Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ALİ ERDEMOĞLU VE İBRAHİM ERDEMOĞLU’NUN BAŞARILARININ GERİSİNDEKİ SIR

Yazının Giriş Tarihi: 27.06.2019 16:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 12:27

Ekonomi alanında yaptığı yayınlarla, yayınların kalitesi ve güvenirliliği ile bilinen dünyanın önde gelen ekonomi dergisi Forbes, her yıl ülkelerin ilk 100’e giren zenginleri araştırması yapıyor. Derginin 2017 yılı araştırması sonuçlarına göre Merinos Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu Türkiye’nin ilk 100 zengini arasında 72. sırada, Erdemoğlu holding yönetim kurulu üyesi Başkan yardımcısı ve Merinos Halının Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erdemoğlu 88. Sırada yer almıştır.    

Mehmet Erdemoğlu, Ali Erdemoğlu ve İbrahim Erdemoğlu’nun babası ve Merinos Holding’in kurucusudur.

Besni’nin yoksul bir ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Mehmet Erdemoğlu, Merinos Halıyı ve Merinos Holding’i omuzunda kilim satarak kazandığı parayla kurmuştur.

Mehmet Erdemoğlu, Merinos Halıyı ve Merinos Holdingi kurduktan sonra da yaşamının hiçbir aşamasında geldiği yeri unutmamıştır.

Yoksul babası olmuştur. Kapısını çalan yoksula, adını sormadan yardım elini uzatmıştır.

Türkiye’nin kalkınmasının ve gelişmesinin, nitelikli insan gücüne sahip olmakla mümkün olacağına inanmıştır.

Kendisinin ulaşamadığı eğitime, yoksul aile çocuklarının ulaşması için binlerce yoksul aile çocuğuna eğitim yardımı yapmıştır.

Doğduğu yer Besni başta olmak üzere yoksul aile çocuklarının okuması için okullar, yurtlar yaptırmıştır.

AHLAK ERDEM VE DÜRÜSTLÜĞÜN SİMGESİ MEHMET ERDEMOĞLU

Merinos Halı’nın iplik aldığı ticari ilişki içinde olduğu iplik üreticisi bir ticari kuruluş, 2000 ve 2001 ekonomik krizi ile zora girer. Borçlarını ödemede sıkışan iplik üreticisi kuruluşun sahibi, elindeki malı satmak için Merinos Halı’nın kapısını çalar.

“Merinos Halının Genel Müdürü, Erdoğan Şeker’e elindeki ipliği değerinin yüzde 50 altında satmak istediğini söyler. Genel Müdür Erdoğan Şeker, teklif edilen fiyatta malı almaya karar verir. Üretici malı satma ve borçlarını ödeme imkanına kavuştuğu için çok mutlu olmuştur. El şıkıma sırasında Mehmet Erdemoğlu içeriye girer. Genel Müdür Erdoğan Şeker’e: Merinos Halı’nın yarın böyle bir durumla karşılaşmayacağını kim garanti edebilir? Öyle bir durumda boğulup mallarının alınması hoşuna gidermeydi? Sana ne yapılmasını istiyorsan onu yapacaksın. Malı piyasa değerinde al. Parasını hemen öde. İbrahim Bey’e de anlat der. Erdoğan Şeker, İbrahim Erdemoğlu’nun arar. Babası Mehmet Bey’in talimatını söyler. İbrahim Bey “Babam ne diyorsa onu yap” der. (Bilge İnsan Mehmet Erdemoğlu Yaşamı İlkeleri Eserleri DK Kitap Aralık 2010, s. 123, 124) İplik değer fiyatına alınır. Ticarette ahlaklı erdemli ve dürüst olmasının, dürüst davranmanın örneğini ortaya koyar. Simgesi ve modeli olur.

ÖRNEK ALINAN VE ÖRNEK GÖSTERİLEN

Ticari yaşamında da geldiği yeri unutmayan, ticari ilişkilerinde ahlak, erdem ve dürüstlüğün simgesi olan, örnek alınan ve örnek gösterilen Mehmet Erdemoğlu aile mensuplarına yaptığı nasihatlerinde “Bir iş yaparken kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyun. O ne düşünüyorsa onu düşünmeye çalışın. Bir yere başvurduğunuzda nasıl karşılanmak istiyorsanız, size başvuranları öyle karşılayın. Seyyar satıcılık günlerimde, mal satmaya gittiğim bir dükkân sahibi beni içeriye almadı. Bir başkası ise, malımı istediğim fiyata satın aldı. Genç olduğum için beni teşvik etmek istedi. Hangisi doğrusunu yaptı?” der. (Bilge İnsan Mehmet Erdemoğlu Yaşamı İlkeleri Eserleri DK Kitap Aralık 2010, s. 135, 136) Kendisinden sonra Merinos Holding’i yönetecek olan çocuklarına ve torunlarına, ticari yaşamlarında nasıl davranacaklarını ve başarının yollarını anlatır.  

Kendisinden sonra Holdingin başına geçen oğulları Ali Erdemoğlu ve İbrahim Erdemoğlu, babaları Mehmet Erdemoğlu’ndan devraldıkları, yoksullara yardım, dar gelirli aile çocuklarına eğitim yardımı, okul, yurt yapma işini devam ettirdiler. Ailenin doğum yeri olan Besni, Mehmet Erdemoğlu adına yapılan okullarla, yurtlarla, mimarlık ve mühendislik fakültesi ile anılmaktadır.

İşte Ali Erdemoğlu ve İbrahim Erdemoğlu’nun 2017 yılında Türkiye’nin ilk 100 zengini arasında yer almasının gerisinde insan ilişkilerinde ve ticari yaşamlarında ahlak, erdem ve dürüstlüğün simgesi olan, örnek alınan ve örnek gösterilen Mehmet Erdemoğlu nün onlara bıraktığı miras vardır. Ali Erdemoğlu ve İbrahim Erdemoğlu’nun bu mirasa sahip çıkmalarının ve uygun davranmalarının erdemi ve ahlakı vardır.

Bir Besni’li olarak Mehmet Erdemoğlu’nun insanlığa yaptığı katkı ve anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Nurlar içinde yat Mehmet Abi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.