Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ŞAVAŞA HAYIR...AMA

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2016 15:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 11:09

Biz savaş istemiyoruz. İstemiyoruz ama yanı başımızda hainler top atıyor ha bire masum insanları öldürüyor. ABD ve Batı ülkelerine anlatıyorsun anlamıyorlar. İşlerine gelmiyor. Türkiye’nin zayıflamasını bölgede kaos ortamının devam etmesini istiyorlar.

Cerablus, Türkiye’ye de en son Gaziantep’te olmak üzere bir çok saldırıda bulunmuş IŞID’in batıya açılan son önemli kapısı ve de yıllar önce Arabistanlı Lawrence’ın Osmanlı İmparatorluğu’nun kaderini çizmek için geldiği yerlerden biriydi. Birinci Dünya Savaşı öncesi paylaşım haritalarının yapıldığı dönemde olduğu gibi maalesef bugün de bölgenin kaderinin çizileceği yer yine Cerablus olacak.

Biliyorsunuz Cerablus ülke sınırımıza 20-30 km mesafede. Ve oradan sürekli Karkamış'a havan topu atışları yapılıyor. Bu konu çok defalar gündeme geldiysede kimse anlamadı ,daha doğrusu anlamak istemedi. Bizi hep yalnız bıraktılar. Doğal olarak Türkiye kendi kararını kendisi verdi. Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, sınır güvenliğini korumak amacıyla Cerablus'a girdi.. Şu an itibarıyla Cerablus'u Özgür Suriye Ordusu mensupları ve Cerabluslu olanlar yeniden geri almış durumdalar ve oradaki hükümete ait resmi konutları vesaire ele geçirdiler. Oranın gerçek halkı Türkiye*nin bu operasyonunu sevinçle karşılarken IŞID ve terör unsurları Cerablus'u terk etti. Türkiye’nin askeri harekât başlattığı Cerablus hem Türkiye’nin, hem Suriye’nin hem de Ortadoğu’nun geleceği açısından kritik önemde.

Cerablus IŞİD kontrolünde ve örgüt Suriye'nin Mare kentine kadar olan 90 kilometrelik sınır hattına hakim. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ise Mare'den batıya doğru daha dar bir alanda hakim. Devamında Hatay sınırına kadar olan küçük bölgede ise yine PYD kontrolündeki Afrin var. PYD, ABD desteğiyle bu bölgeyi de alarak Afrin'le birleşmek ve Türkiye'nin güney sınırında 'tek güç' olmak istiyor. Türkiye ise sınırında haklı olarak bir PYD yapılanmasını istemiyor. Operasyonunun amacını ise IŞID ve PYD dahil sınırlarımızı bütün terörist unsurlardan temizlemektir şeklinde belirttiler.Türkiye kararlı sınırdan tüm terör unsurları çekilene kadar harekat devam edecek. Türkiye’nin isteği PYD'nin tekrar Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi gerektiği yönündedir .

FIRAT NEDEN ÖNEMLİ

Fırat tam anlamıyla müstesna bir su kaynağı. Yağışın Avrupa ve dünya ortalamasına göre çok daha düşük olduğu bu bölgede bulunması da ayrıca önemli.

Fırat önemli bir nehir bölge için. Çünkü, Suriye ve Irak'ta Fırat'ın üzerine kurulmuştur bütün yaşam merkezleri.

Irak'ta da nehirlerin üzerindedir şehir. O kadar çöl ki, hayat damarları buradadır. Fırat'ın Batı ve doğusunu elinde tutan Suriye'yi elinde tutar .Su olmadan yaşam yoktur.Rakka'nın altındaki bölümün yüzde 30'u çöldür. Yaşam Frat'ın üzerine kuruludur Suriye'de, Fırat'ı kim tutarsa, Suriye'nin anahtarı elindedir. Cerablus, Karkamış, Menbiç'i tutunca bütün barajlar elinde. Kimseye su vermezsin. Menbiç şu an YPG'de, Cerablus'u da aldığını düşün su onların kontrolünde olacak. Türkiye Suriye-nin toprak bütünlüğünü ve kendi sınır güvenliği korumak için YPG’nin fıratın doğusuna çekilmesini istiyor.

Türkiye birilerinin oyununu bozdu. Ve şunu dedi,

Bende patlattığın bombayla Cerablus'a girmeyeceğimi zannediyorsan yanılıyorsun. Türkiye'nin politikasını içte ve dışta patlayan bombalarla dizayn edemezsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.