Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MTV ve Büyüme Oranlarımız

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2017 13:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 05:15

Geçtiğimiz hafta iki haber ardı ardına haber kanallarındaydı. Birincisi Türkiye’nin 3 yıllık büyüme beklentisinin %5’in üzerinde olacağı. İkincisi de MTV motorlu taşıtlar vergisinin %40 artacağı ile ilgiliydi. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2017 yılına ilişkin göstergelerin yıl genelinde yüzde 5,5 seviyesinde büyüme oranının yakalanabileceğine işaret ettiğini belirterek "Yeni Orta Vadeli Program (2018-2020) döneminde uygulayacağımız reformlar sayesinde yüzde 5,5 düzeyinde daha dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcılığını artırdığımız bir büyüme patikası hedefliyoruz." dedi. Dünya ekonomisindeki dalgalanmalar göz önüne alındığında bu büyüme oldukça değerli oranlarda.

Hemen ardından ikinci haber: Maliye Bakanı Naci Ağbal, binek otomobil sahiplerini yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. 2017 yılında bütçe açığının 60 milyar TL olacağını ifade eden Ağbal, binek otomobil MTV'sinin 2018 yılında yüzde 40 artacağını söyledi. İki haberin arka arkaya yayınlanmasından daha manidarı aynı basın toplantısında açıklanıyor olması. Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Kalkınma Bakanlığında düzenlenen basın toplantısı.

O an sordum kendi kendime: “Büyümesek de vergiyi az versek olur mu acaba? Yoksa ben MTV’yi devletin belirlediği yüksek oranda ödemeye davam edeyim ama ülkemiz de %5,5 büyümeye devam mı etsin?” Mesela yıllık gelirimin %20’sini bulan MTV ödemem %45-50’leri bulsun ama önemli olan, beni etkilemeyecek olsa da büyüme rakamlarımız.

Devletin vatandaşına bakışı nasıl olmalıdır. Ya da vatandaşın devletten beklentileri nelerdir? Standart müfredat konusu olarak “devletin sorumlulukları” kısaca şu şekilde belirtilmiştir:

  1. Ülkemizi ve topraklarımızı koruma altına alarak dış ülkelerin işgalini önlemek.
  2. Halka eğitim, sağlık, su, iletişim, alt yapı, yol, ulaşım, hukuk ve adalet gibi alanlarda hizmet götürerek onların yaşamlarını kolaylaştırmak.
  3. Azınlıklara gerekli haklar tanınarak onları vatandaşlardan ayırmamak.
  4. Ülkenin ekonomik kalkınmasını sağlayarak insanlara ferah bir yaşam sunmak.
  5. Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayarak onların olumsuz etkilenmesini önlemek.
  6. Kurumlar sayesinde yaşanacak anlaşmazlıkları çözerek insanların huzur içerisinde yaşamasını sağlamak.
  7. Vatandaşların ve ülkesinin çıkarlarını her şeyden önce tutmak.
  8. Vatandaşlara karşı adil olup adalet karşısında herkesin eşit öneme sahip olmasını sağlamak.

Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de vatandaşların bazı görevleri ve sorumlulukları vardır. Ülke genelinde yaşayan vatandaşlar bu görev ve sorumlulukları yerine getirdiğinde ülke huzuru sağlanmış olur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  1. Yasaların gerektirdiği kurallara uymak
  2. Vergi vermek
  3. Haklarını ve sorumluluklarını bilerek ona göre hareket etmek
  4. Seçme ve seçilme hakkını kullanmak
  5. Askere gitme görevini yerine getirmek
  6. Kanun ve toplum kurallarını benimseyerek bunlara saygılı olmak

7.Demokrasi, özgürlük, eşitlik gibi kavramları benimseyerek bunlara uygun davranmak

  1. Diğer bireylere karşı saygı ve sevgi dolu olarak toplumun huzurunu bozmadan yaşamak
  2. Şiddetten uzak durup her zaman barışı savunmak
  3. Her türlü çıkarcılığa ve ayrımcılığa karşı çıkarak bu tarz davranışlardan uzak durmak.

 

Görüldüğü gibi bu bir ortaklık anlaşmasına benziyor. Senin sorumlulukların ve görevlerin şunlar, benimki de bunlar… Her iki taraf da karşılıklı ortaklığın gerekliliklerini yerine getirirse beklenen güvenli, huzurlu ve refah ortamda bir yaşam sağlanmış olacak.

Benzetme ne kadar doğru olur bilemiyorum ama şunu düşünün; Bir Anonim Şirket var ve şirket ortaklarının bir tarafı şirketin yöneticileri, diğer tarafında hissedarlar. Yönetici ortaklar diğerlerine, şirketimiz 3 yıl içinde %16.5 büyüyecek ama siz şimdi bize 3 yıl boyunca %40 fazladan ödeme yapacaksınız, diyor. Diğer ortaklar diyor ki “Biz şu %40 fazladan ödeme yapmasak da büyümesek olmaz mı?” ya da diyorlar ki “Küçülmeyeceksek, %40 ödemesek de olur”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.