Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÖĞRETMENLER GÜNÜ

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2020 12:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 00:27

Ulu önder M. K. ATATÜRK’ün ulusumuzun Başöğretmenliğini kabul ettiği gün olan 24 Kasım’ı Öğretmenler Günü olarak 1981 yılından bu yana kutluyoruz.

Bence, kutlanılması gereken günlerimizden en anlamlılarından biridir, Öğretmenler Günü…

“Öğretmen” denince banım aklıma ilk gelen şey “eğiten/yetiştiren ve öğreten kişi” gelir… Ki bitmez tükenmez enerjileri çevresini aydınlatan; yol yordam tarifleyen örnek kişiler (yani öğretmenler) gelir…

Cefakârlık, vefakârlık deseniz onlarda…

Hoşgörü ve sabır deseniz onlarda…

Sevgi, saygı, sıcaklık ve samimiyet deseniz onlarda…Temel ve de başlangıç bilgileri ve görgüleri edinebilme imkân ve olanakları derseniz onlarda…

Yani, insanı insan yapan birçok üstün meziyetler, elleri öpülesi öğretmenler(imiz)de…

Gününüz değil, varlığınız bir ömür boyu kutlu olsun saygı değer öğretmenlerimiz

Biz, kadirşinas yetişkinler, sizlerin toplumsal ve mesleki varlık zorunluluğumuzun bilincinde olarak çocuklarımıza:

“Anne ve babanızdan sonra tek güvenceniz, tek ve en doğru eğiticileriniz öğretmenlerinizdir” diyoruz, daima; “tembih” konusunda…

Ve asla mahcup olmuyoruz, siz öğretmenlerimizin sayenizde.

Bizlere alfabeden başlayarak dünya ve toplum gerçeklerini öğreten, yaşantımızı anlamlaştıran ve yarınlara hazırlayan siz değerli insanlarımızın önünde -tüm ulusça- bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.

İlköğretimden (hatta kreş ve anaokulundan) başlayarak yüksek öğretim mezuniyetimize kadar geçen uzunca bir dönem yaşam sürecimizi yönlendiren (rehberlik eden, yol-yordam tarifleyen) hiç şüphesiz ki siz öğretmenlerimizsiniz…

Eğitim/öğretim denince -tabii ki- aklımıza gelen ilk ve tek anlamlı ve unutulmaz isimler sizlersiniz…

Bizler, sizlerin şefkatli elleriniz ve aydınlık fikirlerinizle şekilleniriz…

Sizlerin sayesinde toplumsal bireyler olur; sizlerin sayesinde vatanımızı, milletimizi; Atamızı ve cumhuriyetimizin erdemlerini bilir ve de sahipleniriz…

Edindiğimiz her bilgide, var olan yeteneğimizin dışa vurmasında ve görgü sahibi olmamızda sizlerin inkâr edilemez türden emeklerinizin olduğunu bilir ve unutmayız.

Bir Cumhurbaşkanı, bir Başbakan, bir Bakan, bir Müsteşar…

Bir Genelkurmay Başkanı, bir Başkumandan, bir Vali, bir Kaymakam, bir Savcı, bir Hâkim, bir Emniyet Genel Müdürü… Bir Rektör, bir Dekan, bir öğretim görevlisi…

Bir Doktor, bir Mühendis, bir Kimyacı, bir Biyolog, bir Mucit, bir Araştırmacı, bir Ziraatçı ve de toplumumuzda var olan tüm sosyal kurum ve kuruluşlarımızın çalışanları…

Yani, bir insan düşünebilir misiniz ki -şu gün için- bir öğretmenin eğitiminden geçmemiş olsun!

Mümkün değil.

Hepimiz biliyor ve takdir ediyoruz ki, başta bireyler olmak üzere toplumun umumi gelişmesi ve hatta sosyal huzuru dahi öğretmenlerimizin sayesindedir.

Bunun bilincinde olan büyük önderimiz M. K. ATATÜRK: Milleti kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” diyerek, onların toplum için ne kadar gerekli ve etkin olduklarını ve de geleceği belirleyen unsurların öğretmenler olduğunu belirtmiştir.

İslamiyet’in büyük önderlerinden Hz. ALİ ise:

Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum” demiştir.

Oysa bir öğretmen, değil bir harf, değil bir kelime; bizlere milyonlarca bilgi, görgü ve yetenek öğretiyor… Bizler için neredeyse ömrünü çürütüyor!

Peki, ama bizler, onlara, gerek bireysel, gerek kurumsal bir saygınlık, bir sosyal yaşam rahatlığı sağlayabiliyor muyuz?

Oysa bir anlamlı günü kutlamak ‘yalnızca’ o günün önemini ve içeriğini anlamak değil, o günü önemli kılan insanlarımızın sosyoekonomik, sosyopolitik ve sosyokültürel ihtiyaç ve gereksinimlerini de anlamak, karşılamak ve de onlarla ulusça bütünleşmek demektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.