Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BEN YALAN SÖYLEMEM

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2017 14:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 18:22

Yalan söylemek öyle içimize işlemiş ki "Doğru söylemek gerekirse." diye başlarız ve öyle cümleler kurarız.

Neden bu kadar yalancıyız? Hepimiz yalanın ne zaman kabul edilebilir ve ne zaman kabul edilemez olduğunu son derece iyi biliriz. Çoğumuz için yalanlar sadece bize söylendiğinde kabul edilemezdir.

Yalan o kadar ruhumuza işlemiş ki “doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar” diye atasözü bile icat etmişiz. ”Yalandan kim ölmüş” diyerek adeta yalanı teşvik eder hale gelmişiz.

Yalan, artık yaşamımızın öylesine ayrılmaz bir parçası ki, istatistik yalan söyleme bilimi, ülkede politika, yalan söyleme sanatı olarak kabul edilmektedir. Yalan genellikle eleştiri, reddedilme ve ceza gibi şeylerin verdiği huzursuzluktan ve gerilimden kaçmak için söylendiği belirtilir, fakat birbirimizi kandırmak için söylediğimiz yalanlar daha çoğunluktadır.

Bir söz vardır, Doğru söze yalan karıştırmak, altına başka madenleri karıştırmaya benzer, dayanıklılığı artarken değeri düşer.

Hemen hemen herkes yalan söylemiştir ve söylüyordur bu yalan olduğu kadarda gerçektir. Ben hiç yalan söylemedim diyen en son yalanını söylüyordur.

Zihin şu veya bu şekilde yalan söylemeye alıştığı zaman, bir süre sonra her koşulda yalan söylemek normal bir hale gelir.

İnsan neden yalan söyleme ihtiyacı duyar? Büyüklüğü-küçüklüğü, pembesi, beyazı, zararlısı, zararsızı çok da önemli değil.

Adı yalan mı, yalan. Hayat yalanlar ile ilerleseydi kendimize söylediğimiz yalanlardan fayda sağlardık. Peki, nereden doğuyor bu yalan söyleme zaruriyeti?

Kişileri yalana iten etkenler nelerdir? Yalancılık işe yarar mı?

Yalan söylemek, dürüstlük temelinde hareket edenleri kandırıyor ve çıkar sağlıyor demektir..

Yalanın en tehlikelisinin “insanların gözlerini doğrulara çevirerek yanlış ve yalanları gizlemektir..

Dünya yaşanmaz bir yer oldu herkes yalancı, herkes iki yüzlü deyip yakınmak yerine öncelikle kendimizi değiştirelim ki sonra tüm toplumu değiştirebilelim.

Hz. Ali’nin (r.a) şu güzel sözlerini aktarmak istiyorum: “Söz, ağzınızdan çıkıncaya kadar sizin esirinizdir; ancak söz ağzınızdan çıktığında siz onun esiri olursunuz”

Yıkmak düzeltmekten, yalan söylemek ispatlamaktan daha kolaydır. – Arthur Schopenhauer

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.