Milletvekili Ali Şahin, projenin hem bölge tarımı hem de ekonomi için taşıdığı önemi vurguladı. Şahin, “Barak Sulama Projemiz P1, P2, P3 ve P4 olmak üzere toplam dört aşamadan oluşuyor. Şu an tamamlanan P1 kısmı kapsamında, 21 köyümüzdeki 2750 çiftçimiz, toplamda 101.640 dekar araziyi sulama imkanına kavuştu” dedi.
P1 aşaması kapsamında sulama yapılan köyler şu şekilde sıralandı:
Bağlıca, Belkıs, Güzelköy, Günaltı, Hancağız, Yolçatı, Dutlu, Turnalı, Hazımoğlu, Bozalioğlu, Kale, Mağaracık, Nahırtepe, Samandöken, Saray, Suboyu, Yukarınayındır, Aşağıbayındır, Kumla, Gülkaya ve İntepe.
Projenin enerji ihtiyacının karşılanması için Hancağız bölgesinde 5 MW kapasiteli bir Güneş Enerjisi Sistemi (GES) kurulduğunu belirten Şahin, bu sistemin proje için temiz ve sürdürülebilir enerji sağladığını ifade etti.
Projenin ikinci aşaması olan P2 kısmı için çalışmaların devam ettiğini aktaran Şahin, şunları söyledi: “1 milyar TL civarında bir yatırımla P2 pompa istasyonu ve ana kanallarını tamamladık. Sıradaki adım olan borulu şebeke sistemini, Tarım ve Orman Bakanlığımıza 2025 yılı yatırım programına teklif ettik. P2 aşamasında 93.350 dekar alan sulanacak ve modern sulama sistemleri ile çiftçilerimiz daha verimli üretim yapacak.”
Ali Şahin, P2 kısmının tamamlanmasıyla milli ekonomiye yıllık 800 milyon TL katkı sağlanacağını ve 8500 kişiye ek istihdam imkanı doğacağını ifade etti.
Barak Sulama Projesi’nin bölge tarımına can suyu olduğunun altını çizen Şahin, “Fırat’ın serin sularını Mezopotamya’nın bereketli topraklarıyla buluşturuyoruz. Bu projeyle, hem çiftçimizin hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkılar sunuyoruz” dedi.
Bu önemli projenin tamamlanmasıyla, bölge halkının yaşam kalitesinin artması ve tarımsal kalkınmanın hızlanması hedefleniyor.