Tarımda çığır açacak teşvikler

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2023 02:34
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 02:34

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Lisanslı Depoculuk sisteminin geliştirilmesi ve yaygın hale getirilebilmesi amacıyla uygulamaya konulan ek teşviklerin üreticilerin sürdürülebilir refah düzeyine katkı sunacağını ifade etti.

Gelişen ve değişen dünya tarım piyasalarında aktif ve kalıcı rol almanın en etkili yollarından birinin lisanslı depoculuktan geçtiğini vurgulan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bu bağlamda sistemin gelişmesine yönelik son yıllarda atılan somut adımların ve uygulamaya konulan teşviklerin sektörün geleceği adına sevindirici olduğunu söyledi.

Tiryakioğlu, lisanslı depoculuk faaliyetleri kapsamında açıklanan, vergi istisnaları, depo kira desteği, yatırım ve işletme kredisi faiz desteği, üretici ve üretici örgütlerine verilen ilave depo kira desteği ile nakliye ve analiz ücreti desteklerinin tarım sektöründe çığır açacak teşvikler olduğunu belirtti.

LİSANSLI DEPO TEŞVİKLERİ

Üretici, sanayici ve tüccara güvenli depolamanın yanı sıra finansman imkânı sağlayan lisanslı depoculuk sisteminin ilave teşviklerle artık çok daha cazip hale geldiğini kaydeden Tiryakioğlu, şu açıklamalarda bulundu.

“Ülkemizde 2005 yılından itibaren hizmete giren lisanslı depoculuk sistemi, ürünlerin modern depolarda sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesine ve üreticinin finans kaynaklarına daha rahat kavuşmasına olanak sunmakta. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, lisanslı depoculukla ilgili açıkladığı müjde niteliğindeki yeni ilave teşvikler sektöre yeni bir dinamizm kazandıracak. Lisanslı depolardaki işlemlere vergi ve Bağ-Kur kesintisi istisnalarının yanı sıra üreticilere depo kirası gibi farklı konularda destekler sağlanmıştı. Bunların yanı sıra mevcut desteklere ilave olarak 20 Ocak 2018 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile üretici, üretici birliği ve kooperatifler için ek destekler getirildi. Bu kapsamda; 6 aya kadar olan depo kira destekleri, hububat için 3 TL'den 6 TL'ye, fındık için 10 TL'den 20 TL'ye, pamuk için 7 TL'den 14 TL'ye yükseltildi. Lisanslı depoya teslim edilen ürünler için ton başına 25 TL'yi geçmemek üzere nakliye desteği sağlanacak. Lisanslı depoya teslim edilecek ürünlerin depoya tesliminden önce yetkili sınıflandırıcılar tarafından yapılan analizler için ise parti başına 25 TL'yi geçmemek üzere analiz ücreti desteği verilecek. İlave teşviklerle birlikte başta üreticiler olmak üzere sektördeki tüm aktörlerin sistemden daha fazla yararlanmalarının önü açılmış oldu” dedi.

ELÜS’TE KREDİ İMKANI

Lisanslı depolara ürün tesliminde ELÜS aracılığıyla kredi imkânı verildiğini de belirten Tiryakioğlu, üreticilerin Tarım Kredi veya Ziraat Bankası'ndan kredi kullanmaları halinde kredi faizlerinin yüzde 50'si kadar indirimden faydalanabildiklerini ifade etti.

Özel sektörün devre girmesiyle birlikte Lisanslı Depoculuğun son yıllarda önemli bir yükseliş ivmesi yakaladığına dikkat çeken Tiryakioğlu, Lisanslı depo yatırımlarına yönelmek isteyen yatırımcıların sağlanan teşvik imkanları ile 10 milyon TL'ye kadar olan yatırım kredilerine yüzde 75, işletme kredilerine ise yüzde 50 oranında faiz indiriminden faydalanabildiklerini dile getirdi.

Türkiye’nin bereketli toprakları ve zengin ürün çeşitliliği ile dünyanın sayılı tarım ülkelerinin başında geldiğini aktaran Tiryakioğlu,” Tarım, milletlerin ve toplumların kalkınmasında her zaman en önemli unsur olarak ön plana çıkmıştır. Bu durum günümüzde küresel rekabet koşullarında ve değişen pazar şartlarında etkisini çok daha net bir şekilde göstermekte. Bu bağlamda milli ekonomimizin temelini oluşturan tarım sektörünü Lisanslı Depoculuk faaliyetleriyle destekleyerek, sektörün daha üst noktalara taşınması için çalışmalar yürüten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi ve TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na sağladıkları tüm desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

ANTEPFISTIĞI LİSANSLI DEPO KURULUYOR

Antepfıstığının anavatanı Gaziantep’te, Türkiye’nin ilk Antepfıstığı Lisanslı Deposunun hizmete kazandırılması için sürdürdükleri çalışmalarda artık sona geldikleri bilgisini de paylaşan Tiryakioğlu, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ile ‘Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk’ kurulması yönünde sözleşme imzaladıklarını kaydetti.

Ülke genelinde lisanslı depoculuğun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik sürdürülen çok yönlü çalışmalar kapsamında bölge ekonomisine katkı sunacak olan antepfıstığı lisanslı depoculuk projesini çok önemsediklerini belirten Tiryakioğlu, projenin 14 milyon TL bütçe ile 10 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirileceğini söyledi.

Tiryakioğlu, ilk etapta 10 bin ton ürün kapasiteli olarak kurulacak olan lisanslı depoyu 2019 yılında hizmete kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.