Gaziantep Valisi Davut Gül, kütüphanenin açılışında yaptığı konuşmada Bali ailesinin eğitime ve kültüre çok önem verdiğini söyledi.
Emeği geçenlere teşekkür eden Gül, "Bunlar gibi aileler sayesinde ayakta durabiliyoruz. Bu şehirde yaşamasa da dönüp yine bu şehirde anılarını tazeliyor ve bu şehre borcunu ödüyor. Kendisi gibi yeni nesillerin yetişmesini sağlıyor." diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yapıcı ve ilme önem veren bir toplumdan geldiklerini vurgulayarak, "Tarihe baktığınız zaman hep yapıcı, ilim yayıcı olmuşuz. 'Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum.' desturuyla hareket ediyoruz." dedi.
Kütüphanenin açılışına katılmak üzere Gaziantep’e gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, açılışta yaptığı konuşmada kütüphanelerin kitap okumanın dışında çeşitli aktivitelerin yapıldığı bir yer olduğunu belirterek "İnsan bazen bedeninde mahpustur, bazen de gerçekten mahpustur. Ama onu dünyanın çeşitli yerlerine götürecek olan da kitaplardır. Belki geçmişte insanlar burada mahpusken ruhlarını hür bırakacak olan kitaplardı. Bugün bu kütüphanede yavrularımız, gençlerimiz geçmiş ve gelecekle buluşacak." dedi.
Hayırsever Adnan Bali ise annesinin kitapları çok sevdiğini dile getirerek, "Okumaya çok önem veren bu ailede özellikle annem kitap okuma konusunda çocuklarına, hatta ilçedeki tüm çocuklara iyi bir örnek oldu. Evinde o günün imkânlarıyla oluşturduğu kitaplıkla ilçe çocuklarının ev ödevlerini yapmak için geldiği adeta küçük bir kütüphane oluşturmuştu." Şeklinde konuştu.
Annesinin okuduğu kitapları ve öğrenciyken kendisine yazdığı mektupları sakladığını ifade eden Bali, "İçeride onlar da var. Gaz lambası eşliğinde İslahiye'de kitap okuduğunu biliyorum. Büyük bir örnek olmuştu tüm ilçeye. Benim hafızamda kitap okuyan figür olarak kaldı annem. Tabelaya koyduğumuz annemin ismi, kendi el yazısıyla yazdığı yazıdır. O yazıyı büyütüp orijinal şekliyle oraya koyduk. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye'nin ve uluslararası muteber üniversitelerin kütüphanelerine elektronik ortamda erişim de sağlayacağız. Bir tek çocuğa dokunabilirsek bu bize yeter, annemin ruhu daima dinlenir. Ben annemin hatırasına en yakışır işin bu olduğunu düşünüyorum." dedi.
Konuşmaların ardından kütüphane kurdele kesilerek hizmete açıldı.
Törene, Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Ali Muhittin Taşdoğan, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Tümsavaş, protokol üyeleri, Adnan Bali'nin babası Aziz Bali, aile mensupları ve diğer ilgililer katıldı.
Kütüphane açılışı sonrası yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel işleme atölyesi olarak bilinen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi'nde incelemelerde bulunuldu.
Demircan, Gaziantep ziyareti kapsamında, turizm sektör paydaşları ile bir araya gelerek İldeki turizm yatırım ve faaliyetleri üzerine de değerlendirmelerde bulundu.