İş dünyasında fatura kesmek yasal olarak dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Alım ve satım gibi çeşitli durumlarda işletmelerin fatura kesme yükümlülüğü vardır. Bu amaca yönelik olarak kâğıt fatura veya dijital ortamda kesilen fatura türleri kullanılabilir. Dijital fatura çeşitleri arasında e-Fatura'nın yanı sıra e-Arşiv bulunmaktadır.
Basitçe açıklamamız gerekirse e-Arşiv, fatura kesilen tarafın e-Fatura kullanıcısı olmaması durumunda kesilen elektronik fatura türüdür. Elektronik faturalandırma yöntemlerinden biri olan e-Fatura'nın kullanılabilmesi için karşı tarafın da e-Fatura mükellefi olması şartı vardır. Bu şartın karşılanmadığı durumlarda ise dijital faturalandırma işlemi için e-Arşiv kullanılabilir.
e-Arşiv ne işe yarar?
Yapılan birtakım işlemler için fatura kesilmesi, işletmelerin uygulaması gereken süreçler arasındadır. E-Arşiv, gerekli olan bu faturalandırma işleminin dijital ortamda kolayca yapılmasına yarar. Elektronik faturalandırma için kullanılabilecek bir diğer seçenek olan e-Fatura'nın aksine e-Arşiv kullanımı için fatura kesilen tarafın e-Fatura mükellefi olması gerekmez. Yani e-Arşiv, işletmelerin Fatura kullanıcısı olmayan müşterileri için dijital faturalandırma yapabilmesini sağlar.
Bu dijital faturalandırma yöntemi ile işletmeler elektronik ortamda kolay bir şekilde fatura kesimini gerçekleştirebilir, karşı tarafa faturayı gönderebilir ve ilgili faturayı dijital olarak saklayabilir. Dahası, e-Arşiv ile kesilen faturalar pratik bir biçimde sorgulanabilir ve e-Arşiv sistemine rahatlıkla geçiş yapılabilir.
e-Arşiv kullanma avantajları nelerdir?
Dijital bir faturalandırma yöntemi olan e-Arşiv, öncelikle dijital ortamda fatura kesmenin getirdiği avantajlara sahiptir. Bunlardan biri dijital faturalandırma için kâğıt, mürekkep gibi kaynakların kullanılmamasıdır. Bu şekilde işletme hem maliyet azaltmış hem de daha çevre dostu bir seçeneğe yönelmiş olur. Ayrıca dijital faturalandırma sayesinde fatura kesme süreci daha hızlı, pratik ve verimli gerçekleştirilebilir.
E-Arşiv Fatura dijital ortamda kolayca kesilebilir, gönderilebilir ve rahatlıkla saklanabilir. Dijital depolama sayesinde fiziksel alandan ve faturanın arşivlenmesi konusunda iş gücünden tasarruf sağlanır. Dijital faturalandırmanın getirdiği tüm bu avantajların yanı sıra e-Arşiv, fatura kesilen taraf için e Fatura kullanıcısı olma şartının aranmaması avantajına sahiptir.