yanı sıra toplantıya katılan 8 bakanlığın da gastronomi turizmini sahiplenmesiyle gastronomi ulusal turizm politikalarında yerini alacak. Oluşturulan ulusal politikalarla gastronomi turizminin geleceğine dair adımların atıldığı toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gastronomi turizminin önemi vurgulandı."Önemli olan gastronomi zenginliğimize hakkını verebilmek"Ülkemizin marka tescilli ürünlerine ve UNESCO tarafından gastronomi şehri unvanı verilen ve dünyanın en seçkin mutfakları arasında yerini alan Gaziantep’e değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önemli olan bu zenginliği hakkıyla değerlendirebilmektir. Dünya’da başka hangi ülkede ülkemizdeki gibi zengin bir mutfak kültürü olabilir, yeryüzünün hangi köşesinde bu denli köklü ve farklı medeniyetlerin izleri sürülebilir, bizimle aşık atabilecek kaç ülke bulunabilir. Örneğin, Gaziantep gastronomi alanında UNESCO’nun 'kreatif şehirler' dalına katılmıştır. Şanlıurfa’nın UNESCO’ya müzik alanında yaptığı başvuru kabul edilmiştir. Pek çok şehrimiz kendileriyle özdeşleşmiş ürünlerine sahip çıkarak coğrafi işaretlerini almaya başlamışlardır" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.